Table of Contents Table of Contents
Previous Page  21 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

01

2016 21

MINDRE SALT OCH FETT

HKScan ligger långt fram när

det gäller att ta fram hälso-

samma produkter. Bra exem-

pel är Rapsgris®, minskad

nitrithalt i skinkor och chark-

varor som innehåller mindre

salt och inga tillsatsämnen.

– Rapsgris® är faktiskt en

unik innovation i hela världen.

Ingen annan har lyckats med

att genom utfordring påverka

fettsammansättningen i griskött

så att den liknar mer kyckling-

kött, säger

Soile Käkönen

som är kostrådgivare på

HKScan Finland. Redan 2012

tilldelade finska Institutet för

hälsa och välfärd ”Folkhälso-

priset” till HKScan för arbetet

för att minska mängden salt

och mättat (hårt) fett i sina

produkter. Soile berättar att

HKScan fortsätter arbeta mot

samma mål.

– Ett enskilt födoämne kan

varken hjälpa eller stjälpa

hälsan, utan det är helheten

som avgör. Rött kött är inga-

lunda det största problemet

i vår kosthållning. Vi borde

hellre tänka på

att äta mera

grönsaker

och minska

på saltet

i maten,

avslutar

Soile.