Att hjälpa konsumenterna med de dagliga valen, genomgående transparens och
öppenhet i värdekedjan, matglädje, entusiasm och engagemang i debatten. Med
dessa ledord i sinnet greppar Jari Latvanen rodret och styr HKScan i en ny riktning.
Kompetens och kvalitet
i fokus från gård till gaffel
TEXT:
SAARA SALAJA
FOTO:
JOEL FORSMAN
JARI LATVANEN
har lagt upp ett
utvecklingsprogram som ska göra
HKScans verksamhetskultur och utbud
mer konsument- och kundorienterade.
Dessutom ska värdekedjan för kött göras
effektivare och öppnare. Med de plane-
rade ändringarna eftersträvar HKScan
bättre produktivitet, konkurrenskraft
och lönsam tillväxt. Meningen är att den
verksamhetsmodell som just nu är under
planering ska kunna införas under första
halvåret 2017.
GENOMGÅENDE KVALITET FRÅN GÅRD
TILL GAFFEL
– Dagens konsumenter har inte riktigt koll
på var maten kommer ifrån. HKScans kött-
produktion har en hållbar grund och är av
hög kvalitet. Det är vår uppgift att infor-
mera kunderna där de irrar i en djungel
av olika alternativ och få dem att känna
sig tillfreds med sina val, säger Jari.
Det innebär i praktiken att vi på ett
lättförståeligt sätt redogör för olika
hälsoaspekter, våra insatser för djur-
välfärd och miljökonsekvenser. Kort och
gott berättar vi för konsumenterna om
vad hållbarhet enligt nordiska värderingar
innebär i praktiken.
Hållbarhet är också en djupgående
fråga i HKScans och leverantörernas
gemensamma arbetsgrupper.
Vi diskuterar tillsammans vad antibioti-
kafrihet i det stora hela innebär. Vi söker
också konkreta lösningar för djurhälsan.
Det är fråga om värdefullt idéutbyte.
Jari vill göra värdekedjan från gård till
gaffel tydligare för konsumenterna.
– Jag är enormt stolt över våra leveran-
törer och deras historia. Jag vill berätta
mer om att vårt kött levereras från gårdar
där uppfödarna redan i flera generationer
har gjort ett fantastiskt arbete. Dessutom
måste vi aktivt börja utnyttja den poten-
tial som finns i digitaliseringen. Det är till
exempel möjligt för gårdarna att disku-
tera med konsumenterna i realtid och att
förverkliga det är någonting som jag vill
diskutera med leverantörerna.
MATGLÄDJEN TILLBAKA!
Mat är föremål för konsumenternas in-
tresse, åsikter och tankar mer än någon-
sin tidigare. Äter vi hälsosamt, är maten
etisk och tänker vi på miljön? I kakofonin
av information och värderingar är det
viktigt att vi återvänder till grunderna.
– Mat är mer än kalorier och närings-
ämnen, den ger glädje! Människor
samlas kring matbordet för att njuta av
maten och umgås. Nu när matdebattens
vågor går höga är det viktigt att vi upp-
muntrar konsumenterna till att laga mat
och prova på olika rätter, utan att glömma
den sociala dimensionen.
I HKScans sortiment finns utmärkta
alternativ för olika situationer och alla
smaker: från vardagsmat till festmiddag,
från korvsås till ytterfilé.
Jari räds inte att engagera sig i den
livliga matdebatten. Det är viktigt att
HKScan informerar om att råvaran vi
använder är ren och fri från antibiotika
och att gårdarna gör ett bra arbete.
– Jag vill prata om den rena maten.
Vi deltar gärna i debattprogram på tv,
engagerar oss i en aktiv dialog i sociala
medier och förmedlar kontakter till
leverantörer som ställer upp på intervjuer,
förklarar Jari.
SNABBARE UTVECKLING AV UTBUDET
Människors konsumtionsvanor har
förändrats. För de flesta är kött inte
längre huvudsaken, utan bara en av
flera ingredienser i matportionen. Det
tycker Jari är väntat och han anser att
HKScan helt enkelt måste agera utifrån
trenden.
Jari betonar vikten av att förstå kon-
sumenternas behov. Inte bara i dag – vi
ska också kunna se och skapa framtida
behov. För att stöda arbetet för detta
mål har HKScan inrättat den nya funk-
tionen
Kategorier och koncept
under
ledning av
Heli Arantola
från Fazer
grupp i Finland.
– Vi måste accelerera produktutveck-
lingen: en pipeline på två år är på tok
för långsamt i dagens värld. För att få
upp farten är det viktigt att införa olika
lättförståeliga koncept redan ute på
gårdarna förklarar Jari.
Till en snabbare produktutveckling
bidrar kycklinganläggningen i Raumo
i Finland som tas i drift i höst och bacon-
anläggningen med den senaste tekniken
i Polen. För att lyckas måste vi ha kompe-
tensutbyte mellan verksamhetsländerna
och lära av varandra. Samtidigt måste vi
behålla de lokala särdragen.
– Det finns en enorm potential inom
HKScan. Nu är tiden inne för att utnyttja
kompetensen och utbudet till fullo
och investera i konceptutveckling. I det
arbetet är leverantörerna vår strategiska
partner, utan högklassig råvara blir
det nämligen inga fina produkter,
avslutar Jari.
– Våra nya värdeord Inspire,
Lead och Care är utmärkta
rättesnören även för
leverantörerna, säger Jari
Latvanen
22 2017
01
HKSCAN AGRI