Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 32 Next Page
Page Background

01

2016 KOTITILALTA 11

RANTASALMELLA MANSIKKAHARJUN TILAN

nauta-

kasvattamon suunnitteluvaiheista kerrottiin Kotitilalta -leh-

den numerossa 4/12. Nyt on hyvä katsoa, miten vuodet ovat

menneet ja mitä kenties tehtäisiin

toisin.

Rakentamisaika ja ensimmäinen

vuosi olivat työntäyteisiä, sillä lyp-

synavetan toiminta pidettiin enti-

sellään. Vähitellen lypsylehmistä

luovuttiin ja vanhakin navetta

muutettiin lihantuotantoon sopi-

vaksi. Nyt tilalla on uudessa nave-

tassa 320 sonnia ja vanhassa 60

hiehoa.

Tuotanto on käynnistynyt hyvin. MTY Lappalainen on

osoittanut sellaisia tuloksia, vastuullisuutta ja yhteistyökykyä,

että heidät palkittiin HKScanin Vuoden nautatuottajana 2015.

KUMIMATOT TULOSSA KARSINOIHIN

Kasvattamon ratkaisuihin veljekset ovat pääosin tyytyväisiä. Jo

rakennusvaiheessa mietittiin ritilämattojen laittamista, vaikka

niihin ei saataisikaan investointitukea. Mattoja ei silloin han-

kittu, vaan ne asennetaan tänä keväänä.

Uuteen navettaan ei tehty huoltotiloja henkilökunnalle, sillä

ajateltiin, että vanhan navetan yhtey-

dessä olevat tilat riittäisivät. Nyt

navetan yhteyteen tehtäisiin pieni

huoltotila, jossa voi vaihtaa vaatteet

ja pestä kädet.

Hoitokarsinoita kasvattamossa

on neljä, yksi jokaisessa neljän-

neksessä neljän karsinan keskellä.

Tämä on hyvä ratkaisu, mutta Lap-

palaisten arvion mukaan hoitokar-

sinoita olisi saanut olla kaksinker-

tainen määrä.

– Yhdellä lisähoitokarsinalla jokaiseen neljännekseen saa-

taisiin kipeän eläimen siirtämisestä helpompaa ja turvallisem-

paa,

Mikko

perustelee.

Jos eläin vaikka loukkaa jalkansa, se on otettava mahdolli-

simman pian pois muiden joukosta. Muuten elämä karsinassa

häiriintyy ja hetken päästä on toisenkin sonnin jalka kipeä.

SONNIEN PÖYTÄ

AINA KATETTUNA

TEKSTI:

HARRI JALLI, VANHEMPI ASIANTUNTIJA

KUVAT:

TOPI PAKARINEN

Uuden nautakasvattamon käynnistyminen rakennussuunnittelusta

tuotannon tasaantumiseen vie vuosia ja vaatii paljon työtä.

Mikko ja Pekka Lappalaisen tilalla kaikki vaiheet suunniteltiin tarkoin

ja toteutettiin huolellisesti.

TUOTANTOTULOKSET

OVAT OLLEET ALUSTA

ALKAEN HYVÄT.

Lappalaisen veljekset hoitavat työt

vuorotellen siten, että molemmilla

on joka viikko myös vapaapäivä.