12 2016
01
HKSCAN AGRI
Alla lamm föds under december och januari och
är leveransklara till påsk och grillsäsongen
– I början hade vi lite vanliga problem men vi fick bra råd
från HKScan, säger Hubert. Dessutom hade vi turen att via
lammsatsningen få en riktigt bra mentor,
Martin Sjunnesson
,
som har arbetat med får sedan barnsben.
Alla Huberts lamm föds under december och januari för att
vara slaktklara vid påsk när efterfrågan är som störst.
– Det var ju bland annat för att jag vill producera något
som verkligen efterfrågas som jag började med lamm, säger
Hubert. Då är det ju också naturligt att jag levererar när efter-
frågan är som störst. Det blir intensivt under december och
januari men det är det värt. Jag levererar dels dilamm som är
upp till 2 månader och dels slaktlamm som blir 3 månader
och väger 18–23 kg slaktad vikt. Det gäller att vara lyhörd för
vilken vikt och kvalitet kunderna vill ha och sedan gäller det
att anpassa sig efter det.
ENGAGEMANG I MILJÖFRÅGOR
Uppmärksamheten i samband med utmärkelsen Årets Öster-
sjöbonde har varit stor för Hubert men den har också visat
att det finns ett miljöengagemang hos svenska lantbrukare
generellt.
Hubert tycker det är viktigt att konventionella producenter
visar att de också värnar om miljön. Gården ligger sex mil
ifrån havet men via diken och Göta kanal kommer överskott
av näring ut i havet. I det här projektet fick de lära sig mycket
och de fick träffa åtta kollegor från olika länder runt Östersjön.
Det visar sig att alla har
samma engagemang men
att problemen angrips väl-
digt olika. Som vanligt när
man vidgar vyerna lite så
inser man att problem kan
lösas på många sätt berättar
Hubert.
– Något som också lig-
ger mig varmt om hjär-
tat är djuromsorg, avslutar
Hubert. Och då är HKScans
nya lammslakt i Linköping
helt fantastisk. Riktigt fina stallar där lammen har en tyst
och behaglig miljö och smarta system som gör hela proces-
sen smidig för både lamm och människor. Det är ett tydligt
tecken på att HKScan tror på svensk lammnäring och inves-
terar för att kunna ta emot en ökad produktion.
"DET VAR JU FÖR ATT
JAG VILL PRODUCERA
NÅGOT SOM VERKLIGEN
EFTERFRÅGAS SOM JAG
BÖRJADE MED LAMM"
Västra Götaland
83 482
Gotland
71 485
Skåne
67 372
Östergötland
45 972
Kalmar
41 131
Jönköping
28 887
Södermanland
28 415
Halland
28 332
Stockholm
23 034
Örebro
22 342
Gävleborg
20 609
Kronoberg
20 542
Blekinge
17 508
Värmland
17 120
Dalarna
15 045
Västerbotten
13 325
Jämtland
12 235
Västrmanland
9 776
Västernorrland 7 326
Norrbotten
5 668
601 087
600 000
Antal
År
500 000
400 000
300 000
1980 1990 1999 2005 2010 2013 2014
TACKOR, BAGGAR & LAMM 2014
SUMMA FÅR LAMM OCH BAGGAR 2015
Fakta
Svensk lammproduktion ökar över tiden men ännu mer lammkött
efterfrågas på marknaden.
Källa: Jordbruksverket