Table of Contents Table of Contents
Previous Page  19 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 36 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

03

2017 19

/ PRODUKTER PÅ GÅNG /

Pluma

En välmarmorerad detalj som

sitter ovanpå kotlettraden och

fläskkarrén. Detaljen har fjäder-

formade fibrer, vilket har gett

den namnet pluma som betyder

fjäder på spanska. Köttet har en

nötig karaktär och är väldigt saftigt

och smakrikt.

Kotlettracks

En spännande detalj som både smakar

gott och har ett snyggt utseende.

HKScans kotlettracks är klackade vilket

innebär att en benrad är bortsågad så

att det lätt går att komma ner med en

kniv mellan racksen. Dessutom sitter filén

kvar och ge en extra smakdimension.

Kamben

Kambenet sitter längs kotlettraden och är

köttigare än de tunna revbenen som sitter längre ner

mot sidan. Det är en väldigt saftig och mör detalj som

har varit en favorit hos amerikanerna i många år och som

svenskarna har börjat få upp ögonen för.

Rapsgrisprodukter

med gårdsmärkning

Konsumenterna blir allt mer medvetna och intresserade av köttprodukters ursprung.

Med HKScans nya gårdsmärkning på Rapsgrissortimentet får de lära känna producenterna,

se hur deras gårdar ser ut och läsa om varför de valt att jobba med Rapsgris®.

TEXT:

SARAH BRUZE,

FOTO:

HKSCAN

NYFIKNA OCH MEDVETNA.

Det är två ord som

kan beskriva dagens konsumenter. I dag räcker

det inte med att köttet är svenskt, de vill också

veta vilken gård djuren kommer ifrån och att

djurhållningen är bra.

– Det vi har identifierat är att man vill ha

mindre kött men av bättre kvalitet. Konsumen-

terna vill veta hur maten produceras och

gärna av vem, säger

Fredrik Sundström

,

Category Manager på HKScan.

Han har undersökt möjligheterna att gårdsmärka

Rapsgrissortimentet och sedan knutit ihop arbetet på

produktionsavdelningen och marknadsavdelningen. Un-

der våren har utseendet på förpackningarna tagits fram

och i september lanserades den nya gårdsmärkningen

på ett tiotal Rapsgrisprodukter riktade till restauranger.

– Det småskaliga håller på att bli vanligt och vissa

restauranger har till och med samarbeten med bönder.

Med gårdsmärkningen möter vi marknadens efterfrågan

och ger konsumenterna den transparens och bak-

grundshistoria de vill ha.

Delar av sortimentet

Nu kan restauranger och storhushåll

välja mellan ett tiotal Rapsgris-produk-

ter med unik gårdskoppling. Här är

några av de befintliga produkterna:

GÅRDSMÄRKT RAPSGRIS

FRÅN VÅRA 10 SAMARBETSGÅRDAR

Idag är det tio gårdar som levererar Raps-

gris® till HKScan och genom märkningen

går det att se vilken gård som har produce-

rat köttet. Varje gård presenteras dessutom

på HKScans hemsida, där det går att läsa

mer och se bilder på producenterna samt

deras djur och gårdar.

– Man kommer på ett djupare sätt förstå

varifrån köttet kommer, säger Fredrik.

HKScan lanserade Svensk Rapsgris® 2012 och

totalt har ett trettiotal produkter tagits fram. Gårdsmärk-

ningen görs först på det tiotal produkter som säljs till

restauranger. Inför julen ska konsumenter kunna köpa

gårdsmärkt julskinka från Rapsgris i butik och under

2018 utökas sortimentet ytterligare. Fredrik menar att

trenden med gårdsmärkning verkar hålla i sig.

– Det här är först ut hos oss på HKScan, men det blir

förmodligen inte det sista. Gårdsmärkning är något som

ligger i tiden, säger han.