HKSCAN AGRI
01
2016 21
MINDRE SALT OCH FETT
HKScan ligger långt fram när
det gäller att ta fram hälso-
samma produkter. Bra exem-
pel är Rapsgris®, minskad
nitrithalt i skinkor och chark-
varor som innehåller mindre
salt och inga tillsatsämnen.
– Rapsgris® är faktiskt en
unik innovation i hela världen.
Ingen annan har lyckats med
att genom utfordring påverka
fettsammansättningen i griskött
så att den liknar mer kyckling-
kött, säger
Soile Käkönen
som är kostrådgivare på
HKScan Finland. Redan 2012
tilldelade finska Institutet för
hälsa och välfärd ”Folkhälso-
priset” till HKScan för arbetet
för att minska mängden salt
och mättat (hårt) fett i sina
produkter. Soile berättar att
HKScan fortsätter arbeta mot
samma mål.
– Ett enskilt födoämne kan
varken hjälpa eller stjälpa
hälsan, utan det är helheten
som avgör. Rött kött är inga-
lunda det största problemet
i vår kosthållning. Vi borde
hellre tänka på
att äta mera
grönsaker
och minska
på saltet
i maten,
avslutar
Soile.