Table of Contents Table of Contents
Previous Page  27 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 27 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

01

2016 27

Henrik Strindberg, Widtsköfle AB

samt Sari Järvinen HKScan

Uppskattad provsmakning

av produkter

Det gavs goda möjligheter

till att knyta nya kontakter

HKScans producenter nå en hög och stabil avkastning i sin

grisproduktion. I Finland har HKScan Agri gjort en undersök-

ning vilka producenttjänster som efterfrågas. Många deltog i

undersökningen och 49  tycke att veterinära tjänster är viktigt,

46,8  svarade att foder är något som HKScan bör fokusera

på. Även finansiering efterfrågades av 28,5  av de som del-

tog i enkäten.

I praktiken innebär det att vi utökar samarbete, service

och information mellan länderna. Utvecklingen av primär-

produktionskedjan och producenttjänster organiseras nu på

gruppnivå i djurspecifika team. Producenter kommer att bli

en viktig del i utvecklingen genom idé-grupper och utveck-

ling av nya koncept.

Jari Pentimäki

, Försäljningschef på Yara fortsatte program-

met efter pausen. Temat var ”Hållbar intensifiering av jord-

bruket i Östersjöregionen”. Befolkningen förväntas öka till 9

miljarder år 2050 och livsmedelsproduktionen behöver öka

med 70  vilket är en enorm utmaning. Global uppvärm-

ning och negativ påverkan måste reduceras samtidigt som

fler munnar skall mättas.

EU är idag en nettoimportör av livsmedel som kommer

från en yta sommotsvarar 35 miljoner hektar. Vi står inför en

utmaning att vi behöver odla mer på samma areal men med

mindre miljöpåverkan. Om vi fortsätter producera på samma

sätt så kommer koldioxidutsläppen att öka med sex gånger.

Sista föredraget blickar in i framtiden och

Mikko Järvinen

från Luke Naturresursinstitutet i Helsingfors försökte svara

på frågan ”Vem bestämmer i produktionen år 2030? – Jag,

djuren eller artificiell intelligens?”

Mikko ville börja med att ge oss lite perspektiv på var vi befin-

ner oss idag. Till exempel har ett sjungande grattiskort mer

datakraft än de allierade styrkorna hade år 1945, eller en mobil-

telefon idag har faktiskt mer datorkraft än hela NASA år 1969.

I ett djurstall kan klimatet mätas liksom förbrukning av

vatten och hur djuren beter sig. Hostningar kan detekteras

genom mikrofoner. All data samlas in i en databas som reg-

lerar till exempel ventilationen eller utfodringen genom

utfodringsrobotar. Idag finns det även robotar som strör

och tar bort gödsel vid behov. Gödseln kan i sin tur lagras

för biogasproduktion. Vi kan också mäta på individuell nivå

genom aktivitetshalsband, idissling, vom-pH, fysiologiska

data, ljudupptagning och inomhuspositionssystem. All data

samlas i databank för kontroll och meddelas vidare till lant-

brukare eller veterinär.

Klarar vi av så här mycket data? Mikko menar att beskri-

ven teknik och sammanställning av data kan göra lant-

bruket mera hållbart med bättre resursutnyttjande och ökad

lönsamhet.

SVENSK LEVERANTÖRSKVÄLL

På återresan till Stockholm samlades de svenska resenä-

rerna för en genomgång av läget på den svenska marknaden.

Göran Holm

, EVP HKScan Consumer Scandinavia, talade

över ämnet hur viktigt det är att vi har rätt inställning och vi

på HKScan jobbar under devicen ”I Love Winning”. Göran

förklarade på ett bra sätt vilket som är viktigast, slaktandelar

eller lyckosam utveckling på försäljningsmarknaden. Göran

menade om vi lyckas med våra produkter och vår försäljning

så ger det ett naturligt drag i resten av kedjan ända ut till gård

och inköp av djur. Vår senaste produktlansering Korvisch och

Järpisch väckte stort intresse. Kvällen fortsatte på ett blåsigt

hav med god mat och trevligt sällskap.

VI FRÅGADE CRISTER NILSSON, LAMMPRODUCENT FRÅN VALDEMARSVIK,

VAD HAN TYCKTE OM RESAN OCH SEMINARIET

– Det gick jättebra att hänga med i presentationerna även om de hölls på engelska eftersom de

fanns översatta både till svenska och finska. Trevligt med smakprovning i pausen, denna gång

var den finska produkten godast. Jag har passat på att prata med många producenter dock inte

så många finska ännu. Namnbrickorna var bra där man kunde se namn, ort, typ av produktion

genom djurslagssymboler och flaggan som visar om man är svensk eller finsk.

Crister gillade upplägget att alla fick en bunt med visitkort vid incheckningen som skulle

användas under dagarna på resan för att öka möjligheten till att nätverka och senare kunna ta

kontakt för att prata vidare eller göra studiebesök. Toppenidé, avslutar Crister.