HKSCAN AGRI
02
2016 27
Vi vill finnas nära våra uppdragsgivare,
det är därför vi finns på många orter
över hela landet
SVENSKA KÖTTFÖRETAGEN
är
ett bransch- och utveck-
lingsbolag som ägs av
de största slakterierna
i Sverige. Företaget
startades för ett drygt
år sedan. Dess roll är
att öka lönsamheten
för kunder och ägare
genom att leverera
semin, livdjur, rådgivning
och branschutveckling i
världsklass på ett effektivt sätt.
– Det första året har det varit mycket fokus på att
bygga den nya strukturen för verksamheten, berättar
Hans Agné
som är VD för bolaget. Nu har vi tagit oss
igenom den processen och kan fullt ut fokusera på
framåtriktad verksamhet.
Under våren 2014 tog dåvarande Landsbygdsde-
partementet initiativ till att samla hela värdekedjans
aktörer inom svensk grisproduktion där den gemen-
samma ambitionen var att ta fram en handlings-
plan vars mål är att långsiktigt stärka den svenska
grisproduktionen. I januari 2015 axlade Svenska
Köttföretagen ansvaret för att vara samanhållande
i arbetet. Motsvarande arbete med framtagning av
handlingsplaner för nöt och lamm har gjorts under
2015 och 2016.
Arbetet med handlingsplanerna har övervakats
av styrgrupper där representanter från slakterierna,
Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsprodu-
center, Svenska Fåravelsförbundet, LRF Kött, Svensk
Dagligvaruhandel, Jordbruksverket och Närings-
departementet ingår. Handlingsplanen är indelad
i målområden som är specifika för varje handlings-
plan. Målområdena är utvalda utifrån vilka områden
som påverkar lönsamheten inom respektive djurslag
mest.
– Vårt mål är att skapa förutsättningar och framtids-
tro inom svensk köttproduktion, säger Hans. Just nu
har vi en bristsituation där det saknas cirka 200 000
grisar och cirka 50 000 storboskap på den svenska
marknaden. Det är många som funderar på att öka
sin produktion men det krävs också att banker och
politiker får rätt syn på svensk djurproduktion så att
de tar de rätta besluten. Det är första gången någon-
sin som alla aktörer i värdekedjan varit med i
utformandet av konkreta handlingsplaner. Jag är
övertygad om att dessa kommer att betyda mycket
för vårt fortsatta arbete med att stärka och utveckla
svensk köttproduktion.
kunna erbjuda ännu starkare rådgivning. Våra ledord i vårt
framåtriktade arbete är: Helhet, Nyskapande, Tillväxt och
Engagemang. Ord som sammanfattar vår vilja att erbjuda
långsiktiga och kunniga team som lär sig uppdragsgivarnas
verksamhet, deras framtidsplaner och deras förutsättningar
för att i företagandets olika skiften ge god och lönsam
rådgivning. Det kan gälla hälsofrågor, foderfrågor,
utbyggnadsplaner, byggplanering, ekonomiska frågor,
myndighetskontakter ochmycket annat. Vi har egna experter
inomde flesta områden och saknar vi någon specifik kunskap
själva vet var den finns att hämta.
Kees upplever att allt fler efterfrågar rådgivning och att
många lantbrukare just nu är på gång med utvecklings- och
utbyggnadsplaner. Han ser också en trend mot allt större
driftsenheter vilket ökar behovet av kvalificerad rådgivning
och ställer större krav på Gård & Djurhälsans experter.
– Jag vill absolut råda dig som har byggplaner att kon-
takta oss på i ett tidigt skede för att ta del av de kunskaper och
erfarenheter som finns inomGård &Djurhälsan. Vårt tydliga
mål är att det alltid ska vara lönsamt att anlita oss, det ska ses
som en investering med god avkastning, avslutar Kees.
GRATIS KUNSKAP
Gård & Djurhälsan har en levande och informativ hemsida
med mycket information. Bland annat finns en webbshop
som innehåller hundratals böcker och trycksaker varav många
är helt gratis, bara att beställa så kommer de i brevlådan.