Table of Contents Table of Contents
Previous Page  22 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 32 Next Page
Page Background

Att hjälpa konsumenterna med de dagliga valen, genomgående transparens och

öppenhet i värdekedjan, matglädje, entusiasm och engagemang i debatten. Med

dessa ledord i sinnet greppar Jari Latvanen rodret och styr HKScan i en ny riktning.

Kompetens och kvalitet

i fokus från gård till gaffel

TEXT:

SAARA SALAJA

FOTO:

JOEL FORSMAN

JARI LATVANEN

har lagt upp ett

utvecklingsprogram som ska göra

HKScans verksamhetskultur och utbud

mer konsument- och kundorienterade.

Dessutom ska värdekedjan för kött göras

effektivare och öppnare. Med de plane-

rade ändringarna eftersträvar HKScan

bättre produktivitet, konkurrenskraft

och lönsam tillväxt. Meningen är att den

verksamhetsmodell som just nu är under

planering ska kunna införas under första

halvåret 2017.

GENOMGÅENDE KVALITET FRÅN GÅRD

TILL GAFFEL

– Dagens konsumenter har inte riktigt koll

på var maten kommer ifrån. HKScans kött-

produktion har en hållbar grund och är av

hög kvalitet. Det är vår uppgift att infor-

mera kunderna där de irrar i en djungel

av olika alternativ och få dem att känna

sig tillfreds med sina val, säger Jari.

Det innebär i praktiken att vi på ett

lättförståeligt sätt redogör för olika

hälsoaspekter, våra insatser för djur-

välfärd och miljökonsekvenser. Kort och

gott berättar vi för konsumenterna om

vad hållbarhet enligt nordiska värderingar

innebär i praktiken.

Hållbarhet är också en djupgående

fråga i HKScans och leverantörernas

gemensamma arbetsgrupper.

Vi diskuterar tillsammans vad antibioti-

kafrihet i det stora hela innebär. Vi söker

också konkreta lösningar för djurhälsan.

Det är fråga om värdefullt idéutbyte.

Jari vill göra värdekedjan från gård till

gaffel tydligare för konsumenterna.

– Jag är enormt stolt över våra leveran-

törer och deras historia. Jag vill berätta

mer om att vårt kött levereras från gårdar

där uppfödarna redan i flera generationer

har gjort ett fantastiskt arbete. Dessutom

måste vi aktivt börja utnyttja den poten-

tial som finns i digitaliseringen. Det är till

exempel möjligt för gårdarna att disku-

tera med konsumenterna i realtid och att

förverkliga det är någonting som jag vill

diskutera med leverantörerna.

MATGLÄDJEN TILLBAKA!

Mat är föremål för konsumenternas in-

tresse, åsikter och tankar mer än någon-

sin tidigare. Äter vi hälsosamt, är maten

etisk och tänker vi på miljön? I kakofonin

av information och värderingar är det

viktigt att vi återvänder till grunderna.

– Mat är mer än kalorier och närings-

ämnen, den ger glädje! Människor

samlas kring matbordet för att njuta av

maten och umgås. Nu när matdebattens

vågor går höga är det viktigt att vi upp-

muntrar konsumenterna till att laga mat

och prova på olika rätter, utan att glömma

den sociala dimensionen.

I HKScans sortiment finns utmärkta

alternativ för olika situationer och alla

smaker: från vardagsmat till festmiddag,

från korvsås till ytterfilé.

Jari räds inte att engagera sig i den

livliga matdebatten. Det är viktigt att

HKScan informerar om att råvaran vi

använder är ren och fri från antibiotika

och att gårdarna gör ett bra arbete.

– Jag vill prata om den rena maten.

Vi deltar gärna i debattprogram på tv,

engagerar oss i en aktiv dialog i sociala

medier och förmedlar kontakter till

leverantörer som ställer upp på intervjuer,

förklarar Jari.

SNABBARE UTVECKLING AV UTBUDET

Människors konsumtionsvanor har

förändrats. För de flesta är kött inte

längre huvudsaken, utan bara en av

flera ingredienser i matportionen. Det

tycker Jari är väntat och han anser att

HKScan helt enkelt måste agera utifrån

trenden.

Jari betonar vikten av att förstå kon-

sumenternas behov. Inte bara i dag – vi

ska också kunna se och skapa framtida

behov. För att stöda arbetet för detta

mål har HKScan inrättat den nya funk-

tionen

Kategorier och koncept

under

ledning av

Heli Arantola

från Fazer

grupp i Finland.

– Vi måste accelerera produktutveck-

lingen: en pipeline på två år är på tok

för långsamt i dagens värld. För att få

upp farten är det viktigt att införa olika

lättförståeliga koncept redan ute på

gårdarna förklarar Jari.

Till en snabbare produktutveckling

bidrar kycklinganläggningen i Raumo

i Finland som tas i drift i höst och bacon-

anläggningen med den senaste tekniken

i Polen. För att lyckas måste vi ha kompe-

tensutbyte mellan verksamhetsländerna

och lära av varandra. Samtidigt måste vi

behålla de lokala särdragen.

– Det finns en enorm potential inom

HKScan. Nu är tiden inne för att utnyttja

kompetensen och utbudet till fullo

och investera i konceptutveckling. I det

arbetet är leverantörerna vår strategiska

partner, utan högklassig råvara blir

det nämligen inga fina produkter,

avslutar Jari.

– Våra nya värdeord Inspire,

Lead och Care är utmärkta

rättesnören även för

leverantörerna, säger Jari

Latvanen

22 2017

01

HKSCAN AGRI