TEXT:
ELISABETH SVENSSON
/ NOTISER /
/
I
/
& NILS JIRSELL
FOTO:
NILS JIRSELL/ELISABETH SVENSSON
Välkommen Bengt
Bengt Pettersson
är ny
kredithandläggare på
HKScan Agri. Bengt har
tidigare jobbat med
logistik på HKScans
anläggning i Kristian-
stad men har tagit
över efter
Lars-Erik
Svensson
som har gått i
pension.
– Det känns roligt med alla
leverantörskontakter och
inköparna är ett bra gäng
att jobba tillsammans med
säger Bengt.
Sveriges nya frivilliga
ursprungsmärkning,
”Från Sverige” pre-
senterades i början av
året. Planen är att de
första märkta produk-
terna ska finnas i butik
från mitten av april. Först
ut är mjölkpaketen. Nuvarande
Svenskt kött-märket kommer
under året att ersättas med
märket "Kött från Sverige".
ERSÄTTER MÄRKET SVENSKT KÖTT
Bakom märket ”Från Sverige” står
bolaget ”Svenskmärkning AB”, vars
ägare är Livsmedelsföretagen, Svensk
Dagligvaruhandel och LRF. Märket
Svenskt kött har slagit ordentligt
sedan dess lansering 2011. Nu
kommer den nya märkningen ”Från
Sverige” som är bredare och täcker alla
livsmedel. I samband med detta fasas
det specifika märket ”Kött från Sverige”
in och ersätter märket Svenskt kött.
– Det kommer att vara en över-
gångsperiod under 2016. Märkena
signalerar båda svenskt med blått
och gult. Vi har en nära dialog med
Svenskt kött så det kommer att
ske genom en klok ut- och
infasning, säger
Maria
Forshufvud
som är VD
på företaget Svensk-
märkning AB.
Det finns ett stort intres-
se för den nya märkningen.
Företag och handel vill på ett
enkelt och tydligt sätt visa sina
kunder varifrån råvarorna kommer.
Ett starkt skäl till detta är för att det
är efterfrågat av konsumenterna,
säger Maria.
Kriterierna för svenskmärkningen är:
• Alla djur ska vara födda, uppfödda
och slaktade i Sverige.
• Odling ska ha skett i Sverige.
• All förädling och packning ska
ske i Sverige.
• I sammansatta produkter, det vill
säga en produkt med minst en till-
satt ingrediens, ska minst 75 % av
färdigvaran vara svenskt (vatten
räknas inte). Bröd, ost och frukt-
yoghurt är exempel på sammansatta
produkter.
• Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid
vara 100 % svenskt, även som ingre-
diens i en produkt.
30 2015
02
HKSCAN AGRI
Se över ditt behov av att köpa eller sälja
avelstjur samt betesdjur. Vi jobbar med
alla raser och över hela landet.
Kontakta din inköpare för en bra lösning
tel 0771-500 500.
Vi behöver lamm till påsk och till
grillsäsongen. HKScans lammtillägg
är som högst vecka 10–22 med 10
kr/kg. Under samma period betalas
kontraktstillägg för lite fetare lamm, 3+.
Noteringens fettavdrag kvarstår.
Tänk på att djuren alltid skall vara korrekt
märkta och undvik att sprejmarkera
djuren över ryggen vid hantering på
gården eller inför slakt! Skinnen blir
förstörda och går inte att sälja.
Lamm
Nöt
Foder
Bor du i västra Sverige och är intresserad
av att utfodra djuren med drank? HKScan
samarbetar med ST:1 i Göteborg som
tillverkar etanol där drank uppstår som
en restprodukt från etanoltillverkningen.
Tveka inte utan kontakta
Anna-Maria
Larsson
, affärsområdeschef foder vid
frågor eller för tips och råd. Telefon:
044–19 40 32.
BENGT PETTERSSON
Familj:
fru och en dotter
Tid i företaget:
38 år
Intressen:
matlagning, vin och musik
Vet du att du kan beställa signalmärken
för till exempel återtag av skinn eller hu-
dar via Internettjänsten? Detta är möjligt
sedan i höstas.
Se gärna över din planeringsanmälan
regelbundet (gäller alla djurslag) och
ändra så fort du ser att planen inte kom-
mer att stämma. Tisdag veckan innan
slaktvecka är deadline för sista justering-
ar, sedan måste anmälan stämma.
Telefon slaktanmälan
0771–500 500 – vi hjälper gärna till!
Slaktanmälan tipsar
MC träff
Kom till vår kombinerade MC och informationsträff i Kristian-
stad 26 maj klockan 15:00! Vi kommer äta en lättare måltid
och hålla lite information innan vi sätter oss på hojarna och
kör till vår slutdestination där det blir fika! Vart vi ska få bli en
överraskning. Info och anmälan via
www.hkscanagri.se.
”Från Sverige”– Ny tydligare märkning