22 HKSCAN AGRI
TEKSTI:
STEFAN CLAUSSON
KUVA:
HKSCAN
KESTÄVYYS
– EI TRENDI, VAAN NORMI
Ympäristöasioissa ja kestävän kehityksen kysymyksissä on kyse vastuusta,
joka meillä yrityksenä on. Tiedotetaan tekemisistämme entistä selkeämmin
ja ollaan ylpeitä saavutuksistamme, sanoo Patrik Holm-Thisner,
HKScan-konsernin vastanimitetty laatu- ja vastuullisuusjohtaja.
YRITYSTEN VASTUULLISUUTTA
arvioivat rahoitusana-
lyytikot punnitsevat huolellisesti yrityksen riskejä ja
mahdollisuuksia. Siksi yritysten on entistä tarkemmin
selvitettävä toimintaansa esimerkiksi ympäristö- ja
yhteiskuntavastuun alueilla.
– Vastaisuudessa meidän on myös erottauduttava
selvästi kilpailijois-
tamme. Tämä on
tärkeää jo siitä syys-
tä, että lihatilamme
kokevat taloutensa
tiukaksi samalla, kun
yrityksen haaste on
pitkällä aikavälillä
saavuttaa kilpai-
luetua hinnan ja
volyymin avulla,
Holm-Thisner jatkaa.
KESTÄVÄ TUOTAN-
TOTAPA TARJOAA
MAHDOLLISUUDEN
EROTTAUTUA
– Korkeiden
tuotantokustannus-
ten sekä tarjonnan
ja kysynnän vinoutu-
mien vuoksi liham-
me on kalliimpaa
kuin tuontiliha. Tuo-
malla esiin eettisyy-
den ja ympäristön
eteen tekemäämme
työtä ja toimimalla
rohkeasti voimme
nousta maailman
parhaaksi toimijaksi
ympäristö-, yhteis-
kunta- ja eettisissä
kysymyksissä,
Holm-Thisner
sanoo.
Tietoisuus eettisyydestä ja ympäristöasioista kasvaa
kaiken aikaa. Kuluttajat valitsevat tuotteita yhä tietoi-
semmin perustein.
– Kuluttajien tietämys joistakin yritysvastuuasioista
on lisääntynyt, mutta toisaalta eläintuotanto on
vierasta. Se voi johtaa vinoutuneeseen ja inhimillis-
tettyyn käsitykseen
siitä, millainen on
hyvä tuotantotapa
ja miten eläimiä on
hoidettava.
Yrityksen on otet-
tava nämä ajatukset
huomioon, olivat
ne sitten oikeita vai
vääriä, sillä kulutta-
jat vaikuttavat
osaltaan siihen, mitä
asioita pidetään
esillä, Holm-Thisner
sanoo.
– On meidän vas-
tuullamme valvoa
eläinten hyvinvoin-
tia ja osoittaa, että
eläinten olot ovat
parhaat mahdolliset
teurastukseen asti.
Jos voimme erot-
tautua kilpailijois-
tamme eläintenhoi-
don eettisyydessä,
voimme johtaa
kehitystä.
RUOAN- JA LIHAN-
TUOTANTO
PUHUTTAVAT
ILMASTO
KESKUSTELUSSA
– Olemme otta-
neet lihaan ja sen