28 2017
03
HKSCAN AGRI
/ MARKNAD /
Culinar – lyfter smakerna
Produktutveckling är en komplicerad process där varje steg måste göras rätt
för att den nya produkten ska bli en succé. Culinar i Fjälkinge, utanför
Kristianstad, är ett av Nordens större företag som är specialiserade på att hjälpa
livsmedelsföretag att skapa stora smakuppplevelser.
TEXT:
NILS JIRSELL,
FOTO:
STEFFAN SILFVERBERG OCH CULINAR
CULINAR ÄR MED SOM EN
PARTNER
till HKScan i arbe-
tet från produktutvecklingsidéer
och hela vägen fram till produk-
tion i full skala.
– Företaget som har cirka 160
medarbetare ingår i Lyckeby-kon-
cernen som ägs av potatisodlare
i södra Sverige, berättar
Daniel
Hillström
som är HKScans kon-
taktperson på Culinar. Vi arbetar
framför allt inom fyra områden:
kött och chark, måltid, bageri och
snacks. Inom dessa områden utvecklas och säljs krydd-
mixer, smaksättningar och andra ingredienser.
TRENDER OCH SMAKER
Medarbetarna på Culinar följer ständigt livsmedel-
strender över hela världen. Helt nya produkter, nya
smaktrender och nya kombinationer av råvaror och
smaksättningar presenteras löpande för HKScans
produktutvecklingsansvariga.
– Just nu är det många parallella trender och föränd-
ringar som kan identifieras, säger Daniel. En tydlig trend
är att livsmedel ska vara tryggt och naturligt. Vårt ansvar
i detta är att säkerställa kvaliteten på alla kryddor, kon-
sistensgivare och eventuella andra ingredienser i en pro-
dukt. En annan trend är att ekologiskt och hel- och halv-
vegetariskt ökar.
Culinar ser att konsumenterna vill ha tydligare, distink-
tare smaker och de vill ha nyheter i en allt snabbare takt.
En positiv utveckling är att konsumenterna också blivit
mer beredda att betala för nya spän-
nande produkter med hög kvalitet.
De vill ha en story och fakta bakom
produkten och dess ingredienser.
Culinar menar att tidigare låg fokus
mest på huvudråvaran men nu vill
konsumenten också veta mer om
var i världen kryddorna kommer
från och hur de har odlats.
Culinar har över 900 olika produkter i sitt sortiment
som ger smak, funktion och konsistens. Eftersom speciellt
kryddor odlas över hela världen läggs mycket arbete på
att besöka kryddproducenter för att säkerställa att kvali-
tet och företagsetik är godkänd. I huset har Culinar också
ett eget ackrediterat mikrobiologiskt laboratorium där
kryddorna testas noga innan de får komma vidare in i
produktionen.
FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET
På Culinar finns ett komplett provlagningskök och en hel
pilotanläggning för produktion av charkprodukter i liten
skala. Pilotanläggningen gör det möjligt att producera
alla typer av charkprodukter och att variera smak- och
KONSUMENTERNA
VILL HA TYDLIGARE,
DISTINKTARE
SMAKER
Konsumenterna vill ha nyheter i en
allt snabbare takt- även inom området
kryddor och smaksättningar.
DANIEL
HILLSTRÖM
Culinar