Table of Contents Table of Contents
Previous Page  27 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 27 / 32 Next Page
Page Background

01

2017 KOTITILALTA 27

TEKSTI:

RAILA AALTONEN

KUVA:

HKSCAN

Hunajamarinoidut fileesuikaleet

kehitettiin jauhelihan rinnalle

lapsiperheiden helpoksi arkiruuaksi.

KARINIEMEN

KANTAPEIKKO

SUOMALAISESTA

kanaruokakult­

tuurista ei voi

puhua mainit­

sematta

Vesa

Saarenmaata

.

HKScanin Kari­

niemen brändin

markkinointi­

päällikkö aloitti

kanahommat Kari­

niemellä vuonna 1989.

Koti on Porissa ja työpiste

Eurassa, mutta Helsingissä ja Vantaalla hän

on yleensä kolmena päivänä viikossa.

Saarenmaa on ollut mukana tuoreen

broilerin käytön ensi askelista alkaen.

Alussa tuotteita kehitettiin hyvin pitkälti

kokeilemalla. Luotiin uutta ja menestyttiin

muun muassa useammassa Vuoden

Suomalainen Elintarvike -kisassa.

– Marinoidut luuttomat tuotteet,

varsinkin suikaleet, mullistivat aikanaan

arkiruokailun. Sitten tulivat valmisruoat

broilerista, kuten Kariniemen Nuggetit.

Poppis osui ja upposi saman tien. Viimei­

sin menestys on syksyllä 2016 lanseerattu

KanaSet -tuotesarja.

Mainos- ja mediatoimistot ovat Saaren­

maan keskeisiä yhteistyökumppaneita,

ja omassa talossa koko markkinointi- ja

tuotekehitystiimi.

– Etäpalaverit ovat helpottaneet elämää

paljon, mutta ihmisiä on tavattava edel­

leen myös kasvotusten.

Pitkäkään ura ei puuduta, kun koko ajan

tapahtuu uutta. Saarenmaa odottaa jo

innolla Rauman uuden siipikarjatehtaan

käyttöönottoa ja sen myötä avautuvia

mahdollisuuksia.

Kotona hän valmistaa broilerista mie­

lellään pataruokia. Luulliset kanapalat

taipuvat slow food -kokkailuun. Ruoan

hautuessa hän ehtii ladulle tai juoksu-

lenkille. Sukeltaminen ja moottoripyöräily

ovat myös kanamiehelle rakkaita harras­

tuksia.

– Olen onnekas saadessani työskennel­

lä alalla, jolla kulutus kasvaa ja uutuudet

menestyvät.

tuolloin toiminut Vesa Saarenmaa, tuotekehittäjä

Mari

Laihonen

ja markkinointijohtaja

Kari Lampinen

. 15.1.1992

uutuus esiteltiin myynnille hotelli Ellivuoressa ja se tuli

kauppoihin heti helmikuun alussa. Suursuosikki oli

syntynyt.

KARINIEMEN SUIKALEET

MULLISTIVAT ARKIRUOKAILUN

Kariniemen hunajamarinadin tuotekehityksen lähtökoh-

tana oli löytää lapsiperheille sopiva herkku. Jauhelihan

rinnalle haluttiin kehittää jotain uutta, helppoa ja nopeaa

arkiruokaa.

– Hunajan maun todettiin sopivan loistavasti broileriin.

Oikeaa tasoa säädimme pitkään. Sopivaksi marinadin huna-

jatasoksi osoittautui vähän alle 5 %. Resepti on pysynyt läpi

vuosien lähes ennallaan. Suolan määrää olemme vähentä-

neet huomattavasti ja natriumglutamaatti on jätetty koko-

naan pois.

Samaan aikaan lanseerattiin myös valkosipulimari-

nadi ja mandariinimarinadi, jotka olivat markkinoilla aina

2010-luvulle asti. Valkosipuli tekee uuden tulemisen helmi-

kuussa 2017.

VIISI MILJOONAA PAKETTIA VUODESSA

Kariniemen Kananpojan hunajamarinoituja fileesuikaleita

myydään nykyään noin viisi miljoonaa pakettia vuodessa.

Broilerin kulutus on ollut kovassa kasvussa ja myös hunaja-

marinoitujen broileriherkkujen myynti näyttää kasvavan yhä.

– Olihan se valtava suosio aluksi jopa hämmentävää. Nyky-

ään hunajamarinoitujen tuotteiden osuus kaikista broileri-

tuotteista on runsas kolmannes ja hunajamarinoitujen filee-

suikaleiden kulutus kasvoi viime vuonna jopa 28 %. Kyllä voi

sanoa, että alkuperäinenkin tavoite on hyvin saavutettu: broi-

leria syödään nyt suomalaisissa perheissä viikoittain tai jopa

päivittäin, toteaa Saarenmaa tyytyväisenä.

Vaikka suikaleet ovatkin suosituin hunajamarinoiduista

tuotteista, niin vaihtoehtoja suosikkimaussa on tarjolla run-

saasti.