Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 36 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

03

2017 17

Asiatisk smakupplevelse

i svensk gårdsmiljö

TEXT:

SARAH BRUZE,

FOTO:

HKSCAN

Fjolårets Gårdsmiddag blev en succé. I år utökade HKScan konceptet med fler gäster, fler gårdar

och fler kockar. På Svante Gustafssons gård Bänatorp utanför Göteborg träffades hundra

middagsgäster för att äta rätter med svenskt kvalitetskött och asiatiska influenser från topprestaurangen

TOSO. Ett lyckat event som medförde både en hel del planering – och stående ovationer.

DET ÄR SOM ATT ARRANGERA

fem stora bröllop. Det

är slutsatsen som

Anna Lind

drar efter sommarens

turné med Scan Gårdsmiddag. Hon är projektledare på

HKScan och har ansvar för eventen, där gäster bjuds

in till lokala köttproducenter för att äta högklassigt kött

tillagat av prisbelönta restauranger.

– Vi använder oss av olika restauranger som ligger i

närheten av varje gård för att få en lokal anknytning.

Sedan har vi tittat efter topprestauranger som är lite

innovativa och inspirerande så att det blir en smakrik

middag utifrån de bra köttråvaror som vi har.

UNIK HÄNDELSE

Varje Gårdsmiddag får ett eget tema som bestäms

utifrån vilken lantbrukare som är värd för tillställning-

en och vilken restaurang som ska tillaga maten. Årets

andra Gårdsmiddag hölls på

Svante Gustafssons

gård

Bänatorp utanför Göteborg. Svante med familj bedri-

ver ekologisk nötköttsproduktion och har uthyrning av

djur till naturbeten med höga miljövärden. Där kunde

gästerna se hur djuren betade bara 20 meter bort

medan de själva fick smaka av nio rätter.

– Härligheten med Gårdsmiddag är att man har

möjlighet att se kossorna och komma nära, även klap-

pa dem om man vill. Vi öppnar upp gårdsmiljön och

bjuder på en unik matupplevelse. Det händer en kväll,

men inte mer, säger Anna.

SVENSKA RÅVAROR

HKScans egen kock

Mathias Emilsson

har valt ut res-

taurangerna. De ska vara innovativa, jobba med hög-

klassiga råvaror och kunna tillaga köttet. Och såklart

vara kända i den lokala trakten. I den profilen passar

den panasiatiska restaurangen TOSO perfekt. Del-

ägaren och kökschefen

Stefan Karlsson

förklarar att

restaurangens koncept bygger på bra svenska råvaror

i kombination med asiatiska influenser.

– Till exempel kan vi ta en japansk rätt som aldrig

skulle serveras med en krämig emulsion eller majon-

näs, men där vi har lagt till det. Vi plockar det bästa av

två världar, säger han.

På gårdsmiddagen serverades några av TOSOs

signaturrätter, som springrolls med koriandergrillad

griskind, kalvbräss-nuggets och råbiff serverad med

picklad shitakesvamp och wasabicrème.

– Eftersom det är ett samarbete med HKScan har vi

plockat grejer som de är duktiga på. Tyngdpunkten

ligger på kött, men vi har också tagit med lite fisk i

menyn för att vi är stolta över att vara från västkusten.

STÅENDE OVATIONER

Gästerna bjöds in till en riktig festkväll med två lång-

bord uppdukade i en stor ombyggd loge och en dj

som stod för underhållningen.

– Det blir en härlig krock att sitta där i ladan och äta

mat med asiatiska influenser som är tillagad av finaste

svenska köttdetaljer och lyssna på en dj. Varje middag

ska vara unik, säger Anna.

Ungefär 100 gäster deltog på middagen – alltifrån

intresserade matkonnässörer som ville uppleva TOSOs

meny, till andra lantbrukare som var nyfikna på kon-

ceptet och unga som ville ha en annorlunda utekväll.

Resultatet blev stående ovationer och en väldigt nöjd

djurproducent.

– Jag trodde att det skulle bli bra, men inte så bra.

Det var bra väder, bra mat och trevligt sällskap, allt

var kanon. Det kändes nästan som det var ett bröl-

lop. Man vaknade upp dagen efter och bara tänkte

på hur bra det blev, säger Svante. Han menar också

att det var en fin känsla att få se hur omtyckta hans

produkter är.

– Jag kände att jag var en stolt leverantör till HKScan,

att jag inte bara är en bonde, utan att det jag gör verk-

ligen uppskattas, avslutar Svante.

Gården Skattmansö och familjen

Per Johansson

tog

emot gäster vid två tillfällen under sommaren från

Stockholm-Uppsala

– Vid grillen stod restaurang AG:s prisbelönade kockar

Bänatorp, en timma från Göteborg, hemma hos

familjen

Svante Gustafsson

– I utomhusköket stod kockar från den panasiatiska

restaurangen TOSO

Börringe Kloster utanför Malmö hos familjen

Fredrik Ramel

– Restaurang Holy Smoke BBQ stod vid

grillen

Familjen

Magnus Andersson

på Stora Greby

utanför Linköping

– Johannes kök tillagade lokala klassiker

SCANS GÅRDSMIDDAGAR 2017