02
2017 KOTITILALTA 25
Kuva: Pasi Leino
KOLUMNI
25
BROILERIN TUOTTAJAPALVELUT
nykyisessä muo
dossaan ovat olleet tarjolla nyt vuoden verran ja onkin
hyvä aika miettiä missä mennään, mitä on tehty ja mitä
vielä pitää tehdä. Palveluita tarjoavat HKScanin ruokin
nan, tuotantoneuvonnan ja eläinterveydenhuollon asian
tuntijat, mutta käytännössä työtä tehdään hyvin tiiviisti
yhdessä broilerin hankinnan, logistiikan, suunnittelun ja
ohjauksen kanssa.
Uskomme, että koko ketjun yhteistyöllä pääsemme
kaikkien kannalta parhaaseen lopputulokseen. Vähitel
len tuottajapalvelukonseptia on tarkoitus soveltaen toteut
taa HKScanin broilerin alkutuotannossa myös Tanskassa
ja Virossa.
TAVOITTEENA HYÖDYLLINEN YHTEISTYÖ
Tuottajapalveluiden selkeä tavoite on olla tuottajille hel
posti lähestyttävä ja asiansa osaava kumppani kaikissa
broilerin kasvatukseen ja tuo
tantoon liittyvissä asioissa ja
kehittää tuotantoa yhä kannat
tavampaan ja vastuullisempaan
suuntaan yhteistyössä heidän
kanssaan.
Toinen, hyvin läheisesti edel
liseen liittyvä tehtävä on varmis
taa, että tuotantolaitos saa joka
päivä hyvälaatuista raakamate
riaalia juuri sopivan määrän.
Haasteita on matkan varrella
ollut, ja Rauman tuotantolai
toksen avaaminen syksyllä tuo
monien mahdollisuuksien lisäksi
varmasti myös uutta pohditta
vaa. Tuotannon jatkuvasti kehit
tyessä omaa kouluttautumista,
oppimista ja tiedon lisäämistä ei
saa unohtaa, jotta pystymme jat
kossa yhä paremmin saavutta
maan tavoitteemme.
TARJOLLA SEKÄ UUTTA ETTÄ TUTUMPAA
Palvelukonseptit ovat täsmentyneet, vaikka osin samoja
neuvonnallisia asioita on tarjottu jo aikaisemminkin. Muun
muassa eläinterveydenhuolto ja tuotanto- ja rehuneuvonta
ovat olleet tarjolla jo pitkään kaikille Kariniemen sopimus
tuottajille. Toisaalta täysin uusiakin tarjoomia on tullut.
Vuonna 2017 ensimmäistä kertaa järjestetyssä Karinie
men tuottajakoulutuksessa keskitytään uusiin, aloittele
viin tuottajiin. Vastuulliseen ja kannattavaan kasvatukseen
tarvittavat perustiedot ja Kariniemen hyviksi koetut toi
mintatavat pyritään tarjoamaan tuottajille mahdollisim
man tehokkaasti. Kurssi on tarkoitus järjestää vuosittain.
Toivottavasti koulutus myös edistää nuorten tuottajien
keskinäistä verkostoitumista ja tuo tuottajapalvelut mah
dollisimman helposti lähestyttäväksi jokaiselle.
Uutta on myös tuottajien hyvinvointipäivä, joka järjes
tettiin ensimmäistä kertaa viime syksynä Eerikkilän urhei
luopistossa. Tänä vuonna hyvin
vointipäivän konsepti on hieman
erilainen.
Eläinten terveydenhuolto pu-
huttaa myös siipikarjapuolella,
vaikka sitä ei olekaan organisoitu
kansallisesti Nasevan ja Sikavan
lailla. HKScanin tavoitteena on,
että vuoden 2018 loppuun men
nessä kaikilla broileritiloilla on
tehty terveydenhuoltokäynti.
Nimensä mukaisesti tuottaja
palvelut on perustettu tuottajia
varten. Palvelupakettia kehite
tään jatkuvasti, joten kaikki tuot
tajien kommentit ja kehitysehdo
tukset otetaan ilolla vastaan!
Leena Pohjola
Kirjoittaja toimii HKScan-
konsernin broilerituottajapalveluista
vastaavana kategoriapäällikkönä.
MITEN VOIMME PALVELLA?