Table of Contents Table of Contents
Previous Page  3 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

01

2016 3

HÅLLBAR

PRIMÄRPRODUKTION

MIN FÖRSTA UPPGIFT

som HKScan-koncernens kvalitets- och hållbarhetschef var att

definiera vad vi på HKScan menar med hållbarhet. Det var för tre år sedan. Vi har redan

från början utgått från att hållbarhet inte är något påklistrat nytt begrepp. Det är vårt sätt

att arbeta – på samma sätt som vi har arbetat de senaste 100 åren i den seriösa delen

av livsmedelsindustrin.

Med hållbarhetsarbete avses vanligen att företaget kan hantera de risker som

hänger samman med dess verksamhet, tillföra mervärde både till ägarna och till

andra intressenter, ta hänsyn till sociala och etiska frågor samt miljön.

Företaget ska fokusera på de områden av hållbarhet som är relevanta för vår

verksamhet. Inom primärproduktion talar vi om ekonomisk hållbarhet, säker

köttråvara, djuromsorg, miljöfrågor, råvarans och produkternas spårbarhet

och transparens i verksamheten. Inget av detta hänför sig enbart till hållbarhet

utan det påverkar också alla affärsverksamheter.

Produktsäkerhet börjar på gårdarna. Från

friska och välmående djur får vi en bra och

etiskt hållbar råvara. Även konsumenterna

förväntar sig tillräcklig och tillförlitlig

information om produktionskedjan och

produktionsförhållandena. Ett hållbart

arbetssätt ökar konsumenternas förtroende

för företaget, ger större effektivitet i leveranskedjan och skapar förutsätt-

ningar för lönsam affärsverksamhet på lång sikt.

De senaste åren har köttindustrin varit måltavla för många påhopp och

uppståndelsen har ibland känts oproportionerlig. Sensationsnyheter sprids

på nolltid i en global värld och både medier och konsumenter drar lätt alla

aktörer över en kam. Konkurrensen är hård och det är de starka som klarar

sig. HKScans enda chans i den utmanande omvärlden är att vi i kundernas

och konsumenternas ögon är bättre än konkurrenterna.

HKScan har en exceptionellt god position när det gäller att leva upp till konsumen-

ternas och kundernas förväntningar vad gäller etisk och hållbar verksamhet. Vi kan

hela värdekedjan i vår produktion och har ett effektivt samarbete med våra leverantörer.

Djurhälsan och djuromsorgen håller hög klass i global jämförelse, användningen av

läkemedel är liten och resurseffektiviteten är hög både i foderkedjan och i användningen

av slaktkropparna.

Med andra ord har vi bra möjligheter att nå framgång. Utmaningen för primärproduk-

tionen är att även i framtiden vara i frontlinjen. HKScan ska dra så bra kommersiell

nytta av fördelarna som möjligt. Bådadera innebär en hel del utmaningar, men när

vi lyckas skapar vi lönsam tillväxt. Det är ju ett faktum att bara lönsamma företag klarar

av att vara hållbara.

Pia Nybäck

SVP Animal Sourcing and Producer Services

FRÅN FRISKA OCH

VÄLMÅENDE DJUR FÅR

VI EN BRA OCH ETISKT

HÅLLBAR RÅVARA

Pia Nybäck har tillträtt som direktör för HKScans organisation för inköp av djur och producenttjänster.

Tidigare var hon koncernens kvalitets- och hållbarhetschef. I sin nya roll vill Pia öka samarbetet mellan

djurkategorierna och uppmuntra spridningen av bästa praxis mellan de olika hemmamarknaderna.

Pias familj består av make, en dotter i grundskoleåldern och en energisk cockerspaniel. Pia gillar

sport och friluftsliv samt sportskytte. Dessutom har hon uppdrag i nationella olympiska kommittén

och skytteförbundet.