YHDESSÄ
13
02
2017 KOTITILALTA 13
ELÄINLÄÄKÄRI MYÖS TUOTTAJIA VARTEN
Broilerin tuottajapalveluista vastaavan kategoriapäällikkö Leena Pohjolan työkenttä
on laaja. Tuore eläinlääketieteen tohtori tekee viikoittain neuvontaa Kariniemen broileri
tiloilla. Tuottajapalvelujen kehittäminen vie häntä kuukausittain Tanskaan tai Viroon.
TEKSTI:
SARI JÄRVINEN
KUVA:
JOEL FORSMAN
MONEN PIENEN
tytön haaveena on eläinlääkärin ammatti,
mutta Pohjolan tarina on hieman erilainen.
– Jo kouluaikana minua kiinnostivat erityisesti biologia,
mikrobiologia ja solut. Lähdin lukemaan solu- ja molekyyli
biologiaa Jyväskylän yliopistoon. Opinto
jen myötä pääsin mukaan mm. Alzheimer-
ja syöpäbiologian tutkimusryhmiin.
– Kaipasin kuitenkin enemmän käy
tännön toimintaa työhön ja päätin läh
teä uudelleen opiskelemaan, tällä kertaa
eläinlääketiedettä.
Kipinä siipikarjaan syttyi hieman kohta
lon kautta. Pohjola valittiin Euran kunnan
eläinlääkäriksi ja hän toimi myöhemmin
myös tarkastuseläinlääkärinä niin kalkkuna-
kuin broileriteurastamoissa. Erikoistumis
vaiheessa tuotantoeläimet tuntuivat luonte
valta vaihtoehdolta.
– Erikoistumisharjoittelu tapahtuu pää
osinMäntsälän tuotantoeläinklinikalla siko
jen ja nautojen parissa. Siipikarjan erikois
harjoittelua ei Suomessa juuri ollut tarjolla.
Kävin kouluttautumassa ulkomailla, muun
muassa Liverpoolin yliopistossa, Pohjola
kertoo.
HKScanilla Pohjola aloitti asiantuntija
eläinlääkärinä, jonka toimenkuvaan kuulu
vat tilakäynnit ja terveydenhuolto. Myöhem
min vastuualue laajeni, ja hänestä tuli broi
lerituottajapalveluiden kategoriapäällikkö.
– Vierailen tiloilla edelleen vähintään kaksi kertaa viikossa,
sillä tuotantopalveluiden kehittämisessä on tärkeää tuntea tilata
son työt. Bioturvan vuoksi päivässä voi olla vain yksi tilakohde.
TUOTTAJAPALVELUSSA TIIVIS TIIMI
HKScanin tuottajapalvelutiimi on toiminut nyt reilun vuo
den verran. Mukana on ruokinnan, tuotantoneuvonnan ja
eläinterveydenhuollon asiantuntijat. Työtä tehdään hyvin tii
viisti yhdessä broilerin hankinnan, logistiikan, suunnittelun ja
ohjauksen kanssa.
– Hyvin toimiva ja tiivis tiimi, jossa kaikki pidetään hyvin kär
ryillä, Pohjola iloitsee.
Palveluja on tarkoitus alkaa toteuttaa HKScanin broilerin
alkutuotannossa myös Tanskassa ja Virossa. Pohjola on tutus
tunut jo hyvin muiden kotimarkkinoiden alkutuotantoon.
– Broilerituotanto on alueellamme hyvin saman tyyppistä eri
maissa. Mutta mitä enemmän käy tiloilla, sitä enemmän näkee
ja oppii. Paljon vaikuttaa myös kulttuuri ja paikallinen, hyväksi
havaittu tapa toimia.
Yhteistyö sika- ja nautatuottajapalveluista
vastaavien kategoriapäälliköiden ja toisten
eläinlääkäreiden kanssa on tuonut Pohjo
lalle uutta verkostoa ja myös vinkkejä omaan
työhön.
IB-TUTKIMUS LEIPOI TOHTORIN
Opiskelu ja tutkimus viehättivät vielä eri
koistumisvaiheen jälkeenkin, ja professorin
kysyessä Pohjolan kiinnostusta väitöstutki
mukseen tämä innostui heti.
– Viitisen vuotta sitten harrastesiipi
karjan, lähinnä kanojen suosio lisään
tyi kovasti. Samaan aikaan tuotantosiipi-
karjoissa tavattiin tarttuvaa keuhkoputken
tulehdusta aiheuttavaa IB-virusta, ensi ker
taa Suomessa. Heräsi kysymys, onko IB voi
nut tulla harrastetiloilta. Samalla päätettiin
selvittää, onko harrastesiipikarja riski hoita
jilleen tai tuotantosiipikarjalle.
Tutkimuksen myötä selvisi, että tautien
leviämisen riski harrastekanoilta tuotanto
tiloille on pieni, eikä IB ollut peräisin niistä.
Harrastekanalat sijaitsivat pääasiallisesti
vähintään kolmen kilometrin etäisyydellä
tuotantokanaloista, ja kontaktit tuotanto
siipikarjaan olivat harvinaisia.
– Harrastesiipikarjan pitäjän tulisi kuitenkin pestä kädet ja
vaihtaa jalkineet kanalasta tullessaan, muuten voi tuoda esimer
kiksi ruokamyrkytystä aiheuttavaa kampylobakteeria kotiin,
Pohjola huomauttaa.
Tutkimus ja tieteellisten julkaisujen kirjoitusurakka huipen
tui huhtikuun lopussa pidettyyn väitöstilaisuuteen.
– Jännitin paljon väitöstilaisuutta, mutta onneksi se meni
hyvin ja päivästä jäi hyvä muisto. Vastaväittelijä oli valmistau
tunut hyvin ja syntyi mielenkiintoista keskustelua.
Nyt kun eläinlääketieteen tohtorin arvo on saavutettu, Poh
jola käyttää kaiken tarmonsa tuottajapalveluiden kehittämiseen.
– Olemme tuottajia varten ja kaipaamme kommentteja, mitä
meiltä toivotaan. Pyrimme kehittämään toimintaa sen mukaan,
Pohjola summaa.
Pohjolan perheessä syödään
usein broileria kermakastikkeella.
Väitöskirjan valmistumisen
myötä myös pullan leipomiselle
jää paremmin aikaa.