Table of Contents Table of Contents
Previous Page  8 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 32 Next Page
Page Background

8 HKSCAN AGRI

Tuomoloiden kasvattamon erätauon aikana

Eija ja Jouni desinfioivat ja huuhtelevat

juomavesiputkistot.

Vasta kasvattamon ovella olevassa toisessa

hygieniakarsinassa jalkaan laitetaan osastokohtai-

set saappaat, joilla voidaan mennä kasvattamon

puolelle. Vain välttämättömät vieraat päästetään

kasvattamoon.

SALMONELLA PIDETÄÄN LOITOLLA

Omien hygieniakäytäntöjen lisäksi taudinaiheut-

tajien pääsy kasvattamoon estetään mm. tuhoeläi-

miä torjumalla sekä suojaamalla rehut jyrsijöiltä ja

luonnonlinnuilta.

Jouni kertookin, että uudemman kasvattamo-

rakennuksen valmistuttua tilalla oli aluksi pääs-

kysongelmaa, joka kuitenkin helpottui selvästi kun

räystäät aluslaudoitettiin. Katolla olevat ilmanvaih-

tohormit on verkotettu ja varustettu luonnonlin-

tuja torjuvilla lintupiikeillä.

Noudattamalla tarkkaa tautisuojausta jatkuvasti

estetään mm. salmonella- ja kampylobakteerien

pääsy kasvattamoihin.

HYVÄT REHUT, STRESSITÖN KULJETUS

Kariniemen vastuullisuusohjelma edellyttää koti-

tilalla viljellyn rehuviljan ja ympäristöystävälli-

sen energian käyttöä. Tuomolat viljelevät vehnää

kananpoikien rehuksi itse ja ostavat osan naa-

puritiloilta. Osa vastuullisuutta on myös se, että

ravinteet kierrätetään takaisin peltoon käyttämällä

kananpoikien lantapehkua kasvien ravinteena.

Kasvattamot lämpiävät oman kylän hakeyrittäjän

valmistamalla hakkeella. Haketettavat puut Tuo-

molat hankkivat joko omista tai lähialueen met-

sistä noin 20 kilometrin säteellä.

Ammattitaitoiset lastaajat suorittavat kanapoi-

kien lastauksen. Linnut kuljetetaan Euran tuo-

tantolaitokselle erityisesti niiden kuljetusta var-

ten suunnitelluissa kuljetuslaatikoissa. Autot ovat

ilmastoituja ja lämmitettäviä ja niiden olosuhteita

seurataan reaaliaikaisesti.

Matka Euraan on 52 kilometriä, vain hieman

pidempi kuin Kariniemen keskiarvo. Suunnitel-

mallisen aikataulutuksen avulla varmistetaan se,

että lastauksen jälkeen auto pääsee ajamaan suo-

rinta tietä tuotantolaitokselle ja että kananpoi-

kien kuljetuslaatikoissa oloaika jää mahdollisim-

man lyhyeksi.

PUHTAUS VAATII PALJON TYÖTÄ

Kasvattamon puhtaus on Jounin mukaan perusta

kaikelle kasvatustyölle. Erätauolla tehtävä pesu ja

desinfektio luovat kasvatuskaudelle optimaalisen

pohjan ja saavutettu hygieniataso pyritään säilyt-

tämään koko kasvatusajan.

Lintujen lastauksen jälkeen kasvattamo tyhjen-

netään turvelannasta lähes välittömästi. Mahdollis-

ten kanalakuoriaisten ensimmäinen torjunta suo-

ritetaan jo ennen pehkun poistoa. Kasvattamoiden

lattian ja seinän rajat on tiivistetty bitumilla, minkä

on huomattu vähentävän kanalakuoriaisten piilo-

paikkoja ja helpottavan niiden torjuntaa.

Puhtaus on perusta kaikelle kasvattamon työlle.

Tämän jälkeen kasvattamo pestään painepesu-

rilla huolellisesti katosta lattiaan. Myös huoltoti-

lat puhdistetaan. Yleensä tähän pesuvaiheeseen

menee noin kuusi henkilötyöpäivää.

Kasvattamon kuivuessa Eija ja Jouni desinfioi-

vat ja huuhtelevat juomavesiputkistot. Putkistojen

desinfektio tehdään jokaisella erätauolla, jotta nii-

hin ei pääse kerääntymään niin kutsuttua biofilmiä,

joka mahdollistaa bakteerien kasvun linjastoissa.

Kun kasvattamo on kuivunut, se desinfioidaan.

Tuomoloiden tilalla desinfektioliuos sumutetaan

halliin sumutuslaitteiden avulla noin puolen tun-

nin ajan. Eijan mukaan hallissa on tämän jälkeen

hernerokkamainen sumu, jonka täytyy antaa las-

keutua ennen halliin menoa. Hallin annetaan

uudestaan kuivua, ja sitten tilaa aletaan vähitellen

lämmittää uusia untuvikkoja varten.

Lopuksi halliin levitetään uusi ja puhdas turve-

pehku, joka Jounin mukaan tulee pääosin Yläneen

turvesuolta.

Kävin tilalla erätauon aikana, kun kasvattamot

oli jo pesty, mutta desinfioinnit vasta alkamassa.

Jounin ja Eijan mukaan erätauolla tehtävät toimen-

piteet ovat kananpoikien terveyden ja hyvinvoin-

nin kannalta vähintään yhtä tärkeitä kuin kasva-

tuskaudella tehtävät hoitotoimet.

Tilakäynti vahvisti käsitystäni siitä, että vastuul-

lisuus on erittäin tärkeää kananpoikien kasvatta-

jalle ja että vastuullisuusteot todellakin toteutuvat

tilatasolla, joka päivä.

KYMMENEN TÄRKEÄÄ

VASTUULLISUUSTEKOA

Kariniemen kananpoikien vastuulli-

suusosiota on päivitetty ja se on jaettu

kymmeneen eri vastuullisuustekoon.

Näistä teoista erityisesti seitsemän

ensimmäistä koskettavat Kariniemen

kananpojan kasvattajaa.

1

Aina suomalaista

2

Linnut kasvavat vapaana hyvissä

olosuhteissa

3

Ei turhaa lääkitystä eikä rokotteita

4

Viljaa kotitiloilta

5

Ympäristöystävällistä energiaa

6

Stressitön kuljetus

7

Puhtaudesta ei tingitä

8

Katkeamaton kylmäketju

9

Sydänmerkki terveellisyydestä

10

Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan