Hakuopas 2014 - page 45

43
Maidontuotantotilojen hygienia
Vaatimukset koskevat kaikkia maidontuottajia, jotka
tuottavat maitoa muuhun kuin omaan käyttöön.
Maidontuotantotilalla on toimittava niin, että maidon
saastuminen ehkäistään ja elintarvikkeeksi päätyvän mai-
don laatu turvataan. Maidontuotantoon käytettävien tilo-
jen on oltava sellaiset, että niissä voidaan hyvin huolehtia
eläinten puhtaudesta ja terveydestä sekä maidon hygieeni-
sestä laadusta.
Vaatimukset koskevat erityisesti:
• eläinten terveyttä ja puhtautta;
• tilojen ja lypsylaitteiston sijaintia ja rakennetta sekä lyp-
sykoneen testausta;
• maitohuoneen toimintaa ja puhtautta, erottamista
muista tiloista ja suojaamista tuhoeläimiltä;
• maidon kanssa kosketuksiin tulevien laitteiden ja väli-
neiden materiaaleja, kuntoa ja puhtaanapitoa;
• maidon jäähdytystä ja säilytystä;
• varotoimia elintarvikkeista ihmisiin siirtyvien tartunta-
tautien varalta
• lypsyhygieniaa ja maidon elintarvikekelpoisuuden arvi-
ointia;
• jätteiden ja kemikaalien käsittelyä;
• kirjanpitoa maidon lämpötiloista sekä automaattilyp-
sytiloilla erilleen ohjatusta maidosta;
• maidosta tehtäviä tutkimuksia.
Munantuotantotilojen hygienia
Vaatimukset koskevat kaikkia munantuottajia, jotka
tuottavat munia elintarvikkeiksi, ei kuitenkaan omaa
käyttöä.
Munantuotantoon käytettävien tilojen on oltava sellaiset,
että niissä voidaan hyvin huolehtia eläinten puhtaudesta ja
terveydestä sekä munien hyvästä hygieenisestä laadusta.
Munantuotantotiloilla on toimittava niin, että munien
saastuminen ehkäistään ja elintarvikkeeksi päätyvien mu-
nien laatu turvataan. Säännösten vaatimukset koskevat:
• eläinten terveyttä ja puhtautta;
• munien puhtautta, kuivana säilyttämistä sekä suojaa-
mista hajuilta, iskuilta ja auringonvalolta;
• munien varastointia tasaisessa lämpötilassa;
• varotoimia elintarvikkeista ihmisiin siirtyvien tartunta-
tautien varalta;
• jätteiden ja kemikaalien käsittelyä.
Siipikarjatilojen salmonellavalvonta
Vaatimukset koskevat eläintenpitäjä, joilla on kanoja,
broilereita, kalkkunoita sekä hautomoita, joilla edellä
mainittujen lintujen munia haudotaan.
Salmonellavalvontaohjelman tarkoituksena on suojata
kuluttajia salmonellatartunnoilta, estää salmonellatartun-
tojen leviäminen ja vähentää siipikarjan salmonellatartun-
tojen määrää.
• Tiloilla on otettava näytteitä salmonellan varalta val-
vontaohjelman mukaisesti;
• Vastaavalle eläinlääkärille on ilmoitettava kunkin par-
ven saapumisesta tuotantotilalle joko kahden viikon
kuluessa parven saapumisesta tai toimittaen etukäteen
suunnitelma parvien saapumisesta seuraavaa kalenteri-
vuotta varten;
• Kun linnut teurastetaan, omistajan on huolehdittava
viimeisen salmonellatutkimustuloksen toimittamisesta
tiedoksi teurastamon tarkastuseläinlääkärille;
• Kun kananmunia lähetetään munapakkaamoon, on
omistajan huolehdittava siitä, että salmonellavalvon-
taohjelman mukaisista tutkimuksista toimitetaan tieto
munapakkaamolle;
• Tuotantotiloilla on pidettävä kirjaa kaikista kansallisen
salmonellavalvontaohjelman mukaisista tutkimuksista
ja niiden tuloksista.
Salmonellanäytteenottoa ja tutkimustuloksia koskevaa
kirjanpitoa on säilytettävä tuotantotilalla vähintään kol-
me vuotta ja salmonellanäytteenottoa ja tutkimustuloksia
koskevaa kirjanpitoa vähintään viisi vuotta.
Rehut
Vaatimukset koskevat rehuja tuottavia (kuten rehukasve-
ja viljeleviä), sekoittavia, valmistavia ja käyttäviä vilje-
lijöitä.
Rehuille asetettavat vaatimukset koskevat rehun käyttöä,
rehuntuotantoa, rehun sekoitusta ja valmistusta omaan
käyttöön, myyntiin sekä vastikkeettomaan luovutukseen.
Rehujen on oltava turvallisia
• Rehujen tuottamisessa, sekoittamisessa, valmistami-
sessa, pakkaamisessa, varastoinnissa, kuljetuksessa ja
ruokinnassa, käytettävät tilat, laitteet, säiliöt, kuljetus-
välineet sekä astiat on pidettävä puhtaina;
• Lannoitevalmisteiden, kasvinsuojeluaineiden ja biosi-
dien käytössä on huomioitava valmistajan antamat oh-
jeet;
6
1...,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44 46,47,48,49,50,51,52,53,54,55,...132
Powered by FlippingBook