01
2017 KOTITILALTA 27
TEKSTI:
RAILA AALTONEN
KUVA:
HKSCAN
Hunajamarinoidut fileesuikaleet
kehitettiin jauhelihan rinnalle
lapsiperheiden helpoksi arkiruuaksi.
KARINIEMEN
KANTAPEIKKO
SUOMALAISESTA
kanaruokakult
tuurista ei voi
puhua mainit
sematta
Vesa
Saarenmaata
.
HKScanin Kari
niemen brändin
markkinointi
päällikkö aloitti
kanahommat Kari
niemellä vuonna 1989.
Koti on Porissa ja työpiste
Eurassa, mutta Helsingissä ja Vantaalla hän
on yleensä kolmena päivänä viikossa.
Saarenmaa on ollut mukana tuoreen
broilerin käytön ensi askelista alkaen.
Alussa tuotteita kehitettiin hyvin pitkälti
kokeilemalla. Luotiin uutta ja menestyttiin
muun muassa useammassa Vuoden
Suomalainen Elintarvike -kisassa.
– Marinoidut luuttomat tuotteet,
varsinkin suikaleet, mullistivat aikanaan
arkiruokailun. Sitten tulivat valmisruoat
broilerista, kuten Kariniemen Nuggetit.
Poppis osui ja upposi saman tien. Viimei
sin menestys on syksyllä 2016 lanseerattu
KanaSet -tuotesarja.
Mainos- ja mediatoimistot ovat Saaren
maan keskeisiä yhteistyökumppaneita,
ja omassa talossa koko markkinointi- ja
tuotekehitystiimi.
– Etäpalaverit ovat helpottaneet elämää
paljon, mutta ihmisiä on tavattava edel
leen myös kasvotusten.
Pitkäkään ura ei puuduta, kun koko ajan
tapahtuu uutta. Saarenmaa odottaa jo
innolla Rauman uuden siipikarjatehtaan
käyttöönottoa ja sen myötä avautuvia
mahdollisuuksia.
Kotona hän valmistaa broilerista mie
lellään pataruokia. Luulliset kanapalat
taipuvat slow food -kokkailuun. Ruoan
hautuessa hän ehtii ladulle tai juoksu-
lenkille. Sukeltaminen ja moottoripyöräily
ovat myös kanamiehelle rakkaita harras
tuksia.
– Olen onnekas saadessani työskennel
lä alalla, jolla kulutus kasvaa ja uutuudet
menestyvät.
tuolloin toiminut Vesa Saarenmaa, tuotekehittäjä
Mari
Laihonen
ja markkinointijohtaja
Kari Lampinen
. 15.1.1992
uutuus esiteltiin myynnille hotelli Ellivuoressa ja se tuli
kauppoihin heti helmikuun alussa. Suursuosikki oli
syntynyt.
KARINIEMEN SUIKALEET
MULLISTIVAT ARKIRUOKAILUN
Kariniemen hunajamarinadin tuotekehityksen lähtökoh-
tana oli löytää lapsiperheille sopiva herkku. Jauhelihan
rinnalle haluttiin kehittää jotain uutta, helppoa ja nopeaa
arkiruokaa.
– Hunajan maun todettiin sopivan loistavasti broileriin.
Oikeaa tasoa säädimme pitkään. Sopivaksi marinadin huna-
jatasoksi osoittautui vähän alle 5 %. Resepti on pysynyt läpi
vuosien lähes ennallaan. Suolan määrää olemme vähentä-
neet huomattavasti ja natriumglutamaatti on jätetty koko-
naan pois.
Samaan aikaan lanseerattiin myös valkosipulimari-
nadi ja mandariinimarinadi, jotka olivat markkinoilla aina
2010-luvulle asti. Valkosipuli tekee uuden tulemisen helmi-
kuussa 2017.
VIISI MILJOONAA PAKETTIA VUODESSA
Kariniemen Kananpojan hunajamarinoituja fileesuikaleita
myydään nykyään noin viisi miljoonaa pakettia vuodessa.
Broilerin kulutus on ollut kovassa kasvussa ja myös hunaja-
marinoitujen broileriherkkujen myynti näyttää kasvavan yhä.
– Olihan se valtava suosio aluksi jopa hämmentävää. Nyky-
ään hunajamarinoitujen tuotteiden osuus kaikista broileri-
tuotteista on runsas kolmannes ja hunajamarinoitujen filee-
suikaleiden kulutus kasvoi viime vuonna jopa 28 %. Kyllä voi
sanoa, että alkuperäinenkin tavoite on hyvin saavutettu: broi-
leria syödään nyt suomalaisissa perheissä viikoittain tai jopa
päivittäin, toteaa Saarenmaa tyytyväisenä.
Vaikka suikaleet ovatkin suosituin hunajamarinoiduista
tuotteista, niin vaihtoehtoja suosikkimaussa on tarjolla run-
saasti.