HKSCAN AGRI
01
2017 11
ANNE OCH MARKO ONNELA
har varit Rapsgrisprodu-
center i fem år. Paret Onnela är optimistiska och stolta över att
HKScan har lyckats öppna en marknad för produkten i Asien.
– Nu får vi visa vad vi går för, och vi måste sköta allt på bästa
möjliga sätt. Vi har en högklassig produkt som ingen annan
har, och den går inte att kopiera bara så där. Jag är stolt över
att vi har utsetts till Rapsgrisleverantörer, och vi har tagit oss
an uppgiften med både ödmjukhet och ansvarskänsla, säger
Marko Onnela.
Marko var en av de första Rapsgris-
producenterna i Finland. Han var nyfi-
ken och berättade för HKScan att han
var intresserad av att delta när HKScan
sökte en pilotgård för projektet. Marko
har alltid varit intresserad av denna
typ av frågor och när chansen för att få
prova något nytt kommer anser han att
man ska ta den.
På gården testades konceptet först
i liten skala för att få rätt fettsyrasam-
mansättning i köttet. Verksamheten styrdes minutiöst och allt
övervägdes noggrant.
– Det kändes som en stor seger när vi till sist fick allt att
fungera, säger Marko.
PRECISIONSKRÄVANDE PRODUKTION
Rapsgrisproduktionen kontrolleras mycket noggrannare än
uppfödningen av konventionella slaktgrisar.
– Vi genomför kontinuerligt noggranna kontroller för att
säkerställa att köttet har rätt fettsyrasammansättning. Vi tar
regelbundet foderprover för att se att allt är som det ska och
att vi införlivar löftet.
Det finns uppföljning på allt foder som går in i grisproduk-
tionen. Detta för att man om det skulle finnas brister i köttkva-
liteten, genast kan söka upp orsakerna i
fodret eller i tekniken.
Marko köpte gården av sin far 2001.
Han har cirka 180 hektar åkermark och
på gården finns det 1 600 grisar.
– Tanken är att producera en högkva-
litativ produkt och att göra så mycket
som möjligt själva och så bra som möj-
ligt. Vi har följt denna princip mycket
envist, vi maler till och med rybsfröna
själva för att slippa kostnaderna för olje-
pressning och transport.
För den årliga produktionen på cirka en halv miljon kilo
griskött behövs det 700 ton korn. Av bondbönor och rybs går
det åt cirka 130 ton vardera på ett år.
FÖRSÖKSGÅRDEN
PRODUCERAR
TILL ASIEN
TEXT:
MIKKO TAKALA
FOTO:
RONI LEHTI OCH PEKKA ROUSI
Allt började med att Anne och Marko Onnela fick vara försöksgård för att ta fram
en ny nischprodukt. Idag har de en välfungerande Rapsgrisproduktion i Finland
och är stolta över att produkten exporteras till Asien.
IDÉN ÄR ATT
PRODUCERA KVALITÉ,
ATT GÖRA ALLT
SJÄLVA OCH SÅ BRA
SOM MÖJLIGT
Rapsgrisarna äter
foder som har vuxit
på egen åker och
grisgården värms upp
med flis från egen skog.
Närproducerat i ordets
rätta bemärkelse, säger
Marko Onnela