Table of Contents Table of Contents
Previous Page  22 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 32 Next Page
Page Background

22 HKSCAN AGRI

Kuluttajan auttamista päivittäisissä valinnoissa, läpinäkyvyyttä ja avoimuutta läpi koko

arvoketjun, ruokailoa, innostamista ja heittäytymistä keskusteluun. Muun muassa näillä

eväillä Jari Latvanen lähtee luotsaamaan HKScania uuteen suuntaan.

Kaikki irti osaamisesta –

konseptit hautumaan jo tiloilla

TEKSTI:

SAARA SALAJA

KUVA:

JOEL FORSMAN

LATVASEN KEHITYSOHJELMAN

tuloksena

HKScanin toimintakulttuuria ja tarjoomaa

kehitetään kuluttaja- ja asiakaslähtöisem­

mäksi. Tavoitteena on myös lisätä lihan

arvoketjun tehokkuutta ja avoimuutta.

Suunnitelluilla muutoksilla haetaan

parempaa tuottavuutta, kilpailukykyä

ja kannattavaa kasvua. Tavoitteena on

saada suunnitteilla oleva toimintamalli

käyttöön kuluvan vuoden ensimmäisen

puoliskon aikana.

LAATUA TILALTA HAARUKKAAN

– Tämän päivän kuluttaja on vieraantu­

nut siitä, mistä ruoka tulee. HKScanin

lihantuotanto perustuu laadukkaalle ja

kestävälle pohjalle, meidän tehtävänä

on tarjota kuluttajalle tietoa valintojen

viidakossa ja sitä kautta luoda hyvää oloa

valinnoista, Latvanen kiteyttää.

Käytännössä tämä tarkoittaa terveyteen

liittyvien näkökulmien kertomista, eläin­

ten hyvinvoinnin eteen tehtävän hyvän

työn avaamista sekä ympäristövaikutus­

ten kuvaamista ymmärrettävästi. Kiteytet­

tynä kerromme kuluttajille, mitä pohjois­

maisten arvojen mukainen vastuullisuus

käytännön työssä tarkoittaa.

Vastuullisuusasioihin pureudutaan pin­

taa syvemmälle myös yrityksen ja tuotta­

jien yhteisissä työryhmissä.

– Mietimme porukalla, mitä antibioot­

tivapaus tarkoittaa isossa kuvassa.

Pohdimme myös konkreettisia ratkai­

suja eläinten hyvinvointiin, esimerkiksi

miten voisimme lisätä vapaana porsivien

emakoiden osuutta. Tämä on arvokasta

ajatustenvaihtoa.

Latvanen on ehtinyt vierailla jo useil­

la tiloilla ja vierailut tulevat jatkumaan.

Erityisesti mieleen ovat jääneet

Vesa

Erosen

nautakasvattamo Liperissä ja

Eeva Korimäen

järjestämä vierailu

Laaksosen broileritilalle Marttilaan.

– Vesan modernilla tilalla eläinten

hyvinvoinnin miettiminen oli viety todella

pitkälle. Laaksosen tilalla kävimme useam­

man broilerituottajan kanssa hyvää keskus­

telua tekemisen parantamisesta. Tällaiset

keskustelut ovat tärkeitä puolin ja toisin.

Latvanen haluaa tuoda arvoketjun

tilalta haarukkaan yhä näkyvämmäksi

kuluttajalle.

– Olen erittäin ylpeä tuottajatarinois­

tamme. Haluan kertoa lisää siitä, että liha

tulee tiloilta, joissa tehdään hienoa työtä

useassa sukupolvessa. Meidän pitää

lähteä myös aktiivisesti hyödyntämään

digitaalisuuden mahdollisuudet. Tilalta

voidaan käydä reaaliaikaista keskustelua

kuluttajien kanssa, tällaisia vaihtoehtoja

haluan miettiä yhdessä tuottajien kanssa.

RUOKAILO TAKAISIN

Ruoka kiinnostaa, puhuttaa ja mietityttää

enemmän kuin koskaan. Syömmekö

terveellisesti, eettisesti ja huomioimme­

ko ympäristön? Tietotulvan ja erilaisten

arvojen keskellä on tärkeä palata perus­

asioiden äärelle.

– Ruoka on muutakin kuin kaloreita ja

ravintoaineita, se on iloinen asia! Ruoka

tuo ihmiset saman pöydän ääreen, naut­

timaan toistensa seurasta. Ruokakeskus­

telun käydessä kiivaana, on aika innostaa

ruuanlaittoon ja kokeilemaan erilaisia

ruokia – unohtamatta ruokailun tärkeyttä

sosiaalisena tapahtumana.

HKScan tarjoaa hyviä vaihtoehtoja erilai­

siin tilanteisiin kaikille: niin perheen arjen

kiireen keskelle kuin juhliin ja juhlapyhiin,

aina nakkikastikkeesta ulkofileeseen.

Latvanen ei pelkää lähteä vilkkaaseen

ruokakeskusteluun näkyvästi mukaan. Puh­

taista, antibioottivapaista raaka-aineista ja

hyvästä työstä tiloilla on tärkeää kertoa.

– Haluan puhua puhtaasta, suomalai­

sesta ruuasta. Osallistumme mielelläm­

me keskusteluohjelmiin, tviittaamme

aktiivisesti ja tarjoamme tuottajia haasta­

teltavaksi.

VAUHTIA TARJOOMAN KEHITTÄMISEEN

Kulutustottumukset ovat muuttuneet. Yhä

useammalle liha ei ole pääasia, vaan osa

annosta. Tämä on Latvasen mukaan täy­

sin ok ja tähän HKScanin on vastattava.

Latvanen korostaa kuluttajien tarpei­

den ymmärtämisen tärkeyttä. Ei pel­

kästään tänään – myös tulevaisuuden

tarpeet on nähtävä ja niitä on osattava

luoda. Tätä tavoitetta tukemaan on

perustettu uusi Kategoriat ja konseptit

-toiminto, jonka vetäjäksi on nimitetty

Heli Arantola

.

– Meidän on saatava lisää vauhtia tuote­

kehitykseen, kahden vuoden putki ei ole

tämän päivän vauhdin mukaista. Vauhdin

kiihdyttäminen vaatii erilaisten, ymmär­

rettävien konseptien miettimistä jo tiloilla,

Latvanen sanoo.

Nopeampaa tuotekehitystä ovat

mahdollistamassa myös Raumalle ensi

syksynä valmistuva broilerituotantolaitos

sekä modernia teknologiaa edustava

pekonituotantolaitos Puolassa. Onnistu­

miseen tarvitaan osaamisen jakamista ja

toimintatapoihin tutustumista eri maiden

välillä. Kuitenkin niin, että säilytetään

vahvat paikalliset juuret.

– HKScanissa on valtava potentiaali.

Nyt on aika ottaa kaikki irti osaamisesta ja

tarjoomasta sekä investoida konseptien

kehittämiseen. Tuottajat ovat tässä stra­

teginen kumppani – ilman huippuraaka-

aineita ei tule laadukkaita tuotteita.

– Uudet arvomme Inspire, Lead ja Care

ovat hyviä arvoja myös tuottajille,

lokakuun lopussa HKScanin toimitus­

johtajana aloittanut Jari Latvanen sanoo.