Table of Contents Table of Contents
Previous Page  26 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 26 / 32 Next Page
Page Background

Foto: ICA

26 2017

01

HKSCAN AGRI

Korv är en av de större

produktkategorierna i en butik

TEXT:

NILS JIRSELL,

FOTO:

HKSCAN

Kundsamarbete

med korv i fokus

/ PARTNER /

I Sverige säljs korv för cirka 3,8 miljarder kronor varje år. Det är därmed en av de större

produktkategorierna i en butik. Under en lång tid har sortimentet ökat och nya produkter

har kommit till. En allmän trend är att kvaliteten och priset på korv har ökat. Till exempel har

kryddade korvar, färskkorv, kycklingkorv och nu senast hybridkorvar (korvar innehållande

hälften kött och hälften grönsaker) tagit plats tillsammans med de mer traditionella.

UNDER HÖSTEN

har HKScan initierat och tillsammans med

ICA genomfört ett pilotprojekt i syfte att förnya dagens korv-

hylla. Försäljningen av korv hade stagnerat och det fanns behov

av ett nytänk för att blåsa liv i kategorin igen.

Att helt enkelt ta ett helhetsgrepp över avdelningen

för att från grunden skapa en lösning som ger produkt-

kategorin nya möjligheter att bättre ta för sig i butiken.

SOM MARKNADS­

LEDANDE I KATEGORIN

BLEV HKSCAN EN

NATURLIG SAMARBETS-

PARTNER FÖR ICA

Som marknadsledande i kategorin blev HKScan en naturlig

samarbetspartner för ICA.

– Projektet som nu har genomförts syftade i första hand till

att skapa en inspirerande, lättnavigerad och tydligt segmen-

terad korvhylla som underlättar besluts- och köpprocessen

för kunden, berättar

Albert Edmark

som är kundansvarig för

ICA på HKScan. Projektet omfattar både våra egna produk-

ter men även konkurrenternas. Albert har tillsammans med

Carina Jirwe

, Head of consumer market insight and category

management, på HKScan, varit ansvariga för pilotprojektet

som nu har genomförts.

NULÄGESANANLYS

Första steget var att göra en

nulägesanalys och en utvärdering

av vad konsumenterna upplever

problematiskt med dagens korv­

hyllor. Från en tidigare genomförd

undersökning var det känt att

konsumenterna har svårt att

hitta rätt i korvhyllan. Samman-

fattande uttryckte konsumenterna

att avdelningen är svårnavigerad, kall och oinspirerande.

Här fanns alltså ett tydligt behov av förbättring och förenkling.

FÖRBEREDANDEFASEN

Nästa steg i arbetet var att skapa en ny logisk struktur i hyllan

som utgår från konsumenternas sätt att tänka.

– Det finns många sätt att göra en segmentering på, säger

Carina. Man kan utgå från varumärke, land, pris, typ och så

vidare. Antalet olika korvprodukter i en normal Maxi-butik är