22 HKSCAN AGRI
Kuluttajan auttamista päivittäisissä valinnoissa, läpinäkyvyyttä ja avoimuutta läpi koko
arvoketjun, ruokailoa, innostamista ja heittäytymistä keskusteluun. Muun muassa näillä
eväillä Jari Latvanen lähtee luotsaamaan HKScania uuteen suuntaan.
Kaikki irti osaamisesta –
konseptit hautumaan jo tiloilla
TEKSTI:
SAARA SALAJA
KUVA:
JOEL FORSMAN
LATVASEN KEHITYSOHJELMAN
tuloksena
HKScanin toimintakulttuuria ja tarjoomaa
kehitetään kuluttaja- ja asiakaslähtöisem
mäksi. Tavoitteena on myös lisätä lihan
arvoketjun tehokkuutta ja avoimuutta.
Suunnitelluilla muutoksilla haetaan
parempaa tuottavuutta, kilpailukykyä
ja kannattavaa kasvua. Tavoitteena on
saada suunnitteilla oleva toimintamalli
käyttöön kuluvan vuoden ensimmäisen
puoliskon aikana.
LAATUA TILALTA HAARUKKAAN
– Tämän päivän kuluttaja on vieraantu
nut siitä, mistä ruoka tulee. HKScanin
lihantuotanto perustuu laadukkaalle ja
kestävälle pohjalle, meidän tehtävänä
on tarjota kuluttajalle tietoa valintojen
viidakossa ja sitä kautta luoda hyvää oloa
valinnoista, Latvanen kiteyttää.
Käytännössä tämä tarkoittaa terveyteen
liittyvien näkökulmien kertomista, eläin
ten hyvinvoinnin eteen tehtävän hyvän
työn avaamista sekä ympäristövaikutus
ten kuvaamista ymmärrettävästi. Kiteytet
tynä kerromme kuluttajille, mitä pohjois
maisten arvojen mukainen vastuullisuus
käytännön työssä tarkoittaa.
Vastuullisuusasioihin pureudutaan pin
taa syvemmälle myös yrityksen ja tuotta
jien yhteisissä työryhmissä.
– Mietimme porukalla, mitä antibioot
tivapaus tarkoittaa isossa kuvassa.
Pohdimme myös konkreettisia ratkai
suja eläinten hyvinvointiin, esimerkiksi
miten voisimme lisätä vapaana porsivien
emakoiden osuutta. Tämä on arvokasta
ajatustenvaihtoa.
Latvanen on ehtinyt vierailla jo useil
la tiloilla ja vierailut tulevat jatkumaan.
Erityisesti mieleen ovat jääneet
Vesa
Erosen
nautakasvattamo Liperissä ja
Eeva Korimäen
järjestämä vierailu
Laaksosen broileritilalle Marttilaan.
– Vesan modernilla tilalla eläinten
hyvinvoinnin miettiminen oli viety todella
pitkälle. Laaksosen tilalla kävimme useam
man broilerituottajan kanssa hyvää keskus
telua tekemisen parantamisesta. Tällaiset
keskustelut ovat tärkeitä puolin ja toisin.
Latvanen haluaa tuoda arvoketjun
tilalta haarukkaan yhä näkyvämmäksi
kuluttajalle.
– Olen erittäin ylpeä tuottajatarinois
tamme. Haluan kertoa lisää siitä, että liha
tulee tiloilta, joissa tehdään hienoa työtä
useassa sukupolvessa. Meidän pitää
lähteä myös aktiivisesti hyödyntämään
digitaalisuuden mahdollisuudet. Tilalta
voidaan käydä reaaliaikaista keskustelua
kuluttajien kanssa, tällaisia vaihtoehtoja
haluan miettiä yhdessä tuottajien kanssa.
RUOKAILO TAKAISIN
Ruoka kiinnostaa, puhuttaa ja mietityttää
enemmän kuin koskaan. Syömmekö
terveellisesti, eettisesti ja huomioimme
ko ympäristön? Tietotulvan ja erilaisten
arvojen keskellä on tärkeä palata perus
asioiden äärelle.
– Ruoka on muutakin kuin kaloreita ja
ravintoaineita, se on iloinen asia! Ruoka
tuo ihmiset saman pöydän ääreen, naut
timaan toistensa seurasta. Ruokakeskus
telun käydessä kiivaana, on aika innostaa
ruuanlaittoon ja kokeilemaan erilaisia
ruokia – unohtamatta ruokailun tärkeyttä
sosiaalisena tapahtumana.
HKScan tarjoaa hyviä vaihtoehtoja erilai
siin tilanteisiin kaikille: niin perheen arjen
kiireen keskelle kuin juhliin ja juhlapyhiin,
aina nakkikastikkeesta ulkofileeseen.
Latvanen ei pelkää lähteä vilkkaaseen
ruokakeskusteluun näkyvästi mukaan. Puh
taista, antibioottivapaista raaka-aineista ja
hyvästä työstä tiloilla on tärkeää kertoa.
– Haluan puhua puhtaasta, suomalai
sesta ruuasta. Osallistumme mielelläm
me keskusteluohjelmiin, tviittaamme
aktiivisesti ja tarjoamme tuottajia haasta
teltavaksi.
VAUHTIA TARJOOMAN KEHITTÄMISEEN
Kulutustottumukset ovat muuttuneet. Yhä
useammalle liha ei ole pääasia, vaan osa
annosta. Tämä on Latvasen mukaan täy
sin ok ja tähän HKScanin on vastattava.
Latvanen korostaa kuluttajien tarpei
den ymmärtämisen tärkeyttä. Ei pel
kästään tänään – myös tulevaisuuden
tarpeet on nähtävä ja niitä on osattava
luoda. Tätä tavoitetta tukemaan on
perustettu uusi Kategoriat ja konseptit
-toiminto, jonka vetäjäksi on nimitetty
Heli Arantola
.
– Meidän on saatava lisää vauhtia tuote
kehitykseen, kahden vuoden putki ei ole
tämän päivän vauhdin mukaista. Vauhdin
kiihdyttäminen vaatii erilaisten, ymmär
rettävien konseptien miettimistä jo tiloilla,
Latvanen sanoo.
Nopeampaa tuotekehitystä ovat
mahdollistamassa myös Raumalle ensi
syksynä valmistuva broilerituotantolaitos
sekä modernia teknologiaa edustava
pekonituotantolaitos Puolassa. Onnistu
miseen tarvitaan osaamisen jakamista ja
toimintatapoihin tutustumista eri maiden
välillä. Kuitenkin niin, että säilytetään
vahvat paikalliset juuret.
– HKScanissa on valtava potentiaali.
Nyt on aika ottaa kaikki irti osaamisesta ja
tarjoomasta sekä investoida konseptien
kehittämiseen. Tuottajat ovat tässä stra
teginen kumppani – ilman huippuraaka-
aineita ei tule laadukkaita tuotteita.
– Uudet arvomme Inspire, Lead ja Care
ovat hyviä arvoja myös tuottajille,
lokakuun lopussa HKScanin toimitus
johtajana aloittanut Jari Latvanen sanoo.