8 2016
01
HKSCAN AGRI
5
Per är en stark förespråkare för svensk köttproduktion och han vill
genom att bjuda in skolklasser och andra som är intresserade skapa
en förståelse för hur viktig och bra svensk djurhållning är
KAN VI BIDRA TILL
ATT ÖKA KUNSKAPEN
OCH FÖRBÄTTRA
ATTITYDEN TILL SVENSK
KÖTTPRODUKTION,
DÅ ÄR VI JÄTTENÖJDA
Mjölkproduktionen med cirka 130 kor
hanteras med två robotar och det fung-
erar smidigt efter en mycket problem-
fylld uppstart. Än idag kräver robotarna
bitvis mer omsorg än djuren.
– Vi har två härliga tjejer som job-
bar heltid med korna och gör det på ett
mycket engagerat sätt, berättar Per. Vi
försöker verkligen att ha rutiner som
hjälper oss alla, två- som fyrbenta, för att
skapa en säker och utvecklande arbets-
plats med vidöppna ögon och sinnen för förändringar. Det
är inte alltid lätt, reflekterar Per, vi är enormt känsliga för alla
snabba kast i såväl vår omvärld som lokalt på gården. Många
gånger handlar det om små och stegvisa förändringar som i
längden betyder mycket. Vi har till exempel börjat klövverka
en gång extra för att korna inte ska dra sig för att gå till robo-
ten på grund av ömma fötter. En god investering både för
djurens välmående men också rent ekonomiskt. Det är här-
ligt att se att korna mår bra även när de blir äldre. Vi har flera
djur som är över 10 år och som fortsätter mjölka bra. Det är
ett gott tecken på att de trivs och har det bra.
Rekryteringen kommer uteslutande från gårdens kvigor.
Aveln inriktas på hälsa och lämplighet för robotmjölkning.
– Just nu ser vi över möjligheten att föda upp tjurkalvarna
själva, berättar Per. Vi har nyligen köpt mark från tre gran-
nar vilket ger oss nya möjligheter. Vi håller som bäst på med
att studera och utvärdera olika stalltyper hos erfarna kolle-
gor och med byggrådgivare.
BJÖRKETORPS GÅRD FORTSÄTTER ATT
UTVECKLAS
Per är en stark förespråkare för svensk köttproduktion och
han vill genom att bjuda in alla som är intresserade skapa en
förståelse för hur viktig och bra svensk djurhållning är.
– I den allmänna debatten ser man sällan helheten. Det är
mycket, inte minst den biologiska mångfalden, som är bero-
ende av att vi har svensk djurproduktion. Vi står för ett vack-
ert och öppet landskap som gynnar den jätteviktiga turismen.
Vi har många skolklasser, pensionärsföreningar och vanliga
familjer som besöker oss, berättar Per.
Det blir en stor aha-upplevelse för många
besökare att få se hur en gård fungerar
och få förståelse för hur allt hänger ihop.
Redan under hösten får vi in förfråg-
ningar från lärare som vill besöka oss
med sina klasser under främst april, maj
och juni när naturen är som vackrast.
På gården produceras också glass
gjord på mjölk från de egna korna. Det
omfattande sortimentet består av ett
sjuttiotal smaker som visar på stor kreativitet och matkänsla.
Glassen säljs dels på gården men levereras också till ett antal
butiker i närområdet och inte minst är Per ute på event från
tidig vår, till sen höst, nästan varje helg.
– Det är väldigt roligt, säger Per. Efterfrågan på glassen bara
ökar hela tiden och något som gjort mig riktigt stolt är att vi
fått en beställning från Friends Arenas VIP Lounge. I mars
kommer glassen att serveras på Melodifestivalens final den
12 mars. Det senaste projektet är annars att vi har skaffat en
mjölkautomat där kunder kan komma och köpa vår mjölk i
lösvikt. De kan antingen ha med sig egna flaskor eller köpa
flaskor här. Ett nästa steg som vi funderar på är att bygga upp
ett litet mejeri för osttillverkning.
– Många människor vill veta varifrån maten kommer och
de vill ha ett ansikte på den som producerar och säljer det
de äter. Det tycker jag är positivt då det skapar kunskap om
svenska lantbruk, om de fantastiska produkter som produce-
ras och om hur allt hänger ihop i naturen, säger Per.
Sättet att arbeta på är en modell som familjen trivs med och
som fungerar på Björketorps gård. Per är övertygad om att
vi i framtiden kommer att se en ökad mångfald. Han menar
att det alltid finns många sätt att utveckla såväl den enskilda
gården som svensk köttproduktion i stort – var och en måste
hitta sitt eget sätt.
– Det är härligt att ha en sådan här familj omkring sig,
avslutar Per. Vi arbetar mycket och hittar ständigt på nya pro-
jekt och vi har det mycket trevligt. Kan vi dessutom bidra till
att öka kunskapen och förbättra attityden till svensk köttpro-
duktion, då är vi jättenöjda.