20 HKSCAN AGRI
Uusi kategorioista ja konsepteista sekä niiden kehittämisestä vastaava johtaja ja konsernin
johtoryhmän jäsen Heli Arantola tuo HKScanille vahvan ymmärryksen kuluttajatrendeistä
ja -käyttäytymisestä. Innovaatioita voidaan luoda aiempaa tiiviimmässä yhteistyössä
tuottajien kanssa ja jatkuvasti uutta ennakoiden.
Näkemystä kuluttajien sielunmaisemaan
ja kehittyvään ruokakulttuuriin
TEKSTI:
SALLA MATILAINEN
KUVA:
SAMPO KORHONEN
TULEVAISUUDEN KULUTTAJATARPEIDEN
luotaaminen on
tuotekehityksen kannalta elintärkeää, ja HKScan panos-
taa nyt entistä vahvemmin kuluttajaprofiilien ja -käyttäy-
tymisen ymmärtämiseen. Tavoitetta tukemaan on perus-
tettu uusi Kategoriat ja konseptit -yksikkö, jonka johtaja
KTT
Heli Arantola
aloitti työssään toukokuun alussa.
Arantola johtaa HKScanin tarjooman kehittämistä kaikille
yhtiön kotimarkkinoille ja lähes 50 vientimarkkinalle.
TRENDIEN JOUKOSSA TODELLISIA PELINMUUTTAJIA
Arantola on ollut aikaisemmin luomassa esimerkiksi
Fazerin kauran menestystä, ja hänellä on vuosikymmen-
ten asiantuntemus kuluttajakäyttäytymisestä. Toisin kuin
usein ajatellaan, ruokakulttuuri muuttuu
Arantolan mukaan vuosikymmenten
perspektiivillä huomattavan hitaasti.
– Osa trendeistä on hetkellisiä päivä-
perhoja, ja osa nivoutuu osaksi pysy-
vämpää ruokakulttuuria. On myös hyvä
huomata, että ruokatrendeissä moni
asia on totta samanaikaisesti. Esimerkiksi
kasvisruoasta puhutaan paljon, mutta samaan aikaan
esimerkiksi Lontoossa avataan useita nimenomaan
liharuokaan erikoistuvia ravintoloita.
– Samalla lailla on olemassa sekä niitä, joille ruoka on
intohimoinen harrastus että niitä, joille ruoanlaitto näyt-
täytyy arkisena välttämättömänä pahana. Toinen ryhmä
näkyy julkkiskokkien suosiona, keittokirjojen ja keittiö
tavaraliikkeiden myyntiluvuissa, Youtube-tutoriaaleina
ja keittiöiden kokojen kasvussa, ja toinen puolestaan
yhteisten ruokahetkien vähentymisenä ja yleistyvänä
snackification- eli napostelu- ja välipalailmiönä. Nämä
asiat kuvaavat sitä toimintaympäristöä, jossa meidän
HKScanilla on löydettävä meille luontaiset ja kaupallisesti
kiinnostavat liiketoimintamahdollisuudet, Arantola summaa.
Myös niitä, joille ruoka on rutiini, on pystyttävä palve-
lemaan. Yksipuolisesti ja epäterveellisesti syövät voidaan
houkutella paremman ruokakulttuurin pariin tarjoamalla
käteviä ratkaisuja, joista hyvä esimerkki on jauheliha – siitä
voi valmistaa erilaista ruokaa useampana päivänä peräk-
käin. Näin ruoanlaittokynnys madaltuu.
Arantolan mukaan moni trendi on nyt HKScanin ja sen
tuottajien puolella.
– Ruokakulttuurin tiedostavin ryhmä hakee nyt lautasil-
leen kotimaista, lisäaineetonta, antibiootitonta, turvallis-
ta ja prosessoimatonta ruokaa. Ihmiset haluavat tietää,
mitä syövät, eikä liha vaadi ainesosaluetteloita. Meillä on
loistavat mahdollisuudet tarjota kuluttajille aivan trendin
mukaista ruokaa.
TUOTTAJAT MUKAAN TUOTEKEHITYKSEEN
Uusi yksikkö kokoaa yhteen koko talon osaamisen ja
tarkastelee tarjoomaa kuluttajan näkökulmasta – sitä
millaisessa ruokakulttuurissa yhtiö haluaa olla mukana, ja
millaisia kasvumahdollisuuksia tästä avautuu. Tarkoitukse-
na on hyödyntää joukkovoimaa ja valjastaa käyttöön koko
arvoketjun asiantuntijuus aina tiloilta markkinointiin saak-
ka. Juuri tässä – ja tuottajissa – piilee HKScanin vahvuus.
– Yhtiöllä on innovoinnissa hieno historia – esimerkkinä
mainittakoon rypsipossu. Nyt keskitymme vielä tiiviimmin
innovoinnin johtamiseen, sen systemaattisempaan järjes-
täytymiseen, valintojen tekemiseen ja asioiden eteenpäin
viemiseen. Kytkemme kuluttajan näkökulman työhömme
entistä tiukemmin. Uusi työtapa tarkoittaa
myös ennakoitavuuden lisäämistä.
Arantolan mukaan tämä tarkoittaa
yhtäältä tarvittavaa nopealiikkeisyyttä ja
toisaalta pidemmälle tähtäävää suunni-
telmallisuutta. Vauhtia lisätään lyhyellä
aikavälillä sortumatta kuitenkaan pouk-
koiluun.
– Haluamme olla tuotekehityksessä lähellä ja kuunnella
herkällä korvalla sekä tuottajia että kuluttajia. Meillä
on erinomainen mahdollisuus esimerkiksi kaupan
myyntidatan analysointiin. Monien tietolähteiden avulla
pääsemme ruokakulttuurin syvälliseen ymmärtämiseen,
ja ehdimme ennakoida siinä tapahtuvia muutoksia.
Olennaista on tietää, missä kohtaa kehityskäyrää ollaan
kulloinkin menossa.
INNOVAATIOT KIINNOSTAVAT AINA
Arantola pitää paljon mediahuomiota saaneita Nyhtö-
kauraa ja Härkistä ymmärrettävinä ilmiöinä.
– Innovaatiot kiinnostavat aina, eikä ole mitään syytä,
etteivät liha-alan innovaatiot kiinnostaisi yhtä lailla. Tätä
silmällä pitäen aiomme olla aktiivisempia keskustelussa.
Uudella yksiköllä on vahva pohja, jolle rakentaa.
Yhtiöllä on menestyneitä brändejä, joista ihmiset pitä-
vät eri maissa ja joilla on selkeää kasvunvaraa. Arantola
näkee yhtiön toiminnassa myös pohjoismaalaista teke-
misen eetosta – kaikki haluavat tosissaan tehdä hyvää,
minkä ansiosta tekemisiä ei tarvitse kuorruttaa näyttä-
mään hyvältä.
– Tuotannossa laatu on sydämenasia. Tämä helpottaa
meidän työtämme ruokaketjussa. Hyvien brändien lisäksi
vahvuutemme on runsaat 7 000 ihmistämme, jotka osaa-
vat prosessit perinpohjaisesti. Yhdessä saamme parhaan
tuloksen irti tästä koneesta, joka on yli 100 vuoden aika-
na rakennettu.
MAASEUDUN
OLEMASSAOLO
ON IHMISYYDELLE
TÄRKEÄÄ.