02
2017 KOTITILALTA 3
HUOLEHDITAAN
YHDESSÄ
HYVINVOINNISTA
VASTUULLISUUSOHJELMAT OHJAAVAT
monen yrityksen jokapäiväistä toimintaa,
vaikka ulkopuolisesta ne saattavat kuulostaa sanahelinältä. Vastuullinen yritys
toimii mahdollisimman kestävällä tavalla ja sovittaa yhteen omat ja sidosryhmiensä
tavoitteet ja odotukset. Tämä on osa menestyvän yrityksen liiketoimintaosaamista.
HKScanin vastuullisuusohjelma koostuu neljästä osa-alueesta: sosiaalisesta ja
taloudellisesta vastuusta, eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä ympäristövastuusta.
Jokainen osa-alue on liiketoiminnan kannalta tärkeä, mutta liharaaka-aineen sopimus-
tuotannon lähtökohta ja perusedellytys on eläinten hyvinvointi. Myös kuluttajakyselyissä
eläinten hyvinvointi ja siitä huolehtiminen ovat nousseet
lihan valintakriteereissä vuosi vuodelta tärkeämmiksi.
Eurooppalaisissa eläinten terveyttä ja hyvin
vointia koskevissa vertailuissa suomalaisen
lihantuotannon toimintatavat sijoittuvat
arviointien kärkeen. Emme kuitenkaan saa
tuudittautua siihen, että meillä kaikki on
hyvin. Eläinten hyvinvointia voi aina parantaa
ja siihen myös kannattaa panostaa, koska
hyvinvoiva eläin tuottaa parhaiten.
HKScan edistää eläinten hyvinvointia tarjoamalla sopimustuottajilleen
koulutusta ja neuvontaa muun muassa eläinten ruokinnassa, uusien
tuotantotilojen suunnittelussa sekä terveydenhuollossa. Eläinten
hyvinvointi kulkee käsi kädessä tuottajien hyvinvoinnin kanssa,
ja siksi olemme järjestäneet tuottajillemme eri tapahtumien
yhteydessä työhyvinvointipäiviä ja -klinikoita.
Kehitämme jatkuvasti eläinkuljetuksia ja koulutamme kuljetus-
henkilökuntaamme. Myös tuotantolaitoksissamme investoidaan
jatkuvasti parempiin olosuhteisiin, joissa eläimen luontainen
käyttäytyminen huomioidaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on
Rauman uusi tuotantolaitos. Sen suunnittelussa broilerin
hyvinvointiasiat ovat olleet keskeisesti esillä.
Yksi vastuullisuuden painopisteistä viime vuonna oli
eläinten käsittely. Eläinten käyttäytymisasiantuntija
Sophie Atkinson
auditoi vuoden 2016 aikana HKScanin
nautateurastamot Suomessa ja Virossa. Tarkastuksissa
arvioitiin eläinten käsittelyä, teurastamon olosuhteita
ja suunnitelmia eläinten hyvinvoinnin ja työntekijöiden
turvallisuuden kehittämiseksi. Tulosten avulla pystymme
varmistamaan edelleen lihan korkeaa laatua laitoksis-
samme.
Olemme olleet eurooppalaisen mittapuun mukaan
korkealla tasolla eläinten hyvinvoinnissa. Muut maat
tulevat kuitenkin vauhdilla perässä. Meidän tuleekin
kehittää toimintaamme jatkuvasti, jotta säilyttäisimme
asemamme.
Olli Paakkala
Suomen eläinhankinnasta vastaava johtaja
ELÄINTEN HYVINVOINTIA
VOI AINA PARANTAA
JA SIIHEN MYÖS
KANNATTAA PANOSTAA.