Table of Contents Table of Contents
Previous Page  21 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

02

2017 21

DJUPGÅENDE GRANSKNING

av framtidens konsument­

behov är avgörande för en framgångsrik produkt­

utveckling. HKScan fokuserar nu i allt högre grad på att

öka sin förståelse av konsumentprofiler och konsument­

beteenden. HKScans nya team och avdelning ”Kategorier

och koncept” har skapats just för detta ändamål.

Funktionen leds av EVP

Heli Arantola

, som inledde

sitt arbete på HKScan i början av maj. Heli ansvarar

för utvecklingen av HKScans utbud för alla företagets

hemmamarknader samt närmare 50 exportmarknader.

TILLFÄLLIGA PÅFUND OCH VERKLIGA BANBRYTARE

Heli har tidigare varit med och skapat framgång för

bland annat Fazers havreprodukter och i bagaget har

hon även tiotals års erfarenhet av konsumentbeteende.

Enligt Heli sker förändringar inom matkulturen i väl­

digt långsam takt i ett årstiondeperspektiv, till

skillnad från vad många ofta tror.

– Vissa av trenderna är tillfälliga

nycker, medan vissa vävs ihop för

att bli del av en mer bestående

mattrend. Det är viktigt att förstå att

flera olika trender kan vara aktuella

samtidigt. Till exempel talas det

mycket om vegetarisk mat, medan

det samtidigt även öppnar flera

restauranger som specialiserar sig på kött i London.

På samma sätt är matlagning en stor passion för

somliga, medan andra endast ser det som ett nödvän­

digt ont i vardagen. Den första gruppen tar sig uttryck

i kändiskockarnas populäritet, i försäljningssiffror

för kokböcker och butiker som säljer köksföremål, i

handledningsvideos på YouTube och i allt större kök,

medan den andra gruppens inverkan syns i allt färre

gemensamma måltider och en allt oftare förekom­

mande snacking-mellanmålsvana. Allt detta beskriver

den verksamhetsmiljö, där vi på HKScan måste hitta de

för oss naturliga och kommersiellt intressanta verksam­

hetsmöjligheterna, summerar Heli.

HKScan måste även kunna serva dem som har en

rutinmässig inställning till mat. Ensidiga och ohälso­

samma matvanor kan bytas ut mot en hälsosammare

matkultur genom enkla och praktiska lösningar, där

köttfärs är ett bra exempel eftersom det går att tillreda

olika maträtter för flera dagar. Enkla och smidiga

lösningar gör själva matlagningströskeln lägre.

Enligt Heli talar flera av nutidens trender för HKScan

och HKScans leverantörer.

– Den mest pålästa gruppen inom matkultur vill

ha inhemsk, tillsatsfri, antibiotikafri, säker och icke-

processad mat på sitt fat. Vi vill veta exakt vad det är vi

äter, och kött behöver ingen lång innehållsförteckning.

Vi har utmärkta möjligheter att erbjuda konsumenter

mat enligt denna trend.

GÅRDARNA INVOLVERAS

Helis team samlar all kunskap som finns inom HKScan

och synar utbudet från konsumentens synvinkel – i

vilken slags matkultur företaget vill vara delaktigt i och

hurdana tillväxtmöjligheter som det medför. Avsikten

är att genom kollektiv kraft utnyttja hela värdekedjans

expertkännedom, från gårdarna till marknadsföringen.

Det är just här, tillsammans med leverantörerna, som

HKScans styrka finns.

– Företaget har en fin historia inom innovationer, till

exempel Rapsgris®. Nu fokuserar vi allt mer på inno­

vationsledning och organisering, beslutsfattande och

hur vi bäst för saker framåt.

Det nya arbetssättet lägger även större vikt på före­

tagets förmåga att se in i framtiden. Enligt Heli innebär

detta å ena sidan snabbhet och smidighet, men å

andra sidan även förmåga att planera långsiktigt. Även

om takten ökar, är det viktigt att ändå

behålla kontrollen.

– Vi vill vara nära i produktutveck­

lingen och uppmärksamt lyssna till

såväl leverantörer som konsumenter.

Vi har utmärkta möjligheter till detta,

till exempel genom att analysera

matvarukorgarnas försäljningsdata.

Genom att utnyttja flera olika infor­

mationskällor får vi djupgående förståelse för mat­

kulturen och kan förutspå förändringar. Det viktigaste

är att alltid veta i vilket skede av utvecklingskurvan vi

befinner oss menar Heli.

INNOVATIONER INTRESSERAR ALLTID

Heli är inte förvånad över att uppfinningar som ”pulled

havre” och bondböneprodukten ”Härkis” uppmärk­

sammats så mycket i finska media.

– Innovationer intresserar alltid och det finns ingen

orsak till att köttindustrins innovationer inte kunde

intressera på samma sätt. Vi kommer att vara en

aktivare röst i diskussionen med tanke på detta,

säger Heli bestämt.

Helis team har en stark grund att bygga vidare

på. Företaget har framgångsrika varumärken som är

omtyckta i flera länder och som har god potential för

tillväxt. Heli urskiljer även en nordisk äkthet och känsla

i företagets verksamhet – alla vill skapa genuint bra

produkter, vilket innebär att produkterna inte behöver

utsmyckas för att verka bra.

– Kvalitet är en hjärtefråga i produktionen. Detta

underlättar vårt jobb i matkedjan. Utöver våra fram­

gångsrika varumärken ligger vår styrka och framgång

även i våra 7 000 medarbetare, som känner till våra

processer utantill och innantill. Tillsammans får vi det

bästa utav denna apparatur, som vi byggt upp under

de senaste 100 åren, avslutar Heli.

HELI ARANTOLA

LANDSBYGDENS

FORTSATTA EXISTENS

ÄR VIKTIG FÖR

MÄNSKLIGHETEN

• 10 års erfarenhet inom telebranschen

• 11 år som delägare och konsult inom företagsledning

• 6,5 år hos Fazer som varumärkes- och strategi­

ansvarig samt som VD för kvarnverksamheten

• Heli var med och skapade framgång för Fazers havre­

produkter, som nu exporteras till 30 olika länder

• Heli har även skrivit en doktorsavhandling

och böcker om konsumentbeteende