Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

01

2017 11

ANNE OCH MARKO ONNELA

har varit Rapsgrisprodu-

center i fem år. Paret Onnela är optimistiska och stolta över att

HKScan har lyckats öppna en marknad för produkten i Asien.

– Nu får vi visa vad vi går för, och vi måste sköta allt på bästa

möjliga sätt. Vi har en högklassig produkt som ingen annan

har, och den går inte att kopiera bara så där. Jag är stolt över

att vi har utsetts till Rapsgrisleverantörer, och vi har tagit oss

an uppgiften med både ödmjukhet och ansvarskänsla, säger

Marko Onnela.

Marko var en av de första Rapsgris-

producenterna i Finland. Han var nyfi-

ken och berättade för HKScan att han

var intresserad av att delta när HKScan

sökte en pilotgård för projektet. Marko

har alltid varit intresserad av denna

typ av frågor och när chansen för att få

prova något nytt kommer anser han att

man ska ta den.

På gården testades konceptet först

i liten skala för att få rätt fettsyrasam-

mansättning i köttet. Verksamheten styrdes minutiöst och allt

övervägdes noggrant.

– Det kändes som en stor seger när vi till sist fick allt att

fungera, säger Marko.

PRECISIONSKRÄVANDE PRODUKTION

Rapsgrisproduktionen kontrolleras mycket noggrannare än

uppfödningen av konventionella slaktgrisar.

– Vi genomför kontinuerligt noggranna kontroller för att

säkerställa att köttet har rätt fettsyrasammansättning. Vi tar

regelbundet foderprover för att se att allt är som det ska och

att vi införlivar löftet.

Det finns uppföljning på allt foder som går in i grisproduk-

tionen. Detta för att man om det skulle finnas brister i köttkva-

liteten, genast kan söka upp orsakerna i

fodret eller i tekniken.

Marko köpte gården av sin far 2001.

Han har cirka 180 hektar åkermark och

på gården finns det 1 600 grisar.

– Tanken är att producera en högkva-

litativ produkt och att göra så mycket

som möjligt själva och så bra som möj-

ligt. Vi har följt denna princip mycket

envist, vi maler till och med rybsfröna

själva för att slippa kostnaderna för olje-

pressning och transport.

För den årliga produktionen på cirka en halv miljon kilo

griskött behövs det 700 ton korn. Av bondbönor och rybs går

det åt cirka 130 ton vardera på ett år.

FÖRSÖKSGÅRDEN

PRODUCERAR

TILL ASIEN

TEXT:

MIKKO TAKALA

FOTO:

RONI LEHTI OCH PEKKA ROUSI

Allt började med att Anne och Marko Onnela fick vara försöksgård för att ta fram

en ny nischprodukt. Idag har de en välfungerande Rapsgrisproduktion i Finland

och är stolta över att produkten exporteras till Asien.

IDÉN ÄR ATT

PRODUCERA KVALITÉ,

ATT GÖRA ALLT

SJÄLVA OCH SÅ BRA

SOM MÖJLIGT

Rapsgrisarna äter

foder som har vuxit

på egen åker och

grisgården värms upp

med flis från egen skog.

Närproducerat i ordets

rätta bemärkelse, säger

Marko Onnela