Table of Contents Table of Contents
Previous Page  12 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 32 Next Page
Page Background

10

14

GÅRDAR I SVERIGE

OLIKA RAPSGRIS

PRODUKTER PÅ DEN

SVENSKA MARKNADEN

RAPSGRIS PRODUCERAS PÅ

FÖR TILLFÄLLET FINNS DET

17%

4X

Tack vare fodrets höga halt av raps,

ersätts en del av grisens hårda fett

med mjukt fett. I medeltal minskar

mängden hårt fett med cirka

Rapsgrisen® äter foder, som odlats

med största noggrannhet. Fodret

består av spannmål, raps, ärtor och

åkerbönor från närbelägna åkrar

MERA OMEGA 3–FETT I

RAPSGRISKÖTT JÄMFÖRT

MED VANLIGT KÖTT

Visste du att:

GIVANDE SAMARBETE

Gården har haft kontrakt med HKScan i över tio år.

– Samarbetet med en stor aktör är ett livsvillkor. HKScan

är min kund som köper en produkt av mig. Jag försöker göra

mitt jobb så bra som möjligt för att kunden ska vara nöjd,

förklarar Marko.

Samarbetet har varit lukrativt för gården, eftersomHKScan

kontinuerligt har satsat på rådgivning och utvecklat sina

tjänster för leverantörerna. Paret Onnela har lärt sig att

dra nytta av HKScans experter, bland annat vid planering

av utfodringen.

– Vi har kontakt flera gånger i veckan, till exempel om nya

idéer. Rådgivningen är genuin och opartisk och vi eftersträvar

ett gemensamt mål. Det är också viktigt att verksamheten är

systematisk. Det gör livet lättare för alla, menar Marko.

GRISKÖTT FÅR ETT HÖGRE ANSEENDE

– Leverantörspriser på kött och grisköttets anseende har

varit beklagligt låga, men innovationer så som Rapsgris

har tydligt höjt både priserna och konsumenternas syn på

griskött, säger Marko. Många resonerar att ju mer du betalar,

desto bättre produkt får du. Och så är det också när det gäller

nischprodukter. Ur produktionssynvinkel är Rapsgris inte en

nischprodukt, men jag vill förstås tro att den är någonting

alldeles exceptionellt, säger Marko.

Han erkänner att han är otålig och lätt tröttnar på saker.

Han menar att han måste ha nya projekt på gång hela tiden.

Tur är att det finns gott om sådana på en gård. Marko har

planer på ett nytt foderkök, han vill förbättra brandsäker-

heten, skaffa ny bättre teknik och mycket mera. Marko skulle

också vilja utöka antalet djur, men utvidgningen får inte vara

okontrollerad. Han menar att det inte går att hoppa på varje

tåg som kommer.

– Det viktigaste är familjen, resten är världsliga saker, säger

paret Onnela.

– Vi har inga större behov av expansion. Det är mer en fråga

om att jag vill hålla intresset vid liv med nya utmaningar och

genom att göra mitt jobb så bra sommöjligt. Detsamma gäller

i vilket yrke som helst. Man måste försöka bryta rutiner och

hitta på nya saker, avslutar Marko.

Vid grisuppproduktion kommer man

enligt Marko långt genom att minnas

tre saker: daglig tillväxt, omräknings-

satsen för foder samt inköps- och

försäljningspriset