8 2017
01
HKSCAN AGRI
På gården Djupadal består
köttproduktionen av 240 tjurar
och 50 kvigor säsongen 2016–2017
Receptet för att få god tillväxt, bra djuromsorg och låg död-
lighet är ganska enkel, tycker Rickard. Han sammanfattar det
i fem punkter:
• Djuren ska trivas och ha en god
stallmiljö
• Djuren ska ha rikligt med halm varje
dag
• Ventilationen måste vara bra
• Klippning och avmaskning ska göras
direkt när kalvarna kommer till
gården
• Näringsrikt och högkvalitativt grov-
foder och utöver detta ett bra kraft-
foder
GOTT SAMARBETE
Rickard och Tuva träffades på en dansbana som ligger nära
där de valt att bo och leva.
– Vi gillar det enkla och jordnära livet, säger Tova, men visst
är det roligt att bli uppmärksammad i lite större samman-
hang som nu med utmärkelsen som Årets Leverantör Nöt.
För några år sen hade vi också anledning att vara lite extra
stolta. Då serverades kött från våra djur på Nobelfesten,
berättar Rickard. Det presenterades som mellankalv från
Skåne på Nobelmenyn.
Rickard och Tova har alltid levererat sina djur till HKScan.
De är nöjda med samarbetet och glada över att slakten sker
i Hörby inte långt från gården. Planeringen för hela 2017 är
redan klar och skulle det bli avvikelser hanteras det smidigt.
IT-systemen med avräkningar och allt
annat fungerar väl. Det enda problemet
paret upplever just nu är att det blivit
ont om kalvar och att priset därför har
gått upp. Men så är det ju på en mark-
nad där tillgång och efterfrågan styr
kommenterar Rickard.
– Det är mest vår inköpare,
Lars
Svensson
och transportören vi har
kontakt med i det dagliga arbetet, säger
Rickard. De är jätteduktiga båda två
så ge gärna lite extra beröm till dem.
– Det är roligt att vara HKScan-
inköpare för Rickard och Tova, säger Lars. Djupadal är en
harmonisk gård där både djur och människor trivs samtidigt
som verksamheten drivs ytterst professionellt och affärsmäs-
sigt. Det gläder mig att de vann utmärkelsen Årets Leverantör
Nöt. Det är mycket välförtjänt.
FRAMTID
– Vi är mycket nöjda med den modell vi har skapat och
utvecklat, säger Rickard, och Tova nickar instämmande. Det
fungerar bra och nu handlar det om att finputsa på olika
detaljer. Våra mål är högt ställda så det är bara att fortsätta
jobba på, avslutar Rickard.
VI ÄR NÖJDA
MED DEN MODELL
VI HAR SKAPAT
OCH UTVECKLAT,
NU HANDLAR DET
OM ATT FINPUTSA