Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

04

2016 11

Under våren 2016 började Klas-Erik Andersson i Gnarp att bygga ut sitt befintliga

grisstall med 700 kvadratmeter. Att investera och utöka sin verksamhet var naturligt för

Klas-Erik som ser positivt på framtiden. När du läser detta har grisarna redan installerat

sig in i de nya boxarna och bara några mindre detaljer återstår att färdigställa.

GNARP LIGGER I GÄVLEBORGS LÄN,

mellan Sundsvall

ochHudiksvall. På gården Byn somär på totalt cirka 180 hektar

driver

Klas-Erik

växtodling och slaktgrisproduktion. 1998 tog

Klas-Erik tog över föräldragården med anor från 1700-talet.

De första åren drevs växtodling på gården parallellt med att

Klas-Erik körde lastbil och skogsmaskiner.

– Jag har alltid varit fascinerad av grisproduktion, säger

Klas-Erik, och jag var trött på att köra lastbil så efter en tid

tänkte jag, om jag ska förändra något ska jag göra det nu. Så

under 2007 gick jag från fundering till handling och byggde ett

grisstall på 2000 kvadratmeter. Jag såg det som ett sätt att för-

ädla de grödor jag odlade genom att de blev foder till grisarna.

I stallet som byggdes 2007 har årsproduktionen taktat på

4000 slaktgrisar per år vilket nu ökar till cirka 5 800 efter den

nyligen slutförda utbyggnaden.

EFFEKTIV GRISPRODUKTION

Efter snart tio år som grisproducent har Klas-Erik skaffat

sig stor erfarenhet av hur verksamheten ska drivas på ett

optimalt sätt.

– Jag har utvecklat rutiner och system som fungerar bra

för mig och min produktion, berättar Klas-Erik. Smågrisarna

kommer från en gård i Sundsvallstrakten. De är 11 veckor

gamla när de sätts in i produktionen och är kvar på gården

tills de är cirka 24 veckor. Under perioden växer de i genom-

snitt cirka 1 050 gram/dag. Klas-Erik använder både WinPig

och egna system för att följa upp nyckeltal och ha som hjälp-

medel i det ständiga förbättringsarbetet.

Grisarna utfodras främst med egenodlat korn, havre,

vete och rapsmjöl. Utöver det egenodlade fodret får grisar

också vassle som kommer från Arlas mejeri i Östersund.

STORT ENGAGEMANG FÖR BRANSCHEN

Klas-Erik är en känd förespråkare för det svenska köttet och

det svenska lantbruket. Med engagemang i branschorgani-

sationer och ett Facebook-konto där det förs en livlig debatt

kring svenskt kött, bidrar Klas-Erik på ett positivt sätt med

att lyfta fördelarna med svenskt kött.

Klas-Erik tror på en framtid för svensk köttproduktion och

menar att allt fler konsumenter börjar förstå att det av många

olika skäl är klokt att köpa svenskt.

– Mina kontakter med

Pär Thyrén

som är inköpare på

HKScan Agri, och alla andra från företaget, är positiva och

givande, säger Klas-Erik. Jag känner att mina synpunkter

får komma fram och att de lyssnar på mig. IT-system och

informationen fungerar bra och inte minst vill jag lyfta fram

de duktiga djurtransportörerna som är en viktig del i de

dagliga rutinerna.

TEXT OCH FOTO:

NILS JIRSELL

NYBYGGE I GNARP