Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 32 Next Page
Page Background

6 HKSCAN AGRI

VASTUULLISUUS

RAKENTUU TARKOISTA

TOIMISTA

Lähdin tilakäynnille Loimaalle Jouni ja Eija Tuomolan tilalle selvittääkseni,

mitä vastuullisuus Kariniemen kananpojan tuottajalle merkitsee ja mitä

käytännön toimia nämä vastuullisuusteot vaativat.

KARINIEMEN TUOTTAJAT

Jouni

ja

Eija Tuo-

mola

asuvat Juurelan tilalla, Haaroisten kylässä

Loimaalla. Kasvattamo-osastoja on kolme ja nii-

hin mahtuu yhteensä noin 70 000 untuvikkoa.

Vanhimmassa osastossa kananpojan kasvatus on

aloitettu vuonna 1996 ja kahteen uudempaan osas-

toon ensimmäiset untuvikot tuotiin vuoden 2008

viimeisinä päivinä.

Munintakanojen pidosta Tuomolat luopuivat

vuonna 2010. Molemmat toimivat päätoimisina

maatalousyrittäjinä. Perheen poika

Mika

on val-

mistunut maaseutuyrittäjäksi Loimaan maaseu-

tuoppilaitoksesta ja on kiinnostunut broilerintuo-

tannon jatkamisesta tilalla.

HYVÄ SUOMALAINEN TUOTANTOTAPA

Tuomolat pitävät tärkeänä arvona sitä, että he toi-

mivat Kariniemen kotitilana ja kasvattavat suo-

malaisen tuotantotavan mukaisesti kananpoikia

HKScanille. Myös vanhempaispolvi eli emolin-

nut kasvavat ja munivat suomalaisilla DanHatch

Finland Oy:n sopimustiloilla Satakunnassa ja

Varsinais-Suomessa. Ketjun kaikki linnut kasva-

tetaan suomalaisen, hyvän tuotantotavan mukai-

sesti, jossa muun muassa muualla yleisesti käytetyt

ylimääräiset käsittelyt, kuten emolintujen nokan

typistys, on kielletty.

Jouni ja Eija ovat yhdessä tehneet havainnollista-

van kuvasarjan broilereiden kasvatuksesta ja siihen

liittyvistä toimenpiteistä. Jouni on käynyt muun

muassa kouluissa tutustuttamassa tulevia kulutta-

jia suomalaiseen broilerintuotantotapaan.

Kananpojat kasvavat vapaana lattialla turvepeh-

kun päällä ja Jouni kertoo, että niiden käyttäyty-

mistä ja olosuhteita seurataan useita kertoja päi-

vässä. Kasvattamossa tehtävien tarkastuskierrosten

lisäksi Tuomolat pystyvät seuraamaan hallin olo-

suhteita ajantasaisesti tietokoneelta etäyhteydellä.

Olosuhdepoikkeamista, kuten lämpötilan muu-

toksista, vedenkulutuksen poikkeamista tai rehu-

laitteiden häiriöistä tulee ilmoitus sekä Eijan että

Jounin kännykkään.

Jouni ja Eija kertovat tavoittelevansa linnuille

optimaalista ilmanvaihtoa, lämpöä ja kosteutta.

Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksena kasvatta-

mon olosuhteet ja turvepehku saadaan pysymään

niin hyvänä, että linnut kykenevät kuopsuttamaan

ja kylpemään koko kasvatuskauden ajan.

PÄIVITTÄISTÄ SÄÄTÖÄ

Olosuhteiden hallitseminen vaatii tuottajalta koke-

musta ja oman kasvattamon tuntemista. Päivittäistä

tarkkailua ja säätämistä riittää. Kananpojan läm-

pötilavaatimukset vaihtelevat vastakuoriutuneen

untuvikon vaatimasta 34 asteesta vanhemmalle

kananpojalle sopivaan noin 20 asteeseen. Ilman

laadun tulee olla hyvä, mutta tuuletus ei saa olla

niin voimakas, että syntyy vetoa.

Broilerien kasvatusolosuhteita ja hyvinvointia

arvioidaan teurasbroilerien jalkaterveyden perus-

teella. Vuonna 2011 voimaan tullut broilereiden

hyvinvointiasetus edellyttää, että otos kaikkien

parvien jalkapohjista tarkastetaan teurastamolla

ja tarkastuseläinlääkärit ilmoittavat ongelmista lää-

nineläinlääkärille. Tuomolan kasvattamien broile-

reiden jalkapohjat ovat olleet kunnossa, eikä huo-

noja jalkapohjatuloksia ole ollut lainkaan.

Tuomolat ovat sitoutuneet myös vapaaehtoiseen

hyvinvointikorvaukseen. Siksi jokaisessa kasvatta-

mossa on orret sekä virikkeitä tarjolla kananpojille.

Virikkeenä toimivat myös turvepehku sekä koko-

jyvät, joita kananpojat saavat rehussaan.

KAHDEN SULUN KAUTTA KASVATTAMOON

Kariniemen kananpoikia ei tarvitse lainkaan rokot-

taa eikä lääkitä. Tämä on tehty mahdolliseksi koko

ketjun kattavalla tarkalla tuotantohygienialla ja

tautisuojauksella.

Tuomoloiden kasvattamoissa käytetään niin kut-

suttua kaksivaiheista hygieniakarsinaa. Heti ulko-

oven jälkeen ensimmäiseen hygieniakarsinaan

jätetään ulkojalkineet sekä viereiseen naulakkoon

ulkovaatteet. Välitilassa kädet pestään ja desinfioi-

daan huolellisesti ja jalkaan vaihdetaan tilan omat

puhtaat välitilatossut sekä haalarit, joita käytetään

vain kasvattamossa.

TEKSTI:

LEENA POHJOLA, KATEGORIAPÄÄLLIKKÖ

KUVAT:

PASI LEINO

OLOSUHTEIDEN

HALLITSEMINEN VAATII

TUOTTAJALTA KOKEMUSTA

JA OMAN KASVATTAMON

TUNTEMISTA.