08 2017
03
HKSCAN AGRI
Inköpare Rune Elebring tillsammans
med Jonas Ekeblad framför tjurarnas
nya ätplatser utomhus under snedtak.
Med hjälp av en enkel hiss lyfter Jonas upp halmbalarna
på plattformen. På hösten förvaras halmen på den gamla
höskullen. Eftersom tjurarna äter ute med skrapgång behöver
halmströbädden bara gödslas ut en gång i månaden, medan
skrapgången gödslas ren var tredje dag. När det är dags för
slakt används skrapgången även för utlastning.
– Eftersom slakten sker i två till tre omgångar så måste vi
sortera djuren. Då använder vi lösa grindar och sorterar ute
på skrapgången, säger Jonas.
Nu i efterhand är det bara en detalj som han skulle ha
gjort annorlunda i samband med ombyggnationen. Istället
för grindar som öppnas utåt skrapgången hade han idag valt
skjutgrindar.
EKONOMI OCH DJURVÄLFÄRD
Rune Elebring
är inköpare på HKScan
Agri och han skulle gärna se att fler föl-
jer Jonas exempel. Han menar att det
gäller att hitta smarta och kostnads-
effektiva former för äldre ladugårdar,
som dessutom kan ge större flexibilitet för vilken tid på dagen
utfodring sker. Det underlättar också att ha ett sådant stall för
den som har ett annat jobb utanför företaget. Med ett stall för
uppbundna djur så blir skötseln morgon och kväll ofrånkom-
lig. Djur känner på sig om ordinarie skötselrutiner ändras och
om djurskötaren är sen, vilket stör djuren. Rune menar också
att det överlag är bra för djurens skull att ha dem lösgående
och påminner samtidigt om att det inte är tillåtet att ha tjurar
och stutar uppbundna efter augusti år 2017. Men ändå finns
det de som tvekar inför att bygga om, menar han.
– Folk drar sig för de vet inte exakt hur de ska göra. Men
det finns byggnadsrådgivare som man kan vända sig till.
Rådgivaren kommer ut till gården och gör en ritning med
kostnadsberäkning.
INVESTERINGEN BLEV ETT VÄGVAL
På Kulla gård finns även 450 tackor som har fått ett nytt stall
på nästan 1 200 kvadratmeter. Den investeringen blev ett väg-
skäl för företaget.
– Det befintliga fårhuset var i för dåligt skick för att göra
något åt, så antingen var det till att bygga nytt eller att sluta
ha får. Men hade jag gjort det så hade jag nog slutat med tju-
rarna också, säger han.
Jonas menar att det hela tiden är de befintliga ladugårdar-
nas grundförutsättningar snarare än prislappen som har varit
avgörande för om han har valt att bygga nytt eller göra en
ombyggnation.
– Behöver vi göra något så gör vi det bara.
Jonas driver företaget tillsammans
med sin pappa,
Samuel Ekeblad
. Utöver
köttproduktionen bedriver de också
skogslantbruk, entreprenad, har stugut-
hyrning och bedriver fisketurism. Trots
att företaget har många olika verksamhe-
ter vill Jonas gärna fortsätta att ha djur-
produktion på gården.
– Jag tycker omatt jobbameddjur. Sedanär det syndommar-
kernaskulleväxaigen.Därjagborfinnsdetintehellernågonsom
vill arrendera eftersom vi bara har smååkrar som dessutom
är ganska steniga och då måste man hålla på själv, säger
han.
Inom den närmaste framtiden väntar inga fler större inves-
teringar. Istället ligger fokus på att genomföra ett generations-
skifte, där han tar över hela företaget från sin pappa. De har
samarbetat med HKScan i många år och Jonas är väldigt nöjd
med hur det har fungerat.
– Jag är jättenöjd. Kontakten med Rune är väldigt smidig
och åkeriet som hämtar djuren är väldigt bra, säger han.
DET ÄR SYND OM
MARKERNA SKULLE
VÄXA IGEN