Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 32 Next Page
Page Background

YHDESSÄ

13

02

2017 KOTITILALTA 13

ELÄINLÄÄKÄRI MYÖS TUOTTAJIA VARTEN

Broilerin tuottajapalveluista vastaavan kategoriapäällikkö Leena Pohjolan työkenttä

on laaja. Tuore eläinlääketieteen tohtori tekee viikoittain neuvontaa Kariniemen broileri­

tiloilla. Tuottajapalvelujen kehittäminen vie häntä kuukausittain Tanskaan tai Viroon.

TEKSTI:

SARI JÄRVINEN

KUVA:

JOEL FORSMAN

MONEN PIENEN

tytön haaveena on eläinlääkärin ammatti,

mutta Pohjolan tarina on hieman erilainen.

– Jo kouluaikana minua kiinnostivat erityisesti biologia,

mikrobiologia ja solut. Lähdin lukemaan solu- ja molekyyli­

biologiaa Jyväskylän yliopistoon. Opinto­

jen myötä pääsin mukaan mm. Alzheimer-

ja syöpäbiologian tutkimusryhmiin.

– Kaipasin kuitenkin enemmän käy­

tännön toimintaa työhön ja päätin läh­

teä uudelleen opiskelemaan, tällä kertaa

eläinlääketiedettä.

Kipinä siipikarjaan syttyi hieman kohta­

lon kautta. Pohjola valittiin Euran kunnan­

eläinlääkäriksi ja hän toimi myöhemmin

myös tarkastuseläinlääkärinä niin kalkkuna-

kuin broileriteurastamoissa. Erikoistumis­

vaiheessa tuotantoeläimet tuntuivat luonte­

valta vaihtoehdolta.

– Erikoistumisharjoittelu tapahtuu pää­

osinMäntsälän tuotantoeläinklinikalla siko­

jen ja nautojen parissa. Siipikarjan erikois­

harjoittelua ei Suomessa juuri ollut tarjolla.

Kävin kouluttautumassa ulkomailla, muun

muassa Liverpoolin yliopistossa, Pohjola

kertoo.

HKScanilla Pohjola aloitti asiantuntija­

eläinlääkärinä, jonka toimenkuvaan kuulu­

vat tilakäynnit ja terveydenhuolto. Myöhem­

min vastuualue laajeni, ja hänestä tuli broi­

lerituottajapalveluiden kategoriapäällikkö.

– Vierailen tiloilla edelleen vähintään kaksi kertaa viikossa,

sillä tuotantopalveluiden kehittämisessä on tärkeää tuntea tilata­

son työt. Bioturvan vuoksi päivässä voi olla vain yksi tilakohde.

TUOTTAJAPALVELUSSA TIIVIS TIIMI

HKScanin tuottajapalvelutiimi on toiminut nyt reilun vuo­

den verran. Mukana on ruokinnan, tuotantoneuvonnan ja

eläinterveydenhuollon asiantuntijat. Työtä tehdään hyvin tii­

viisti yhdessä broilerin hankinnan, logistiikan, suunnittelun ja

ohjauksen kanssa.

– Hyvin toimiva ja tiivis tiimi, jossa kaikki pidetään hyvin kär­

ryillä, Pohjola iloitsee.

Palveluja on tarkoitus alkaa toteuttaa HKScanin broilerin

alkutuotannossa myös Tanskassa ja Virossa. Pohjola on tutus­

tunut jo hyvin muiden kotimarkkinoiden alkutuotantoon.

– Broilerituotanto on alueellamme hyvin saman tyyppistä eri

maissa. Mutta mitä enemmän käy tiloilla, sitä enemmän näkee

ja oppii. Paljon vaikuttaa myös kulttuuri ja paikallinen, hyväksi

havaittu tapa toimia.

Yhteistyö sika- ja nautatuottajapalveluista

vastaavien kategoriapäälliköiden ja toisten

eläinlääkäreiden kanssa on tuonut Pohjo­

lalle uutta verkostoa ja myös vinkkejä omaan

työhön.

IB-TUTKIMUS LEIPOI TOHTORIN

Opiskelu ja tutkimus viehättivät vielä eri­

koistumisvaiheen jälkeenkin, ja professorin

kysyessä Pohjolan kiinnostusta väitöstutki­

mukseen tämä innostui heti.

– Viitisen vuotta sitten harrastesiipi­

karjan, lähinnä kanojen suosio lisään­

tyi kovasti. Samaan aikaan tuotantosiipi-

karjoissa tavattiin tarttuvaa keuhkoputken­

tulehdusta aiheuttavaa IB-virusta, ensi ker­

taa Suomessa. Heräsi kysymys, onko IB voi­

nut tulla harrastetiloilta. Samalla päätettiin

selvittää, onko harrastesiipikarja riski hoita­

jilleen tai tuotantosiipikarjalle.

Tutkimuksen myötä selvisi, että tautien

leviämisen riski harrastekanoilta tuotanto­

tiloille on pieni, eikä IB ollut peräisin niistä.

Harrastekanalat sijaitsivat pääasiallisesti

vähintään kolmen kilometrin etäisyydellä

tuotantokanaloista, ja kontaktit tuotanto­

siipikarjaan olivat harvinaisia.

– Harrastesiipikarjan pitäjän tulisi kuitenkin pestä kädet ja

vaihtaa jalkineet kanalasta tullessaan, muuten voi tuoda esimer­

kiksi ruokamyrkytystä aiheuttavaa kampylobakteeria kotiin,

Pohjola huomauttaa.

Tutkimus ja tieteellisten julkaisujen kirjoitusurakka huipen­

tui huhtikuun lopussa pidettyyn väitöstilaisuuteen.

– Jännitin paljon väitöstilaisuutta, mutta onneksi se meni

hyvin ja päivästä jäi hyvä muisto. Vastaväittelijä oli valmistau­

tunut hyvin ja syntyi mielenkiintoista keskustelua.

Nyt kun eläinlääketieteen tohtorin arvo on saavutettu, Poh­

jola käyttää kaiken tarmonsa tuottajapalveluiden kehittämiseen.

– Olemme tuottajia varten ja kaipaamme kommentteja, mitä

meiltä toivotaan. Pyrimme kehittämään toimintaa sen mukaan,

Pohjola summaa.

Pohjolan perheessä syödään

usein broileria kermakastikkeella.

Väitöskirjan valmistumisen

myötä myös pullan leipomiselle

jää paremmin aikaa.