Table of Contents Table of Contents
Previous Page  27 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 27 / 36 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

03

2017 27

har tidigare fått oförtjänt dåligt rykte att det ska smaka

kofta, men så är det inte längre. De nya lammraser som

tagits fram har gett en bredd i smakutbudet till våra kon-

sumenter. Jag hoppas fler vågar prova när vår gemen-

samma lammvecka i oktober drar igång säger

Elisabeth

Svensson

, Lammansvarig på HKScan Agri.

En av gårdarna som tagit emot journalister drivs av

Lolo Sörelius

och

Jan Thieme

i Östergötland. Lolo och

Jan har en storskalig och professionell KRAV-lammpro-

duktion med lamning vinter, vår samt

under sommaren. De är erfarna och

skickliga lammproducenter som gärna

tar emot besök, till exempel lantbruks-

skolor eller universitetens biologutbild-

ningar, som får komma ut och titta och

lära sig mera om svensk djurproduktion.

Lammkött är en exklusiv vara. För

att få fram fina djur krävs nära kontakt

med djuren, där man följer varje indi-

vid och ser deras behov. Lammen går ute i hagarna med

sina mödrar en stor del av året, från tidig vår till sen höst

förklarar Lolo. Sommarlammen skiljs av från tackorna

i mitten av oktober och stallas in i början av november.

De är färdiga för slakt i december–januari och är då runt

ett halvår gamla.

I Sverige finns idag en mångfald av olika raser som

ger konsumenterna olika smakupplevelser beroende på

vad man gillar. Några vanligt förekommande köttraser

är texel, suffolk, dorset, oxford down med flera. Hos Lolo

och Jan är den relativt nya rasen dorper en ny favorit, med

friska lätthanterliga djur och ett fint kött.

Redaktionen för kundtidningen Buffé

på styckningsskola hos HKScan.

FAKTA OM

LAMMVECKAN

• Lammveckan

pågår som en

gemensam aktivitet

i branschen

under två veckor

i oktober

• Aktiviteter:

Pressmeddelanden,

bloggar, inlägg i

sociala medier för

att lyfta det svenska

lammköttet

• För matinspiration, besök:

www.scan.se

eller

www.svensktkott.se

DET ÄR ROLIGT

NÄR MATSKRIBENTER

BERÖMMER DET

SVENSKA

LAMMKÖTTET