Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 32 Next Page
Page Background

6 2016

01

HKSCAN AGRI

Å

R

E

T

S

N

Ö

T

L

E

V

E

R

A

N

T

Ö

R

2015

HELA FAMILJEN ÄR ENGAGERAD

1909 köptes Björketorp av nuvarande ägaren

Per Brunbergs

farfar

Fredrik

. 1945, precis efter kriget, tog Pers pappa

Gunnar

över, och 40 år senare var det dags för Per att ta över.

Familjen består av Per och

Catarina

, barnen

Therese

,

Ted

och

Fanny

. Therese är driftansvarig på en nattklubb i Stock-

holm, men kommer ofta hem och tar tag

i de mer jordnära verksamheterna på

gården. Ted blev färdig gårdsmästare för

några år sedan och Fanny som är tand-

sköterska bor i Ronneby men är dagligen

på gården och tar hand om hästarna eller

fixar ett robotproblem. Mamma Catarina

är tandläkare men uppvuxen på en gård

med Hereford. Per inflikar att Catarina är

den enda tandläkare han känner som kan

hoppa in och mjölka hundrafemtio kor

utan problem.

RESTE SIG UR ASKAN

1998 hände det som inte får hända. En katastrofal brand öde-

lade stora delar av gården. Men ödets nyck gjorde, som väl var,

att boningshuset och nästan alla djur gick att rädda. Ett nytt

ungdjursstall byggdes och snart var allt igång igen.

– Redan i mitten på 80-talet frågade jag Arla om de var

intresserade av att få ekologisk mjölk, men det fanns inget

intresse, berättar Per. Men precis då, mer än tio år senare,

när gården brunnit ner och vi hade arbete upp över öronen

ringde Arla upp mig och sa att de ville dra igång en ekolo-

gisk produktion i Blekinge – ”Vi har 8–9 gårdar som hoppar

på om du gör det”, var budskapet. Vi funderade ett par dagar

men sen sa hela familjen – ja, vi kör! Det är ett beslut som vi

aldrig ångrat även om det innebar mycket arbete initialt och

att det kom vid absolut sämsta tillfälle. Vi valde dessutom att

ställa om hela gården till ekologisk produktion direkt.

Ibland är det mycket diskussion om storleken på skör-

darna mellan ekologiskt kontra konventionellt. Per upplever

dock att de ofta får bättre skördar än sina

grannar som odlar konventionellt. Men

Per menar att det är vars och ens intresse

och gårdens förutsättningar som är avgö-

rande för vilken väg man ska välja. Det

är fel att ställa odlingsformerna mot var-

andra. Han menar att båda behövs och

det viktigaste är att Sverige ökar primär-

produktionen totalt.

Vi behöver mycket mer djur på går-

darna, säger Per med eftertryck! Han

menar att vi också måste fokusera på att

alltid ge konsumenten det den vill ha,

annars gör någon annan det och då är det inte säkert att det

har producerats i Sverige. En bidragande orsak till att de valde

att bli ekologiska är att stora delar av dricksvattnet till Ronneby

kommun går alldeles förbi deras marker och filtreras i sandåsar i

utkanten av gården. Ett utsläpp skulle bli en katastrof och de var

trötta på all dokumentation och kraven som kommunen ställde.

MJÖLKPRODUKTIONEN ÄR KÄRNAN

Gården är på cirka 750 hektar varav 500 hektar är skog och

250 hektar är odlad mark. Här ingår cirka 25 hektar bete

plus att Per hjälper några gårdar med betesdjur på marker

söderut mot Östersjön.

VI MÅSTE FOKUSERA

PÅ ATT ALLTID

GE KONSUMENTEN

DET DEN VILL HA,

ANNARS GÖR NÅGON

ANNAN DET

ÅRETS LEVERANTÖR NÖT 2015

KOMMER FRÅN BLEKINGE

TEXT

: NILS JIRSELL

FOTO:

STEFFAN SILFVERBERG

Kor, hästar, hundar, kräftor, egen glass och mycket mer finns att uppleva

på den helt ekologiska gården Björketorp i Johannishus utanför Ronneby.

Här lever och verkar familjen Brunberg som alla är engagerade i gårdens drift

och starka företrädare för svenskt kött.