Table of Contents Table of Contents
Previous Page  3 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 32 Next Page
Page Background

02

2017 KOTITILALTA 3

HUOLEHDITAAN

YHDESSÄ

HYVINVOINNISTA

VASTUULLISUUSOHJELMAT OHJAAVAT

monen yrityksen jokapäiväistä toimintaa,

vaikka ulkopuolisesta ne saattavat kuulostaa sanahelinältä. Vastuullinen yritys

toimii mahdollisimman kestävällä tavalla ja sovittaa yhteen omat ja sidosryhmiensä

tavoitteet ja odotukset. Tämä on osa menestyvän yrityksen liiketoimintaosaamista.

HKScanin vastuullisuusohjelma koostuu neljästä osa-alueesta: sosiaalisesta ja

taloudellisesta vastuusta, eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä ympäristövastuusta.

Jokainen osa-alue on liiketoiminnan kannalta tärkeä, mutta liharaaka-aineen sopimus-

tuotannon lähtökohta ja perusedellytys on eläinten hyvinvointi. Myös kuluttajakyselyissä

eläinten hyvinvointi ja siitä huolehtiminen ovat nousseet

lihan valintakriteereissä vuosi vuodelta tärkeämmiksi.

Eurooppalaisissa eläinten terveyttä ja hyvin­

vointia koskevissa vertailuissa suomalaisen

lihantuotannon toimintatavat sijoittuvat

arviointien kärkeen. Emme kuitenkaan saa

tuudittautua siihen, että meillä kaikki on

hyvin. Eläinten hyvinvointia voi aina parantaa

ja siihen myös kannattaa panostaa, koska

hyvinvoiva eläin tuottaa parhaiten.

HKScan edistää eläinten hyvinvointia tarjoamalla sopimustuottajilleen

koulutusta ja neuvontaa muun muassa eläinten ruokinnassa, uusien

tuotantotilojen suunnittelussa sekä terveydenhuollossa. Eläinten

hyvinvointi kulkee käsi kädessä tuottajien hyvinvoinnin kanssa,

ja siksi olemme järjestäneet tuottajillemme eri tapahtumien

yhteydessä työhyvinvointipäiviä ja -klinikoita.

Kehitämme jatkuvasti eläinkuljetuksia ja koulutamme kuljetus-

henkilökuntaamme. Myös tuotantolaitoksissamme investoidaan

jatkuvasti parempiin olosuhteisiin, joissa eläimen luontainen

käyttäytyminen huomioidaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on

Rauman uusi tuotantolaitos. Sen suunnittelussa broilerin

hyvinvointiasiat ovat olleet keskeisesti esillä.

Yksi vastuullisuuden painopisteistä viime vuonna oli

eläinten käsittely. Eläinten käyttäytymisasiantuntija

Sophie Atkinson

auditoi vuoden 2016 aikana HKScanin

nautateurastamot Suomessa ja Virossa. Tarkastuksissa

arvioitiin eläinten käsittelyä, teurastamon olosuhteita

ja suunnitelmia eläinten hyvinvoinnin ja työntekijöiden

turvallisuuden kehittämiseksi. Tulosten avulla pystymme

varmistamaan edelleen lihan korkeaa laatua laitoksis-

samme.

Olemme olleet eurooppalaisen mittapuun mukaan

korkealla tasolla eläinten hyvinvoinnissa. Muut maat

tulevat kuitenkin vauhdilla perässä. Meidän tuleekin

kehittää toimintaamme jatkuvasti, jotta säilyttäisimme

asemamme.

Olli Paakkala

Suomen eläinhankinnasta vastaava johtaja

ELÄINTEN HYVINVOINTIA

VOI AINA PARANTAA

JA SIIHEN MYÖS

KANNATTAA PANOSTAA.