Table of Contents Table of Contents
Previous Page  8 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 32 Next Page
Page Background

8 2016

01

HKSCAN AGRI

5

Per är en stark förespråkare för svensk köttproduktion och han vill

genom att bjuda in skolklasser och andra som är intresserade skapa

en förståelse för hur viktig och bra svensk djurhållning är

KAN VI BIDRA TILL

ATT ÖKA KUNSKAPEN

OCH FÖRBÄTTRA

ATTITYDEN TILL SVENSK

KÖTTPRODUKTION,

DÅ ÄR VI JÄTTENÖJDA

Mjölkproduktionen med cirka 130 kor

hanteras med två robotar och det fung-

erar smidigt efter en mycket problem-

fylld uppstart. Än idag kräver robotarna

bitvis mer omsorg än djuren.

– Vi har två härliga tjejer som job-

bar heltid med korna och gör det på ett

mycket engagerat sätt, berättar Per. Vi

försöker verkligen att ha rutiner som

hjälper oss alla, två- som fyrbenta, för att

skapa en säker och utvecklande arbets-

plats med vidöppna ögon och sinnen för förändringar. Det

är inte alltid lätt, reflekterar Per, vi är enormt känsliga för alla

snabba kast i såväl vår omvärld som lokalt på gården. Många

gånger handlar det om små och stegvisa förändringar som i

längden betyder mycket. Vi har till exempel börjat klövverka

en gång extra för att korna inte ska dra sig för att gå till robo-

ten på grund av ömma fötter. En god investering både för

djurens välmående men också rent ekonomiskt. Det är här-

ligt att se att korna mår bra även när de blir äldre. Vi har flera

djur som är över 10 år och som fortsätter mjölka bra. Det är

ett gott tecken på att de trivs och har det bra.

Rekryteringen kommer uteslutande från gårdens kvigor.

Aveln inriktas på hälsa och lämplighet för robotmjölkning.

– Just nu ser vi över möjligheten att föda upp tjurkalvarna

själva, berättar Per. Vi har nyligen köpt mark från tre gran-

nar vilket ger oss nya möjligheter. Vi håller som bäst på med

att studera och utvärdera olika stalltyper hos erfarna kolle-

gor och med byggrådgivare.

BJÖRKETORPS GÅRD FORTSÄTTER ATT

UTVECKLAS

Per är en stark förespråkare för svensk köttproduktion och

han vill genom att bjuda in alla som är intresserade skapa en

förståelse för hur viktig och bra svensk djurhållning är.

– I den allmänna debatten ser man sällan helheten. Det är

mycket, inte minst den biologiska mångfalden, som är bero-

ende av att vi har svensk djurproduktion. Vi står för ett vack-

ert och öppet landskap som gynnar den jätteviktiga turismen.

Vi har många skolklasser, pensionärsföreningar och vanliga

familjer som besöker oss, berättar Per.

Det blir en stor aha-upplevelse för många

besökare att få se hur en gård fungerar

och få förståelse för hur allt hänger ihop.

Redan under hösten får vi in förfråg-

ningar från lärare som vill besöka oss

med sina klasser under främst april, maj

och juni när naturen är som vackrast.

På gården produceras också glass

gjord på mjölk från de egna korna. Det

omfattande sortimentet består av ett

sjuttiotal smaker som visar på stor kreativitet och matkänsla.

Glassen säljs dels på gården men levereras också till ett antal

butiker i närområdet och inte minst är Per ute på event från

tidig vår, till sen höst, nästan varje helg.

– Det är väldigt roligt, säger Per. Efterfrågan på glassen bara

ökar hela tiden och något som gjort mig riktigt stolt är att vi

fått en beställning från Friends Arenas VIP Lounge. I mars

kommer glassen att serveras på Melodifestivalens final den

12 mars. Det senaste projektet är annars att vi har skaffat en

mjölkautomat där kunder kan komma och köpa vår mjölk i

lösvikt. De kan antingen ha med sig egna flaskor eller köpa

flaskor här. Ett nästa steg som vi funderar på är att bygga upp

ett litet mejeri för osttillverkning.

– Många människor vill veta varifrån maten kommer och

de vill ha ett ansikte på den som producerar och säljer det

de äter. Det tycker jag är positivt då det skapar kunskap om

svenska lantbruk, om de fantastiska produkter som produce-

ras och om hur allt hänger ihop i naturen, säger Per.

Sättet att arbeta på är en modell som familjen trivs med och

som fungerar på Björketorps gård. Per är övertygad om att

vi i framtiden kommer att se en ökad mångfald. Han menar

att det alltid finns många sätt att utveckla såväl den enskilda

gården som svensk köttproduktion i stort – var och en måste

hitta sitt eget sätt.

– Det är härligt att ha en sådan här familj omkring sig,

avslutar Per. Vi arbetar mycket och hittar ständigt på nya pro-

jekt och vi har det mycket trevligt. Kan vi dessutom bidra till

att öka kunskapen och förbättra attityden till svensk köttpro-

duktion, då är vi jättenöjda.