Foto: ICA
26 2017
01
HKSCAN AGRI
Korv är en av de större
produktkategorierna i en butik
TEXT:
NILS JIRSELL,
FOTO:
HKSCAN
Kundsamarbete
med korv i fokus
/ PARTNER /
I Sverige säljs korv för cirka 3,8 miljarder kronor varje år. Det är därmed en av de större
produktkategorierna i en butik. Under en lång tid har sortimentet ökat och nya produkter
har kommit till. En allmän trend är att kvaliteten och priset på korv har ökat. Till exempel har
kryddade korvar, färskkorv, kycklingkorv och nu senast hybridkorvar (korvar innehållande
hälften kött och hälften grönsaker) tagit plats tillsammans med de mer traditionella.
UNDER HÖSTEN
har HKScan initierat och tillsammans med
ICA genomfört ett pilotprojekt i syfte att förnya dagens korv-
hylla. Försäljningen av korv hade stagnerat och det fanns behov
av ett nytänk för att blåsa liv i kategorin igen.
Att helt enkelt ta ett helhetsgrepp över avdelningen
för att från grunden skapa en lösning som ger produkt-
kategorin nya möjligheter att bättre ta för sig i butiken.
SOM MARKNADS
LEDANDE I KATEGORIN
BLEV HKSCAN EN
NATURLIG SAMARBETS-
PARTNER FÖR ICA
Som marknadsledande i kategorin blev HKScan en naturlig
samarbetspartner för ICA.
– Projektet som nu har genomförts syftade i första hand till
att skapa en inspirerande, lättnavigerad och tydligt segmen-
terad korvhylla som underlättar besluts- och köpprocessen
för kunden, berättar
Albert Edmark
som är kundansvarig för
ICA på HKScan. Projektet omfattar både våra egna produk-
ter men även konkurrenternas. Albert har tillsammans med
Carina Jirwe
, Head of consumer market insight and category
management, på HKScan, varit ansvariga för pilotprojektet
som nu har genomförts.
NULÄGESANANLYS
Första steget var att göra en
nulägesanalys och en utvärdering
av vad konsumenterna upplever
problematiskt med dagens korv
hyllor. Från en tidigare genomförd
undersökning var det känt att
konsumenterna har svårt att
hitta rätt i korvhyllan. Samman-
fattande uttryckte konsumenterna
att avdelningen är svårnavigerad, kall och oinspirerande.
Här fanns alltså ett tydligt behov av förbättring och förenkling.
FÖRBEREDANDEFASEN
Nästa steg i arbetet var att skapa en ny logisk struktur i hyllan
som utgår från konsumenternas sätt att tänka.
– Det finns många sätt att göra en segmentering på, säger
Carina. Man kan utgå från varumärke, land, pris, typ och så
vidare. Antalet olika korvprodukter i en normal Maxi-butik är