HKSCAN AGRI
04
2016 11
Under våren 2016 började Klas-Erik Andersson i Gnarp att bygga ut sitt befintliga
grisstall med 700 kvadratmeter. Att investera och utöka sin verksamhet var naturligt för
Klas-Erik som ser positivt på framtiden. När du läser detta har grisarna redan installerat
sig in i de nya boxarna och bara några mindre detaljer återstår att färdigställa.
GNARP LIGGER I GÄVLEBORGS LÄN,
mellan Sundsvall
ochHudiksvall. På gården Byn somär på totalt cirka 180 hektar
driver
Klas-Erik
växtodling och slaktgrisproduktion. 1998 tog
Klas-Erik tog över föräldragården med anor från 1700-talet.
De första åren drevs växtodling på gården parallellt med att
Klas-Erik körde lastbil och skogsmaskiner.
– Jag har alltid varit fascinerad av grisproduktion, säger
Klas-Erik, och jag var trött på att köra lastbil så efter en tid
tänkte jag, om jag ska förändra något ska jag göra det nu. Så
under 2007 gick jag från fundering till handling och byggde ett
grisstall på 2000 kvadratmeter. Jag såg det som ett sätt att för-
ädla de grödor jag odlade genom att de blev foder till grisarna.
I stallet som byggdes 2007 har årsproduktionen taktat på
4000 slaktgrisar per år vilket nu ökar till cirka 5 800 efter den
nyligen slutförda utbyggnaden.
EFFEKTIV GRISPRODUKTION
Efter snart tio år som grisproducent har Klas-Erik skaffat
sig stor erfarenhet av hur verksamheten ska drivas på ett
optimalt sätt.
– Jag har utvecklat rutiner och system som fungerar bra
för mig och min produktion, berättar Klas-Erik. Smågrisarna
kommer från en gård i Sundsvallstrakten. De är 11 veckor
gamla när de sätts in i produktionen och är kvar på gården
tills de är cirka 24 veckor. Under perioden växer de i genom-
snitt cirka 1 050 gram/dag. Klas-Erik använder både WinPig
och egna system för att följa upp nyckeltal och ha som hjälp-
medel i det ständiga förbättringsarbetet.
Grisarna utfodras främst med egenodlat korn, havre,
vete och rapsmjöl. Utöver det egenodlade fodret får grisar
också vassle som kommer från Arlas mejeri i Östersund.
STORT ENGAGEMANG FÖR BRANSCHEN
Klas-Erik är en känd förespråkare för det svenska köttet och
det svenska lantbruket. Med engagemang i branschorgani-
sationer och ett Facebook-konto där det förs en livlig debatt
kring svenskt kött, bidrar Klas-Erik på ett positivt sätt med
att lyfta fördelarna med svenskt kött.
Klas-Erik tror på en framtid för svensk köttproduktion och
menar att allt fler konsumenter börjar förstå att det av många
olika skäl är klokt att köpa svenskt.
– Mina kontakter med
Pär Thyrén
som är inköpare på
HKScan Agri, och alla andra från företaget, är positiva och
givande, säger Klas-Erik. Jag känner att mina synpunkter
får komma fram och att de lyssnar på mig. IT-system och
informationen fungerar bra och inte minst vill jag lyfta fram
de duktiga djurtransportörerna som är en viktig del i de
dagliga rutinerna.
TEXT OCH FOTO:
NILS JIRSELL
NYBYGGE I GNARP