8 HKSCAN AGRI
Tuomoloiden kasvattamon erätauon aikana
Eija ja Jouni desinfioivat ja huuhtelevat
juomavesiputkistot.
Vasta kasvattamon ovella olevassa toisessa
hygieniakarsinassa jalkaan laitetaan osastokohtai-
set saappaat, joilla voidaan mennä kasvattamon
puolelle. Vain välttämättömät vieraat päästetään
kasvattamoon.
SALMONELLA PIDETÄÄN LOITOLLA
Omien hygieniakäytäntöjen lisäksi taudinaiheut-
tajien pääsy kasvattamoon estetään mm. tuhoeläi-
miä torjumalla sekä suojaamalla rehut jyrsijöiltä ja
luonnonlinnuilta.
Jouni kertookin, että uudemman kasvattamo-
rakennuksen valmistuttua tilalla oli aluksi pääs-
kysongelmaa, joka kuitenkin helpottui selvästi kun
räystäät aluslaudoitettiin. Katolla olevat ilmanvaih-
tohormit on verkotettu ja varustettu luonnonlin-
tuja torjuvilla lintupiikeillä.
Noudattamalla tarkkaa tautisuojausta jatkuvasti
estetään mm. salmonella- ja kampylobakteerien
pääsy kasvattamoihin.
HYVÄT REHUT, STRESSITÖN KULJETUS
Kariniemen vastuullisuusohjelma edellyttää koti-
tilalla viljellyn rehuviljan ja ympäristöystävälli-
sen energian käyttöä. Tuomolat viljelevät vehnää
kananpoikien rehuksi itse ja ostavat osan naa-
puritiloilta. Osa vastuullisuutta on myös se, että
ravinteet kierrätetään takaisin peltoon käyttämällä
kananpoikien lantapehkua kasvien ravinteena.
Kasvattamot lämpiävät oman kylän hakeyrittäjän
valmistamalla hakkeella. Haketettavat puut Tuo-
molat hankkivat joko omista tai lähialueen met-
sistä noin 20 kilometrin säteellä.
Ammattitaitoiset lastaajat suorittavat kanapoi-
kien lastauksen. Linnut kuljetetaan Euran tuo-
tantolaitokselle erityisesti niiden kuljetusta var-
ten suunnitelluissa kuljetuslaatikoissa. Autot ovat
ilmastoituja ja lämmitettäviä ja niiden olosuhteita
seurataan reaaliaikaisesti.
Matka Euraan on 52 kilometriä, vain hieman
pidempi kuin Kariniemen keskiarvo. Suunnitel-
mallisen aikataulutuksen avulla varmistetaan se,
että lastauksen jälkeen auto pääsee ajamaan suo-
rinta tietä tuotantolaitokselle ja että kananpoi-
kien kuljetuslaatikoissa oloaika jää mahdollisim-
man lyhyeksi.
PUHTAUS VAATII PALJON TYÖTÄ
Kasvattamon puhtaus on Jounin mukaan perusta
kaikelle kasvatustyölle. Erätauolla tehtävä pesu ja
desinfektio luovat kasvatuskaudelle optimaalisen
pohjan ja saavutettu hygieniataso pyritään säilyt-
tämään koko kasvatusajan.
Lintujen lastauksen jälkeen kasvattamo tyhjen-
netään turvelannasta lähes välittömästi. Mahdollis-
ten kanalakuoriaisten ensimmäinen torjunta suo-
ritetaan jo ennen pehkun poistoa. Kasvattamoiden
lattian ja seinän rajat on tiivistetty bitumilla, minkä
on huomattu vähentävän kanalakuoriaisten piilo-
paikkoja ja helpottavan niiden torjuntaa.
Puhtaus on perusta kaikelle kasvattamon työlle.
Tämän jälkeen kasvattamo pestään painepesu-
rilla huolellisesti katosta lattiaan. Myös huoltoti-
lat puhdistetaan. Yleensä tähän pesuvaiheeseen
menee noin kuusi henkilötyöpäivää.
Kasvattamon kuivuessa Eija ja Jouni desinfioi-
vat ja huuhtelevat juomavesiputkistot. Putkistojen
desinfektio tehdään jokaisella erätauolla, jotta nii-
hin ei pääse kerääntymään niin kutsuttua biofilmiä,
joka mahdollistaa bakteerien kasvun linjastoissa.
Kun kasvattamo on kuivunut, se desinfioidaan.
Tuomoloiden tilalla desinfektioliuos sumutetaan
halliin sumutuslaitteiden avulla noin puolen tun-
nin ajan. Eijan mukaan hallissa on tämän jälkeen
hernerokkamainen sumu, jonka täytyy antaa las-
keutua ennen halliin menoa. Hallin annetaan
uudestaan kuivua, ja sitten tilaa aletaan vähitellen
lämmittää uusia untuvikkoja varten.
Lopuksi halliin levitetään uusi ja puhdas turve-
pehku, joka Jounin mukaan tulee pääosin Yläneen
turvesuolta.
Kävin tilalla erätauon aikana, kun kasvattamot
oli jo pesty, mutta desinfioinnit vasta alkamassa.
Jounin ja Eijan mukaan erätauolla tehtävät toimen-
piteet ovat kananpoikien terveyden ja hyvinvoin-
nin kannalta vähintään yhtä tärkeitä kuin kasva-
tuskaudella tehtävät hoitotoimet.
Tilakäynti vahvisti käsitystäni siitä, että vastuul-
lisuus on erittäin tärkeää kananpoikien kasvatta-
jalle ja että vastuullisuusteot todellakin toteutuvat
tilatasolla, joka päivä.
KYMMENEN TÄRKEÄÄ
VASTUULLISUUSTEKOA
Kariniemen kananpoikien vastuulli-
suusosiota on päivitetty ja se on jaettu
kymmeneen eri vastuullisuustekoon.
Näistä teoista erityisesti seitsemän
ensimmäistä koskettavat Kariniemen
kananpojan kasvattajaa.
1
Aina suomalaista
2
Linnut kasvavat vapaana hyvissä
olosuhteissa
3
Ei turhaa lääkitystä eikä rokotteita
4
Viljaa kotitiloilta
5
Ympäristöystävällistä energiaa
6
Stressitön kuljetus
7
Puhtaudesta ei tingitä
8
Katkeamaton kylmäketju
9
Sydänmerkki terveellisyydestä
10
Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan