22 2017
02
HKSCAN AGRI
TEXT:
STEFAN CLAUSSON,
FOTO:
HKSCAN
I LÄNGDEN BETALAR SIG
EN HÅLLBAR PRODUKTION
Corporate Responsiblity-arbetet i ett företag granskas noga av finansanalytiker som bedömer
ett bolags risker och möjligheter. Därför måste bolagen bli bättre på att redovisa sitt arbete
med exempelvis miljöansvar och socialt ansvar.
– MILJÖ- OCH HÅLLBARHETSFRÅGOR
handlar om det
ansvarstagande vi har som företag. Vi behöver bli
bättre på att kommunicera det vi gör på ett tydligare
sätt än vad vi gjort hittills och vara stolta över våra
åtgärder. Jag tror också att vi framöver tydligt behö
ver differentiera oss mot våra konkurrenter, vilket inte
minst är viktigt när
delar av eller de
flesta inom primär
produktionen
upplever att mark
naden är ekono
miskt ansträngd
samtidigt som vår
utmaning på lång
sikt är att försöka
vinna genom priser
och volymer,
säger
Patrik
Holm-Thisner
,
nytillträdd VP
Quality and Corpo
rate Responsibility
för HKScan.
– Med en hög
produktionskost
nad, och en skev
tillgång och efter
frågan gör det vårt
kött dyrare än det
importerade, vilket
komplicerar vår
verksamhet. Det är
där hållbarhet ger
oss en möjlighet
till differentiering,
där etik, miljö och
ekonomi måste vik
tas jämlikt. Genom
att prata om vårt
hållbarhetsarbete
och agera med
djärvhet har vi alla
förutsättningar att långsiktigt bli världsbäst inom miljö
mässiga, sociala, och etiska frågor, menar Patrik.
Konsumenterna blir allt mer medvetna om etik- och
miljöfrågor. Trender visar också hur konsumenterna
allt oftare gör sina val av varor efter de insikterna.
– Ja, konsumenterna har till viss del fått en ökad
kunskapsnivå kring
delar av CR-
frågorna, men sam
tidigt har konsu
menterna generellt
allt mindre erfaren
het av hur djuren
föds upp, vilket
ibland skapar en
skev och humani
serad bild av vad
som egentligen är
en bra en upp
födning och hur
och när djuren bör
behandlas. Dessa
värderingar, obero
ende om det är rätt
eller fel, måste vi ta
hänsyn till eftersom
konsumenterna
till viss del sätter
agendan. Vårt
ansvar är att över
vaka djurvälfärden
och att vi visar att
djuren har det så
bra som möjligt
fram till slakt. Kan
vi differentiera oss
mot våra konkur
renter när det
gäller etiken i djur
hanteringen kan vi
leda utvecklingen,
förklarar Patrik.
En stor del av