HKSCAN AGRI
02
2017 21
DJUPGÅENDE GRANSKNING
av framtidens konsument
behov är avgörande för en framgångsrik produkt
utveckling. HKScan fokuserar nu i allt högre grad på att
öka sin förståelse av konsumentprofiler och konsument
beteenden. HKScans nya team och avdelning ”Kategorier
och koncept” har skapats just för detta ändamål.
Funktionen leds av EVP
Heli Arantola
, som inledde
sitt arbete på HKScan i början av maj. Heli ansvarar
för utvecklingen av HKScans utbud för alla företagets
hemmamarknader samt närmare 50 exportmarknader.
TILLFÄLLIGA PÅFUND OCH VERKLIGA BANBRYTARE
Heli har tidigare varit med och skapat framgång för
bland annat Fazers havreprodukter och i bagaget har
hon även tiotals års erfarenhet av konsumentbeteende.
Enligt Heli sker förändringar inom matkulturen i väl
digt långsam takt i ett årstiondeperspektiv, till
skillnad från vad många ofta tror.
– Vissa av trenderna är tillfälliga
nycker, medan vissa vävs ihop för
att bli del av en mer bestående
mattrend. Det är viktigt att förstå att
flera olika trender kan vara aktuella
samtidigt. Till exempel talas det
mycket om vegetarisk mat, medan
det samtidigt även öppnar flera
restauranger som specialiserar sig på kött i London.
På samma sätt är matlagning en stor passion för
somliga, medan andra endast ser det som ett nödvän
digt ont i vardagen. Den första gruppen tar sig uttryck
i kändiskockarnas populäritet, i försäljningssiffror
för kokböcker och butiker som säljer köksföremål, i
handledningsvideos på YouTube och i allt större kök,
medan den andra gruppens inverkan syns i allt färre
gemensamma måltider och en allt oftare förekom
mande snacking-mellanmålsvana. Allt detta beskriver
den verksamhetsmiljö, där vi på HKScan måste hitta de
för oss naturliga och kommersiellt intressanta verksam
hetsmöjligheterna, summerar Heli.
HKScan måste även kunna serva dem som har en
rutinmässig inställning till mat. Ensidiga och ohälso
samma matvanor kan bytas ut mot en hälsosammare
matkultur genom enkla och praktiska lösningar, där
köttfärs är ett bra exempel eftersom det går att tillreda
olika maträtter för flera dagar. Enkla och smidiga
lösningar gör själva matlagningströskeln lägre.
Enligt Heli talar flera av nutidens trender för HKScan
och HKScans leverantörer.
– Den mest pålästa gruppen inom matkultur vill
ha inhemsk, tillsatsfri, antibiotikafri, säker och icke-
processad mat på sitt fat. Vi vill veta exakt vad det är vi
äter, och kött behöver ingen lång innehållsförteckning.
Vi har utmärkta möjligheter att erbjuda konsumenter
mat enligt denna trend.
GÅRDARNA INVOLVERAS
Helis team samlar all kunskap som finns inom HKScan
och synar utbudet från konsumentens synvinkel – i
vilken slags matkultur företaget vill vara delaktigt i och
hurdana tillväxtmöjligheter som det medför. Avsikten
är att genom kollektiv kraft utnyttja hela värdekedjans
expertkännedom, från gårdarna till marknadsföringen.
Det är just här, tillsammans med leverantörerna, som
HKScans styrka finns.
– Företaget har en fin historia inom innovationer, till
exempel Rapsgris®. Nu fokuserar vi allt mer på inno
vationsledning och organisering, beslutsfattande och
hur vi bäst för saker framåt.
Det nya arbetssättet lägger även större vikt på före
tagets förmåga att se in i framtiden. Enligt Heli innebär
detta å ena sidan snabbhet och smidighet, men å
andra sidan även förmåga att planera långsiktigt. Även
om takten ökar, är det viktigt att ändå
behålla kontrollen.
– Vi vill vara nära i produktutveck
lingen och uppmärksamt lyssna till
såväl leverantörer som konsumenter.
Vi har utmärkta möjligheter till detta,
till exempel genom att analysera
matvarukorgarnas försäljningsdata.
Genom att utnyttja flera olika infor
mationskällor får vi djupgående förståelse för mat
kulturen och kan förutspå förändringar. Det viktigaste
är att alltid veta i vilket skede av utvecklingskurvan vi
befinner oss menar Heli.
INNOVATIONER INTRESSERAR ALLTID
Heli är inte förvånad över att uppfinningar som ”pulled
havre” och bondböneprodukten ”Härkis” uppmärk
sammats så mycket i finska media.
– Innovationer intresserar alltid och det finns ingen
orsak till att köttindustrins innovationer inte kunde
intressera på samma sätt. Vi kommer att vara en
aktivare röst i diskussionen med tanke på detta,
säger Heli bestämt.
Helis team har en stark grund att bygga vidare
på. Företaget har framgångsrika varumärken som är
omtyckta i flera länder och som har god potential för
tillväxt. Heli urskiljer även en nordisk äkthet och känsla
i företagets verksamhet – alla vill skapa genuint bra
produkter, vilket innebär att produkterna inte behöver
utsmyckas för att verka bra.
– Kvalitet är en hjärtefråga i produktionen. Detta
underlättar vårt jobb i matkedjan. Utöver våra fram
gångsrika varumärken ligger vår styrka och framgång
även i våra 7 000 medarbetare, som känner till våra
processer utantill och innantill. Tillsammans får vi det
bästa utav denna apparatur, som vi byggt upp under
de senaste 100 åren, avslutar Heli.
HELI ARANTOLA
LANDSBYGDENS
FORTSATTA EXISTENS
ÄR VIKTIG FÖR
MÄNSKLIGHETEN
• 10 års erfarenhet inom telebranschen
• 11 år som delägare och konsult inom företagsledning
• 6,5 år hos Fazer som varumärkes- och strategi
ansvarig samt som VD för kvarnverksamheten
• Heli var med och skapade framgång för Fazers havre
produkter, som nu exporteras till 30 olika länder
• Heli har även skrivit en doktorsavhandling
och böcker om konsumentbeteende