HKSCAN AGRI
02
2016 29
HKSCAN HAR TVÅ SÄLJKÅRER
som ser till att företagets
produkter kommer in i butikerna
och exponeras på rätt sätt.
Köttsäljkåren består av 16
säljare och två regionchefer som
ansvarar för kött/kyckling och
frysta produkter. Charksäljkåren
är ett team med 23 säljare och
tre regionchefer som ansvarar för
smörgåsmat och charkprodukter.
TEXT:
NILS JIRSELL,
FOTO:
LOUISA JIRSELL
BUTIKSHYLLAN
ÄR AVGÖRANDE
Inom HKScan bedrivs ett stort arbete med att sälja in koncernens olika produkter. Genom
att skapa ett intressant informationsmaterial och säljande butiksmaterial kan vi synliggöra
koncernens produkter och varumärken i butikshyllorna. I artikeln får ni möta Carina Jalsing
som tillsammans med HKScans två säljteam arbetar med marknadsföring i butik.
CARINA JALSING
är Trade Marketing Manager
på HKScan Sweden. Rollen innebär att hon job-
bar med den taktiska marknadsföringen i butik.
Carinas uppdrag är bland annat att se till att säljarna
har bra presentations- och kampanjmaterial med sig
när de gör sina säljbesök. Hon jobbar i nära samar-
bete med produktcheferna och konceptansvariga,
när de planerar kampanjerna.
– Vi vet att cirka 70 % av köpbesluten tas i butik.
Även de personer som har en inköpslista med sig
har ofta bara noterat till exempel: grönsaker, kött,
mjölk, korv, pasta eller pålägg, berättar Carina.
Säljkårens jobb är att hjälpa butikerna att påverka
konsumentens köpbeslut när de befinner sig vid
butikshyllan. Det viktigaste är att HKScan finns med
rätt sortiment i hyllorna. Synlighet och bra place-
ring är en förutsättning för att sälja. Det innebär
att företaget måste jobba mycket med de fasta plat-
serna och rama in i hyllorna i kyl och frysdiskar.
HKScan arbetar också med hyllkantslister och så
kallade hyllsvampar somkan ha korta budskap som:
Nyhet!, Prova på!, Smakrabatt!, Visste du att…? med
mera. Dessutom finns även ”pushers” som matar
framprodukterna för att det ska se snyggt och påfyllt
ut i hyllan. Dessa används framför allt i smörgås-
matshyllan men även i korvhyllan. Vid lanseringar
av nyheter använder sig HKScan bland annat av
demonstrationer, där konsumenten får möjlighet
att provsmaka de nya produkterna.
GOD INSIKT VIKTIGT
Carina började på HKScan för snart ett år sedan
och i bagaget har hon med sig goda kunskaper från
motsvarande tjänster på Barilla. Carina har också
arbetat inom ICA som marknadsansvarig på ICA
Kvantum och Försäljningsansvarig på ICAMedia.
– I mitt jobb är det viktigt att ha förståelse för hur
processerna ute i butik fungerar, säger Carina. Vi
lägger mycket resurser på våra två säljkårer och då
ska de också ha de bästa verktygen att arbeta med.
Min ambition är att samåka mer med säljkåren för
att se hur vårt material och vår försäljning fungerar
i praktiken och för att fånga upp nya idéer.
Förr var det mycket fokus på att bryta ut expone-
ringar i speciella expokylar, nu går trenden mot att
skapa en bra fast plats för produkterna. Till exempel
Rapsgris börjar konsumenterna köpa allt mer och
då är det viktigt att den alltid ligger på samma plats
i kylen och att den är tydligt exponerad så konsu-
menterna lätt hittar produkterna. Risken när man
bryter ut produkter ur ordinarie hylla, är att när
kampanjen är slut och exponeringen tas bort, för-
svinner de även ur hyllan.
INSPIRATION GER FÖRSÄLJNING
En del i säljarens arbete är att förmedla kunskap
till de ansvariga i butikerna. Butikernas fokus på
lönsamhet är stor och de tar gärna till sig infor-
mation om nyheter, trender, ekonomi och olika
exponeringslösningar. HKScan med varumär-
ken som Scan, Pärsons, Flodins, Bullens, Rose,
Chosen by Farmers och Hot Dogs är experten
inom kött och chark. Därför förväntar sig butiks-
inköparna både bra information och spännande
inspiration från oss.
– En viktig del i mitt arbete är att dels ta fram
införsäljningsmaterial till säljkåren, som de i
första hand har i sina Ipads, men även foldrar
som används vid till exempel större lanseringar.
Säljarnas jobb är att sälja in och argumentera för
våra produkter, så att butiksinköparen tar in vårt
sortiment. Blir inköparna i butiken inspirerade och
tycker att vi har spännande produkter är det lättare
att få in produkterna på bra platser i hyllan, så att
konsumenterna i sin tur lätt hittar våra produkter,
sammanfattar Carina.