HKSCAN AGRI
01
2016 3
HÅLLBAR
PRIMÄRPRODUKTION
MIN FÖRSTA UPPGIFT
som HKScan-koncernens kvalitets- och hållbarhetschef var att
definiera vad vi på HKScan menar med hållbarhet. Det var för tre år sedan. Vi har redan
från början utgått från att hållbarhet inte är något påklistrat nytt begrepp. Det är vårt sätt
att arbeta – på samma sätt som vi har arbetat de senaste 100 åren i den seriösa delen
av livsmedelsindustrin.
Med hållbarhetsarbete avses vanligen att företaget kan hantera de risker som
hänger samman med dess verksamhet, tillföra mervärde både till ägarna och till
andra intressenter, ta hänsyn till sociala och etiska frågor samt miljön.
Företaget ska fokusera på de områden av hållbarhet som är relevanta för vår
verksamhet. Inom primärproduktion talar vi om ekonomisk hållbarhet, säker
köttråvara, djuromsorg, miljöfrågor, råvarans och produkternas spårbarhet
och transparens i verksamheten. Inget av detta hänför sig enbart till hållbarhet
utan det påverkar också alla affärsverksamheter.
Produktsäkerhet börjar på gårdarna. Från
friska och välmående djur får vi en bra och
etiskt hållbar råvara. Även konsumenterna
förväntar sig tillräcklig och tillförlitlig
information om produktionskedjan och
produktionsförhållandena. Ett hållbart
arbetssätt ökar konsumenternas förtroende
för företaget, ger större effektivitet i leveranskedjan och skapar förutsätt-
ningar för lönsam affärsverksamhet på lång sikt.
De senaste åren har köttindustrin varit måltavla för många påhopp och
uppståndelsen har ibland känts oproportionerlig. Sensationsnyheter sprids
på nolltid i en global värld och både medier och konsumenter drar lätt alla
aktörer över en kam. Konkurrensen är hård och det är de starka som klarar
sig. HKScans enda chans i den utmanande omvärlden är att vi i kundernas
och konsumenternas ögon är bättre än konkurrenterna.
HKScan har en exceptionellt god position när det gäller att leva upp till konsumen-
ternas och kundernas förväntningar vad gäller etisk och hållbar verksamhet. Vi kan
hela värdekedjan i vår produktion och har ett effektivt samarbete med våra leverantörer.
Djurhälsan och djuromsorgen håller hög klass i global jämförelse, användningen av
läkemedel är liten och resurseffektiviteten är hög både i foderkedjan och i användningen
av slaktkropparna.
Med andra ord har vi bra möjligheter att nå framgång. Utmaningen för primärproduk-
tionen är att även i framtiden vara i frontlinjen. HKScan ska dra så bra kommersiell
nytta av fördelarna som möjligt. Bådadera innebär en hel del utmaningar, men när
vi lyckas skapar vi lönsam tillväxt. Det är ju ett faktum att bara lönsamma företag klarar
av att vara hållbara.
Pia Nybäck
SVP Animal Sourcing and Producer Services
FRÅN FRISKA OCH
VÄLMÅENDE DJUR FÅR
VI EN BRA OCH ETISKT
HÅLLBAR RÅVARA
Pia Nybäck har tillträtt som direktör för HKScans organisation för inköp av djur och producenttjänster.
Tidigare var hon koncernens kvalitets- och hållbarhetschef. I sin nya roll vill Pia öka samarbetet mellan
djurkategorierna och uppmuntra spridningen av bästa praxis mellan de olika hemmamarknaderna.
Pias familj består av make, en dotter i grundskoleåldern och en energisk cockerspaniel. Pia gillar
sport och friluftsliv samt sportskytte. Dessutom har hon uppdrag i nationella olympiska kommittén
och skytteförbundet.