Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 32 Next Page
Page Background

6 2017

01

HKSCAN AGRI

Å

R

E

T

S

N

Ö

T

L

E

V

E

R

A

N

T

Ö

R

2016

DEN 14 FEBRUARI 2014

fick

Rickard

ett samtal som

påverkade allt. En av gårdarna som levererade kalvar till

Djupadal var smittad av Salmonella Dublin.

– Hela vår verksamhet blev spärrad och en del djur fick

destrueras och allting sanerades. Det

var en trist erfarenhet vi fick, men det

positiva var att vi var tillbaka i full pro-

duktion redan 4 augusti vilket nog är ett

rekord, säger Rickard. Samtidigt passade

vi på att tänka om lite i vår produktion.

Vi växlade över från mellankalvsupp-

födning till slutgödning av köttrastjurar.

Nu finns det 290 köttrasdjur på

Djupadal, varav cirka 50 kvigor. De

flesta djuren köps in via HKScans liv-

djursförmedling. Djuren som är födda

i januari till maj kommer till gården under september till

november direkt från sina beten. De klipps och avmaskas vid

ankomst till gården och slutgöds fram tills de är 12–14 måna-

der och har en slaktvikt på cirka 400 kg.

BRA KVALITET PÅ GROVFODER

På Djupadal finns 55 hektar egen mark och 65 hektar arren-

derad areal. På gården odlas vall, raps, höstvete, korn och

ärtor. Spannmålen säljs och vallen används till grovfoder i

verksamheten.

– Vi är mycket noga med att skörda

vallen tidigt så att det blir ett riktigt

näringsrikt grovfoder, berättar Rickard.

Rickard och

Tova

köper in färdigt

kraftfoder för att få maximal tillväxt.

Har vi riktigt bra grovfoder behöver

vi inte köpa det vassaste kraftfodret,

berättar de. Det fungerar bra ändå.

Stallet strös morgon och kväll med

hjälp av en rälshängd balupprullare.

Den sprider också ensilaget. I stallet

med kvigor rullas halmbalarna ut för hand.

Som ett komplement till verksamheten driver familjen

också en maskinstation som är specialiserad på växtskydd.

Rickard sköter växtskyddet åt 15 gårdar i närområdet.

VALLEN MÅSTE

SKÖRDAS TIDIGT

FÖR ATT FÅ ETT

RIKTIGT NÄRINGSRIKT

GROVFODER

ÅRETS LEVERANTÖR NÖT

HAR STORT FOKUS

PÅ DJUROMSORG

TEXT

: NILS JIRSELL,

FOTO:

STEFFAN SILFVERBERG

Rickard och Tova Fridh driver gården Djupadal som ligger mellan Sjöbo och

Hörby i mellersta Skåne. Paret har väl utarbetade och strukturerade rutiner

som ger företaget och dess ägare en stabil grund. Parets livsfilosofi är att både

människor och djur skall trivas på Djupadal.