HKSCAN AGRI
02
2017 23
Foto: Sophie Malmborg
HKSCAN HAR KUNNAT
REDUCERA SINA
VÄXTHUSGASUTSLÄPP
MED HELA 72 %
I SVERIGE
CIRKELN SLÖTS
när Patrik Holm-Thisner, utsågs till VP
för Quality and Corporate Responsibility för HKScan.
– På ett sätt kändes det som att jag kom hem. Dels
för att mitt hjärta ligger nära primärproduktionen,
men också för att mitt första jobb var på ett slakteri
i småländska Ljungby. Där jobbade jag på lov och
helgdagar och även ett drygt halvår efter studenten.
Det var också där jag beslutade mig att bli Livsmedels
agronom och få användning av det jag lärt mig.
Inte oväntat specialiserade sig Patrik på kött och
köttvetenskap och gjorde sitt examensarbete i USA
på kycklingkött.
– Efter utbildningen var mitt första jobb som
Livsmedelsinspektör innan jag fick ett vikariat på
Slagteriernes Forskningsinstitut (DMRI) i Roskilde. Där
kom jag i kontakt med Swedish Meats R&D i Kävlinge,
och jobbade som Project Manager inom nötkött.
När det lades ned 2001 började en karriär på
McDonald’s. Först som ansvarig för kycklingkvalitet
i Europa.
– 2008 fick jag chans att ta över Supply Chain
avdelningen på Svenska McDonald’s, med totalansvar
för inköp, kvalitet och logistik. Under dessa år hade
jag en nära kontakt med HKScan.
Under utbildningen hann Patrik med att praktisera
på en grisgård under ett år.
– Det var otroligt lärorikt att få en praktisk erfarenhet,vilket jag har haft nytta av i mina olika roller, inte minst
inom McDonald’s när vi utvecklade initiativet ”I stolt
samarbete med 1000 Svenska Bönder”.
Familjen bor nu på en släktgård utanför Enköping,
där man under 40 år haft slaktgrisproduktion.
– Det är min frus föräldragård, där vi producerade
grisar till Scan fram till 2008. Marken arrenderar vi
idag ut men brukar skogen extensivt. Familjen har
tre barn mellan fyra och tretton år och tillsammans
har de ett aktivt liv där bl a skidåkning står högt i kurs,
beskriver Patrik.
Cirkeln slöts när
Patrik kom till HKScan
debatten om klimatpåverkan har handlat om livs
medelsproduktion och framför allt om kött.
– Kritiken mot kött och dess klimateffekter måste vi
ta på allvar och det är något vi har jobbat med länge.
Men det är viktigt att vi också berättar vad vi gör bra
och att vi är stolta över vårt utvecklingsarbete. I
koncernen har vi minskar våra växthusgasutsläpp
med 53 % och i Sverige med 72 %. En stor del av
denna minskningen beror på att vi köper grön
förnyelsebar el. Vårt mål är att reducera växthusgas-
utsläpp till 2030 med 95 % i Sverige. Men det finns
fler saker att göra. Det är inte målet som är destina-
tionen utan det är resan som är målet, resan att
utvecklas mer hållbart, utan att kompromissa på vår
goda kvalitet eller de ekonomiska aspekterna.
– Vi ska inte glömma att vi även köper RTRS soja
(certifierad soja) till Sverige och Finland och har satt
ett mål att till 2019 endast använda 100 % RTRS soja,
vilket är ytterligare en del i vårt hållbarhetsarbete.
Hållbara gårdar, sustai
nable farms, kan ge en
mera miljömässigt hållbar
produktion.
– Får vi möjlighet att
utveckla det konceptet
och hålla det på en
generell nivå är det
intressant. Trots att det
krävs lite investeringar
kommer det utan tvekan att
vara lönsamt på lång sikt. Hållbara investeringar och
en hållbar produktion betalar sig i längden, menar
Patrik som också tror att certifiering är rätt väg att gå.
– Vi måste förstå att hållbarhets- och miljöfrågor
inte bara är en trend utan snarare håller på att bli
en norm. För inte alltför länge sedan marknadsförde
vi våra kvalitetskriterier och där har vi och andra
seriösa företag idag en eller flera former av
certifieringar. Förmodligen kommer CR-frågorna
också att vandra den vägen, så att även primär-
produktionen efter vissa parametrar blir certifierad.
Här har vi en möjlighet att göra skillnad jämfört med
våra konkurrenter.