Table of Contents Table of Contents
Previous Page  12 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 32 Next Page
Page Background

12 2016

01

HKSCAN AGRI

Alla lamm föds under december och januari och

är leveransklara till påsk och grillsäsongen

– I början hade vi lite vanliga problem men vi fick bra råd

från HKScan, säger Hubert. Dessutom hade vi turen att via

lammsatsningen få en riktigt bra mentor,

Martin Sjunnesson

,

som har arbetat med får sedan barnsben.

Alla Huberts lamm föds under december och januari för att

vara slaktklara vid påsk när efterfrågan är som störst.

– Det var ju bland annat för att jag vill producera något

som verkligen efterfrågas som jag började med lamm, säger

Hubert. Då är det ju också naturligt att jag levererar när efter-

frågan är som störst. Det blir intensivt under december och

januari men det är det värt. Jag levererar dels dilamm som är

upp till 2 månader och dels slaktlamm som blir 3 månader

och väger 18–23 kg slaktad vikt. Det gäller att vara lyhörd för

vilken vikt och kvalitet kunderna vill ha och sedan gäller det

att anpassa sig efter det.

ENGAGEMANG I MILJÖFRÅGOR

Uppmärksamheten i samband med utmärkelsen Årets Öster-

sjöbonde har varit stor för Hubert men den har också visat

att det finns ett miljöengagemang hos svenska lantbrukare

generellt.

Hubert tycker det är viktigt att konventionella producenter

visar att de också värnar om miljön. Gården ligger sex mil

ifrån havet men via diken och Göta kanal kommer överskott

av näring ut i havet. I det här projektet fick de lära sig mycket

och de fick träffa åtta kollegor från olika länder runt Östersjön.

Det visar sig att alla har

samma engagemang men

att problemen angrips väl-

digt olika. Som vanligt när

man vidgar vyerna lite så

inser man att problem kan

lösas på många sätt berättar

Hubert.

– Något som också lig-

ger mig varmt om hjär-

tat är djuromsorg, avslutar

Hubert. Och då är HKScans

nya lammslakt i Linköping

helt fantastisk. Riktigt fina stallar där lammen har en tyst

och behaglig miljö och smarta system som gör hela proces-

sen smidig för både lamm och människor. Det är ett tydligt

tecken på att HKScan tror på svensk lammnäring och inves-

terar för att kunna ta emot en ökad produktion.

"DET VAR JU FÖR ATT

JAG VILL PRODUCERA

NÅGOT SOM VERKLIGEN

EFTERFRÅGAS SOM JAG

BÖRJADE MED LAMM"

Västra Götaland

83 482

Gotland

71 485

Skåne

67 372

Östergötland

45 972

Kalmar

41 131

Jönköping

28 887

Södermanland

28 415

Halland

28 332

Stockholm

23 034

Örebro

22 342

Gävleborg

20 609

Kronoberg

20 542

Blekinge

17 508

Värmland

17 120

Dalarna

15 045

Västerbotten

13 325

Jämtland

12 235

Västrmanland

9 776

Västernorrland 7 326

Norrbotten

5 668

601 087

600 000

Antal

År

500 000

400 000

300 000

1980 1990 1999 2005 2010 2013 2014

TACKOR, BAGGAR & LAMM 2014

SUMMA FÅR LAMM OCH BAGGAR 2015

Fakta

Svensk lammproduktion ökar över tiden men ännu mer lammkött

efterfrågas på marknaden.

Källa: Jordbruksverket