HKSCAN AGRI
01
2016 29
TEXT OCH FOTO:
NILS JIRSELL
MATMISSIONEN
– SVERIGES FÖRSTA SOCIAL
SUPERMARKET HAR ÖPPNAT
I december öppnade Stockholms Stadsmission Nordens första Social
Supermarket i Rågsved i södra Stockholm under namnet Matmissionen.
HKScan är ett av många företag som stödjer projektet.
SOCIAL SUPERMARKETS
i olika former finns
sedan många år i flera länder i Europa där de
etablerat sig på marknaden och blivit ett uppskattat
socialt inslag. Butiken i Rågsved har Axfood som
medgrundaremen den ägs och drivs av Stockholms
Stadsmission.
Anne Dinesen
som är projektledare på Matmis-
sionen berättar vad ett Social Supermarket är och
varför Stadsmissionen valt att öppna landets första.
– Det finns flera olika vinster med det här kon-
ceptet, säger Anne. Det primära är att vi på det här
sättet ger personer som lever i ekonomisk utsatt-
het möjlighet att köpa livsmedel för cirka en tred-
jedel av normalt pris. En annan viktig aspekt är
att vi bidrar till att minska matsvinnet vilket ger
en positiv miljöaspekt. Det finns idag människor i
Sverige som inte har mat för dagen, samtidigt som
det slängs 67 000 ton ätbar mat varje år. Det mot-
svarar cirka 65 kilo per person och år. Mat som kas-
tas helt i onödan. Målet är att butiken ska ta till-
vara på 200 ton mat det första året. Ett tredje syfte
är att projektet kommer att erbjuda personer som
vill arbetsträna en plats här för att på sätt komma
närmre den normala arbetsmarknaden.
MEDLEMSKAP KRÄVS
Alla får handla i Matmissionen men medlem-
marna gör det till en tredjedel eller mindre av ordi-
narie pris där köp begränsas till 250 kronor per
vecka (efter dragen rabatt).
Man kan ansöka om medlemskap om man
lever på:
• Försörjningsstöd
• Etableringsersättning
• Aktivitetsersättning
• Aktivitetsstöd
• Garantiersättning (låg sjukersättning)
• Garantipension (låg pension)
• Dagersättning från Migrationsverket
VAROR FÅR EN NY CHANS
Åsa Domej
som är miljöchef på Axfood minglar
runt bland hyllorna och pratar med de många
intresserade journalisterna som kommit till
invigningen.
– Vi på Axfood har gått in i det här projektet
då vi ser det som en möjlighet att både hjälpa de
som lever på knapp budget samtidigt som vi kan
minska matsvinnet, säger Åsa. Projektet har fått
väldigt stort gensvar bland Sveriges livsmedels-
företag och de flesta större finns nu med som
stödjare och leverantörer.
Alla som har arbetat i en butik eller på en livs-
medelsindustri vet att det av olika skäl slängs
enorma mängder helt kuranta varor. Det kan bero
på feltryck på en förpackning, förändringar i ett
sortiment, felprognoser eller andra orsaker. Allt
som säljs är kurant och får inte ha passerat ”bäst
före-datum” men det kan vara kort tid kvar.
HKSCAN STÖDJER PROJEKTET
Ansvariga för projektet på HKScan är
Annelie
Lundell
, Kvalitets- och CR-direktör på HKScan,
och
Petra Blomberg
,
försäljningsdirektör på
HKScan Sweden.
– Vi är glada över att kunna vara med i detta
projekt som ju bara har vinnare, säger Annelie
Lundell. Att slippa se produkter som är helt
kuranta slängas är underbart. Tidigare har vi inte
haft några kanaler för att ta vara på denna typ av
varor – det bästa alternativet hittills har varit att
göra biogas, nu kan en del komma till större
nytta.
– Idén är dubbeltydig; att ge människor i svår
ekonomisk situation möjlighet att köpa mat av hög
kvalitet till rabatterade priser, samtidigt som det
minskar onödigt matsvinn, säger Petra Blomberg.
Flera av våra dagligvarukunder samarbetar med
ideella organisationer. Vi fick frågan om att stödja
detta projekt via en av våra stora kunder, Axfood,
då de är mycket involverade i Stockholms Stads-
mission och det är personal från Axfood som kom-
mer hjälpa Matmissionen med kunskap om hur
man driver en butik.
Petra Blomberg, Försäljningsdirektör
HKScan Sweden
HKScan stöttar nordens första
Social Supermarket som ligger
i Rågsved i södra Stockholm