Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 36 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

03

2017 13

FÖRPACKNINGSINNOVATIONER VÄRNAR MI LJÖN

13

DET ÄR MÅNGA AVDELNINGAR

som involveras när en

förpackningskatasframellerutvecklas.Såvälproduktutveckling

och marknad som produktionsanläggningar och kvalitet- och

miljöansvariga berörs av arbetet. Till sin hjälp har de

Benny

Landén

.

– Just nu är det mycket fokus på utveckling av skinnpack

i Linköping, förklarar Benny. Den allmänna trenden pekar

på att vi går alltmer ifrån trågförpackningar till skinnpack

och andra typer av vakuumförpackningar. Det är inga stora

innovationer rent tekniskt, men med den stora mängd pro-

dukter som produceras av HKScan, får det omfattande effek-

ter i flöden och i investeringar. Det innebär också att mäng-

den förpackning på en specifik produkt minimeras.

Fördelen med skinnpack och andra typer av vakuumför-

packningar är att de ger längre hållbarhet, bättre och mörare

kött och det är dessutom ett kostnadseffektivt alternativ. En

viktig aspekt, som i stor utsträckning påverkar valet av skinn-

pack och som skyndar på övergången, är att matsvinnet kan

minskas genom att hållbarhetsti-

den förlängs.

– Vi har i koncernen ett övergri-

pande miljömål att minska utsläpp

från produktionsanläggningar och

transporter med 95 procent fram

till 2030, berättar Benny. I detta

ingår att miljöanpassa produktion

och förpackningslösningar tillsam-

mans med alla andra områden där

det finns förbättringspotential. Vi

vänder på varje sten och gör allt

vi kan för att hitta förpacknings-

lösningar som är miljöanpassade i

alla dess olika steg. Det finns oftast

inte några självklara vägar när man

tittar på hela kedjan från materi-

alframtagning fram till använd-

ningen i hushållen och slutligen

återvinningen. Dessutom varierar

det mellan olika kommuner bero-

ende på vilka system för sortering

och återvinning de har.

KONSUMENTERNAS ÖNSKEMÅL VIKTIGA

Konsumenternas medvetenhet ommiljöpåverkan blir allt större

och önskemålen är att livsmedelsindustrin ska göra allt som går

för att minimera förpackningar och dess materialåtgång.

– Helst skulle både jag och konsumenterna skulle vilja se

förpackningar gjorda i komposterbara organiska material. Det

forskas på lösningar där stärkelse av olika slag används men

den teknik som finns tillgänglig har fortfarande svagheter av

olika slag, så vi får nog vänta lite till innan det blir gångbart i

större skala, säger Benny.

En förpackning ska uppfylla många olika krav för att den

ska kunna användas i stor skala. Förutom att skydda inne-

hållet och säkerställa hygien samt matsäkerhet, ska en bra

förpackning också förlänga hållbarheten för att minimera

matsvinn. Förpackningen ska dessutom göra köttet mörare,

fungera i olika återvinningssystem, vara kostnadseffektiva och

smidiga i produktionen samt har ett säljande utseende så att

konsumenterna väljer HKScans produkter.

– Det är med andra ord många

saker som ska fungera och många

överväganden som ska göras innan

vi bestämmer oss för en specifik

förpackningstyp. När vi väl gör en

investering i nya förpackningsma-

skiner måste vi vara trygga i att de

ska fungera i många år och uppfylla

så många krav sommöjligt. Vi kom-

mer att se en fortsatt snabb utveck-

ling inom området och det känns

inspirerande att HKScan vill finnas

med i framkant, avslutar Benny.

BENNY LANDÉN

Ålder:

60 år

Tid i företaget:

Cirka 14 år

Familj:

Gift och ett barn

Utbildning:

Maskiningenjör

Lyssnar på:

60- och

70-talsmusik, gärna Creedence

Läser:

Deckare

Fritid:

Familj och vänner

En förpackning är mer än bara ett skyddande hölje. Det vet Benny Landén som är expert

på området. Hans uppdrag är att stödja flera av HKScans olika avdelningar när en

förpackning ska tas fram eller utvecklas. Tillsammans arbetar de för att utveckla de mest

klimatsmarta och funktionella lösningarna på marknaden.

TEXT:

NILS JIRSELL,

FOTO:

STEFFAN SILFVERBERG