Table of Contents Table of Contents
Previous Page  23 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 23 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

02

2017 23

Foto: Sophie Malmborg

HKSCAN HAR KUNNAT

REDUCERA SINA

VÄXTHUSGASUTSLÄPP

MED HELA 72 %

I SVERIGE

CIRKELN SLÖTS

när Patrik Holm-Thisner, utsågs till VP

för Quality and Corporate Responsibility för HKScan.

– På ett sätt kändes det som att jag kom hem. Dels

för att mitt hjärta ligger nära primärproduktionen,

men också för att mitt första jobb var på ett slakteri

i småländska Ljungby. Där jobbade jag på lov och

helgdagar och även ett drygt halvår efter studenten.

Det var också där jag beslutade mig att bli Livsmedels­

agronom och få användning av det jag lärt mig.

Inte oväntat specialiserade sig Patrik på kött och

köttvetenskap och gjorde sitt examensarbete i USA

på kycklingkött.

– Efter utbildningen var mitt första jobb som

Livsmedelsinspektör innan jag fick ett vikariat på

Slagteriernes Forskningsinstitut (DMRI) i Roskilde. Där

kom jag i kontakt med Swedish Meats R&D i Kävlinge,

och jobbade som Project Manager inom nötkött.

När det lades ned 2001 började en karriär på

McDonald’s. Först som ansvarig för kycklingkvalitet

i Europa.

– 2008 fick jag chans att ta över Supply Chain

avdelningen på Svenska McDonald’s, med totalansvar

för inköp, kvalitet och logistik. Under dessa år hade

jag en nära kontakt med HKScan.

Under utbildningen hann Patrik med att praktisera

på en grisgård under ett år.

– Det var otroligt lärorikt att få en praktisk erfarenhet,vilket jag har haft nytta av i mina olika roller, inte minst

inom McDonald’s när vi utvecklade initiativet ”I stolt

samarbete med 1000 Svenska Bönder”.

Familjen bor nu på en släktgård utanför Enköping,

där man under 40 år haft slaktgrisproduktion.

– Det är min frus föräldragård, där vi producerade

grisar till Scan fram till 2008. Marken arrenderar vi

idag ut men brukar skogen extensivt. Familjen har

tre barn mellan fyra och tretton år och tillsammans

har de ett aktivt liv där bl a skidåkning står högt i kurs,

beskriver Patrik.

Cirkeln slöts när

Patrik kom till HKScan

debatten om klimatpåverkan har handlat om livs­

medelsproduktion och framför allt om kött.

– Kritiken mot kött och dess klimateffekter måste vi

ta på allvar och det är något vi har jobbat med länge.

Men det är viktigt att vi också berättar vad vi gör bra

och att vi är stolta över vårt utvecklingsarbete. I

koncernen har vi minskar våra växthusgasutsläpp

med 53 % och i Sverige med 72 %. En stor del av

denna minskningen beror på att vi köper grön

förnyelsebar el. Vårt mål är att reducera växthusgas-

utsläpp till 2030 med 95 % i Sverige. Men det finns

fler saker att göra. Det är inte målet som är destina-

tionen utan det är resan som är målet, resan att

utvecklas mer hållbart, utan att kompromissa på vår

goda kvalitet eller de ekonomiska aspekterna.

– Vi ska inte glömma att vi även köper RTRS soja

(certifierad soja) till Sverige och Finland och har satt

ett mål att till 2019 endast använda 100 % RTRS soja,

vilket är ytterligare en del i vårt hållbarhetsarbete.

Hållbara gårdar, sustai­

nable farms, kan ge en

mera miljömässigt hållbar

produktion.

– Får vi möjlighet att

utveckla det konceptet

och hålla det på en

generell nivå är det

intressant. Trots att det

krävs lite investeringar

kommer det utan tvekan att

vara lönsamt på lång sikt. Hållbara investeringar och

en hållbar produktion betalar sig i längden, menar

Patrik som också tror att certifiering är rätt väg att gå.

– Vi måste förstå att hållbarhets- och miljöfrågor

inte bara är en trend utan snarare håller på att bli

en norm. För inte alltför länge sedan marknadsförde

vi våra kvalitetskriterier och där har vi och andra

seriösa företag idag en eller flera former av

certifieringar. Förmodligen kommer CR-frågorna

också att vandra den vägen, så att även primär-

produktionen efter vissa parametrar blir certifierad.

Här har vi en möjlighet att göra skillnad jämfört med

våra konkurrenter.