Table of Contents Table of Contents
Previous Page  22 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 32 Next Page
Page Background

22 2017

02

HKSCAN AGRI

TEXT:

STEFAN CLAUSSON,

FOTO:

HKSCAN

I LÄNGDEN BETALAR SIG

EN HÅLLBAR PRODUKTION

Corporate Responsiblity-arbetet i ett företag granskas noga av finansanalytiker som bedömer

ett bolags risker och möjligheter. Därför måste bolagen bli bättre på att redovisa sitt arbete

med exempelvis miljöansvar och socialt ansvar.

– MILJÖ- OCH HÅLLBARHETSFRÅGOR

handlar om det

ansvarstagande vi har som företag. Vi behöver bli

bättre på att kommunicera det vi gör på ett tydligare

sätt än vad vi gjort hittills och vara stolta över våra

åtgärder. Jag tror också att vi framöver tydligt behö­

ver differentiera oss mot våra konkurrenter, vilket inte

minst är viktigt när

delar av eller de

flesta inom primär­

produktionen

upplever att mark­

naden är ekono­

miskt ansträngd

samtidigt som vår

utmaning på lång

sikt är att försöka

vinna genom priser

och volymer,

säger

Patrik

Holm-Thisner

,

nytillträdd VP

Quality and Corpo­

rate Responsibility

för HKScan.

– Med en hög

produktionskost­

nad, och en skev

tillgång och efter­

frågan gör det vårt

kött dyrare än det

importerade, vilket

komplicerar vår

verksamhet. Det är

där hållbarhet ger

oss en möjlighet

till differentiering,

där etik, miljö och

ekonomi måste vik­

tas jämlikt. Genom

att prata om vårt

hållbarhetsarbete

och agera med

djärvhet har vi alla

förutsättningar att långsiktigt bli världsbäst inom miljö­

mässiga, sociala, och etiska frågor, menar Patrik.

Konsumenterna blir allt mer medvetna om etik- och

miljöfrågor. Trender visar också hur konsumenterna

allt oftare gör sina val av varor efter de insikterna.

– Ja, konsumenterna har till viss del fått en ökad

kunskapsnivå kring

delar av CR-

frågorna, men sam­

tidigt har konsu­

menterna generellt

allt mindre erfaren­

het av hur djuren

föds upp, vilket

ibland skapar en

skev och humani­

serad bild av vad

som egentligen är

en bra en upp­

födning och hur

och när djuren bör

behandlas. Dessa

värderingar, obero­

ende om det är rätt

eller fel, måste vi ta

hänsyn till eftersom

konsumenterna

till viss del sätter

agendan. Vårt

ansvar är att över­

vaka djurvälfärden

och att vi visar att

djuren har det så

bra som möjligt

fram till slakt. Kan

vi differentiera oss

mot våra konkur­

renter när det

gäller etiken i djur­

hanteringen kan vi

leda utvecklingen,

förklarar Patrik.

En stor del av