HKSCAN AGRI
03
2017 13
FÖRPACKNINGSINNOVATIONER VÄRNAR MI LJÖN
13
DET ÄR MÅNGA AVDELNINGAR
som involveras när en
förpackningskatasframellerutvecklas.Såvälproduktutveckling
och marknad som produktionsanläggningar och kvalitet- och
miljöansvariga berörs av arbetet. Till sin hjälp har de
Benny
Landén
.
– Just nu är det mycket fokus på utveckling av skinnpack
i Linköping, förklarar Benny. Den allmänna trenden pekar
på att vi går alltmer ifrån trågförpackningar till skinnpack
och andra typer av vakuumförpackningar. Det är inga stora
innovationer rent tekniskt, men med den stora mängd pro-
dukter som produceras av HKScan, får det omfattande effek-
ter i flöden och i investeringar. Det innebär också att mäng-
den förpackning på en specifik produkt minimeras.
Fördelen med skinnpack och andra typer av vakuumför-
packningar är att de ger längre hållbarhet, bättre och mörare
kött och det är dessutom ett kostnadseffektivt alternativ. En
viktig aspekt, som i stor utsträckning påverkar valet av skinn-
pack och som skyndar på övergången, är att matsvinnet kan
minskas genom att hållbarhetsti-
den förlängs.
– Vi har i koncernen ett övergri-
pande miljömål att minska utsläpp
från produktionsanläggningar och
transporter med 95 procent fram
till 2030, berättar Benny. I detta
ingår att miljöanpassa produktion
och förpackningslösningar tillsam-
mans med alla andra områden där
det finns förbättringspotential. Vi
vänder på varje sten och gör allt
vi kan för att hitta förpacknings-
lösningar som är miljöanpassade i
alla dess olika steg. Det finns oftast
inte några självklara vägar när man
tittar på hela kedjan från materi-
alframtagning fram till använd-
ningen i hushållen och slutligen
återvinningen. Dessutom varierar
det mellan olika kommuner bero-
ende på vilka system för sortering
och återvinning de har.
KONSUMENTERNAS ÖNSKEMÅL VIKTIGA
Konsumenternas medvetenhet ommiljöpåverkan blir allt större
och önskemålen är att livsmedelsindustrin ska göra allt som går
för att minimera förpackningar och dess materialåtgång.
– Helst skulle både jag och konsumenterna skulle vilja se
förpackningar gjorda i komposterbara organiska material. Det
forskas på lösningar där stärkelse av olika slag används men
den teknik som finns tillgänglig har fortfarande svagheter av
olika slag, så vi får nog vänta lite till innan det blir gångbart i
större skala, säger Benny.
En förpackning ska uppfylla många olika krav för att den
ska kunna användas i stor skala. Förutom att skydda inne-
hållet och säkerställa hygien samt matsäkerhet, ska en bra
förpackning också förlänga hållbarheten för att minimera
matsvinn. Förpackningen ska dessutom göra köttet mörare,
fungera i olika återvinningssystem, vara kostnadseffektiva och
smidiga i produktionen samt har ett säljande utseende så att
konsumenterna väljer HKScans produkter.
– Det är med andra ord många
saker som ska fungera och många
överväganden som ska göras innan
vi bestämmer oss för en specifik
förpackningstyp. När vi väl gör en
investering i nya förpackningsma-
skiner måste vi vara trygga i att de
ska fungera i många år och uppfylla
så många krav sommöjligt. Vi kom-
mer att se en fortsatt snabb utveck-
ling inom området och det känns
inspirerande att HKScan vill finnas
med i framkant, avslutar Benny.
BENNY LANDÉN
Ålder:
60 år
Tid i företaget:
Cirka 14 år
Familj:
Gift och ett barn
Utbildning:
Maskiningenjör
Lyssnar på:
60- och
70-talsmusik, gärna Creedence
Läser:
Deckare
Fritid:
Familj och vänner
En förpackning är mer än bara ett skyddande hölje. Det vet Benny Landén som är expert
på området. Hans uppdrag är att stödja flera av HKScans olika avdelningar när en
förpackning ska tas fram eller utvecklas. Tillsammans arbetar de för att utveckla de mest
klimatsmarta och funktionella lösningarna på marknaden.
TEXT:
NILS JIRSELL,
FOTO:
STEFFAN SILFVERBERG