HKSCAN AGRI
03
2017 27
har tidigare fått oförtjänt dåligt rykte att det ska smaka
kofta, men så är det inte längre. De nya lammraser som
tagits fram har gett en bredd i smakutbudet till våra kon-
sumenter. Jag hoppas fler vågar prova när vår gemen-
samma lammvecka i oktober drar igång säger
Elisabeth
Svensson
, Lammansvarig på HKScan Agri.
En av gårdarna som tagit emot journalister drivs av
Lolo Sörelius
och
Jan Thieme
i Östergötland. Lolo och
Jan har en storskalig och professionell KRAV-lammpro-
duktion med lamning vinter, vår samt
under sommaren. De är erfarna och
skickliga lammproducenter som gärna
tar emot besök, till exempel lantbruks-
skolor eller universitetens biologutbild-
ningar, som får komma ut och titta och
lära sig mera om svensk djurproduktion.
Lammkött är en exklusiv vara. För
att få fram fina djur krävs nära kontakt
med djuren, där man följer varje indi-
vid och ser deras behov. Lammen går ute i hagarna med
sina mödrar en stor del av året, från tidig vår till sen höst
förklarar Lolo. Sommarlammen skiljs av från tackorna
i mitten av oktober och stallas in i början av november.
De är färdiga för slakt i december–januari och är då runt
ett halvår gamla.
I Sverige finns idag en mångfald av olika raser som
ger konsumenterna olika smakupplevelser beroende på
vad man gillar. Några vanligt förekommande köttraser
är texel, suffolk, dorset, oxford down med flera. Hos Lolo
och Jan är den relativt nya rasen dorper en ny favorit, med
friska lätthanterliga djur och ett fint kött.
Redaktionen för kundtidningen Buffé
på styckningsskola hos HKScan.
FAKTA OM
LAMMVECKAN
• Lammveckan
pågår som en
gemensam aktivitet
i branschen
under två veckor
i oktober
• Aktiviteter:
Pressmeddelanden,
bloggar, inlägg i
sociala medier för
att lyfta det svenska
lammköttet
• För matinspiration, besök:
www.scan.seeller
www.svensktkott.seDET ÄR ROLIGT
NÄR MATSKRIBENTER
BERÖMMER DET
SVENSKA
LAMMKÖTTET