6 2016
01
HKSCAN AGRI
Å
R
E
T
S
N
Ö
T
L
E
V
E
R
A
N
T
Ö
R
2015
HELA FAMILJEN ÄR ENGAGERAD
1909 köptes Björketorp av nuvarande ägaren
Per Brunbergs
farfar
Fredrik
. 1945, precis efter kriget, tog Pers pappa
Gunnar
över, och 40 år senare var det dags för Per att ta över.
Familjen består av Per och
Catarina
, barnen
Therese
,
Ted
och
Fanny
. Therese är driftansvarig på en nattklubb i Stock-
holm, men kommer ofta hem och tar tag
i de mer jordnära verksamheterna på
gården. Ted blev färdig gårdsmästare för
några år sedan och Fanny som är tand-
sköterska bor i Ronneby men är dagligen
på gården och tar hand om hästarna eller
fixar ett robotproblem. Mamma Catarina
är tandläkare men uppvuxen på en gård
med Hereford. Per inflikar att Catarina är
den enda tandläkare han känner som kan
hoppa in och mjölka hundrafemtio kor
utan problem.
RESTE SIG UR ASKAN
1998 hände det som inte får hända. En katastrofal brand öde-
lade stora delar av gården. Men ödets nyck gjorde, som väl var,
att boningshuset och nästan alla djur gick att rädda. Ett nytt
ungdjursstall byggdes och snart var allt igång igen.
– Redan i mitten på 80-talet frågade jag Arla om de var
intresserade av att få ekologisk mjölk, men det fanns inget
intresse, berättar Per. Men precis då, mer än tio år senare,
när gården brunnit ner och vi hade arbete upp över öronen
ringde Arla upp mig och sa att de ville dra igång en ekolo-
gisk produktion i Blekinge – ”Vi har 8–9 gårdar som hoppar
på om du gör det”, var budskapet. Vi funderade ett par dagar
men sen sa hela familjen – ja, vi kör! Det är ett beslut som vi
aldrig ångrat även om det innebar mycket arbete initialt och
att det kom vid absolut sämsta tillfälle. Vi valde dessutom att
ställa om hela gården till ekologisk produktion direkt.
Ibland är det mycket diskussion om storleken på skör-
darna mellan ekologiskt kontra konventionellt. Per upplever
dock att de ofta får bättre skördar än sina
grannar som odlar konventionellt. Men
Per menar att det är vars och ens intresse
och gårdens förutsättningar som är avgö-
rande för vilken väg man ska välja. Det
är fel att ställa odlingsformerna mot var-
andra. Han menar att båda behövs och
det viktigaste är att Sverige ökar primär-
produktionen totalt.
Vi behöver mycket mer djur på går-
darna, säger Per med eftertryck! Han
menar att vi också måste fokusera på att
alltid ge konsumenten det den vill ha,
annars gör någon annan det och då är det inte säkert att det
har producerats i Sverige. En bidragande orsak till att de valde
att bli ekologiska är att stora delar av dricksvattnet till Ronneby
kommun går alldeles förbi deras marker och filtreras i sandåsar i
utkanten av gården. Ett utsläpp skulle bli en katastrof och de var
trötta på all dokumentation och kraven som kommunen ställde.
MJÖLKPRODUKTIONEN ÄR KÄRNAN
Gården är på cirka 750 hektar varav 500 hektar är skog och
250 hektar är odlad mark. Här ingår cirka 25 hektar bete
plus att Per hjälper några gårdar med betesdjur på marker
söderut mot Östersjön.
VI MÅSTE FOKUSERA
PÅ ATT ALLTID
GE KONSUMENTEN
DET DEN VILL HA,
ANNARS GÖR NÅGON
ANNAN DET
ÅRETS LEVERANTÖR NÖT 2015
KOMMER FRÅN BLEKINGE
TEXT
: NILS JIRSELL
FOTO:
STEFFAN SILFVERBERG
Kor, hästar, hundar, kräftor, egen glass och mycket mer finns att uppleva
på den helt ekologiska gården Björketorp i Johannishus utanför Ronneby.
Här lever och verkar familjen Brunberg som alla är engagerade i gårdens drift
och starka företrädare för svenskt kött.