Table of Contents Table of Contents
Previous Page  25 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 25 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

02

2016 25

DET GÅR NÄSTAN ALLTID ATT

FÖRBÄTTRA FODERANVÄNDNINGEN

FODERKRÖNIKA

ANNA-MARIA LARSSON

25

MED JÄMNA MELLANRUM

kommer det USDA

rapporter. Vi som jobbar med foder på något sätt,

antingen som säljare eller köpare följer de här rappor-

terna med stort intresse och funderar på vad det kan

innebära för vår eget intresseområde. Just nu är värl-

dens lager av vete välfyllda och priset på vete sjunker

därför. Som animalieproducent kan det i sin tur inne-

bära lägre pris på fodret. En annan gång är det låga

lager av de råvaror som påverkar våra foderpriser mest

och då är det ju en risk för högre foderpriser.

Jag upplever att många animalieproducenter är bra

på utnyttja den information som finns om råvaror och

många säkrar också upp ett pris. Ibland är det en lyckad

affär, andra gånger en mindre lyckad. Det som är

viktigt är att det finns en stra-

tegi bakom och att den ligger

till grund för det beslut som

fattas. Många gör bra för-

handlingar när det gäller

inköp till sitt företag. Det gör

oss alla medvetna om att det

finns konkurrenter och det

utvecklar branschen.

Jag har jobbat med foder i

snart 20 år och gjort många

gårdsbesök, både hos mjölk-

producenter, nötköttsprodu-

center och grisproducenter.

Många gånger har fokus i

diskussionerna varit just

foderpris, och många dis-

kussioner landar i att foder-

kostnaden är en så stor del

av uppfödningskostnaden

och just därför är det viktigt

att få ”rätt” pris. Jag håller

med om att foderkostnaden

är en stor del av kostnaden i

uppfödningen.

Därför blir jag så förvånad och bekymrad över att

på många gårdar finns det stora förluster eller fel

användning av foder på olika sätt. Det kan handla

om foder som utfodras på ett sådant sätt att det blir

ett stort spill. Vissa grupper av djur kan bli över-

utfodrade. Foder kan vara osmakligt på grund av

hygieniska problem som gör att djuren ratar det. Det

kan handla om ensilage som får slängas på grund av

hygieniska problem som grundar sig i en bristfällig

hantering vid inläggningen.

Att köpa in ett foder som sedan inte till 100 % kan

konsumeras av djuren på gården påverkar din lön-

samhet negativt. Det finns ju även en miljöaspekt i

detta, det går åt resurser för att odla grödor, trans-

portera råvaror, producera

fodret, som har en påverkan

på miljön, och sen utnyttjas

inte slutprodukten, utan går

till spillo.

Fundera gärna över

din egen gård och vad du

kan göra för att förhindra

onödiga förluster av foder.

Nästa gång du får besök av

en produktionsrådgivare

eller fodersäljare, gå ut i

stallarna och ha fokus på

hur foder hanteras och

utfodras. Gör en plan över

hur förbättringar kan göras

och börja jobba utifrån

det. Vissa saker är lätta att

åtgärda andra kanske är lite

svårare. Det som jag vet

med säkerhet är att det finns

pengar att hämta genom att

få ner förbrukningen av

foder i din besättning.

FOTO:

JOEL FORSMAN