Table of Contents Table of Contents
Previous Page  28 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28 / 36 Next Page
Page Background

28 2017

03

HKSCAN AGRI

/ MARKNAD /

Culinar – lyfter smakerna

Produktutveckling är en komplicerad process där varje steg måste göras rätt

för att den nya produkten ska bli en succé. Culinar i Fjälkinge, utanför

Kristianstad, är ett av Nordens större företag som är specialiserade på att hjälpa

livsmedelsföretag att skapa stora smakuppplevelser.

TEXT:

NILS JIRSELL,

FOTO:

STEFFAN SILFVERBERG OCH CULINAR

CULINAR ÄR MED SOM EN

PARTNER

till HKScan i arbe-

tet från produktutvecklingsidéer

och hela vägen fram till produk-

tion i full skala.

– Företaget som har cirka 160

medarbetare ingår i Lyckeby-kon-

cernen som ägs av potatisodlare

i södra Sverige, berättar

Daniel

Hillström

som är HKScans kon-

taktperson på Culinar. Vi arbetar

framför allt inom fyra områden:

kött och chark, måltid, bageri och

snacks. Inom dessa områden utvecklas och säljs krydd-

mixer, smaksättningar och andra ingredienser.

TRENDER OCH SMAKER

Medarbetarna på Culinar följer ständigt livsmedel-

strender över hela världen. Helt nya produkter, nya

smaktrender och nya kombinationer av råvaror och

smaksättningar presenteras löpande för HKScans

produktutvecklingsansvariga.

– Just nu är det många parallella trender och föränd-

ringar som kan identifieras, säger Daniel. En tydlig trend

är att livsmedel ska vara tryggt och naturligt. Vårt ansvar

i detta är att säkerställa kvaliteten på alla kryddor, kon-

sistensgivare och eventuella andra ingredienser i en pro-

dukt. En annan trend är att ekologiskt och hel- och halv-

vegetariskt ökar.

Culinar ser att konsumenterna vill ha tydligare, distink-

tare smaker och de vill ha nyheter i en allt snabbare takt.

En positiv utveckling är att konsumenterna också blivit

mer beredda att betala för nya spän-

nande produkter med hög kvalitet.

De vill ha en story och fakta bakom

produkten och dess ingredienser.

Culinar menar att tidigare låg fokus

mest på huvudråvaran men nu vill

konsumenten också veta mer om

var i världen kryddorna kommer

från och hur de har odlats.

Culinar har över 900 olika produkter i sitt sortiment

som ger smak, funktion och konsistens. Eftersom speciellt

kryddor odlas över hela världen läggs mycket arbete på

att besöka kryddproducenter för att säkerställa att kvali-

tet och företagsetik är godkänd. I huset har Culinar också

ett eget ackrediterat mikrobiologiskt laboratorium där

kryddorna testas noga innan de får komma vidare in i

produktionen.

FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET

På Culinar finns ett komplett provlagningskök och en hel

pilotanläggning för produktion av charkprodukter i liten

skala. Pilotanläggningen gör det möjligt att producera

alla typer av charkprodukter och att variera smak- och

KONSUMENTERNA

VILL HA TYDLIGARE,

DISTINKTARE

SMAKER

Konsumenterna vill ha nyheter i en

allt snabbare takt- även inom området

kryddor och smaksättningar.

DANIEL

HILLSTRÖM

Culinar