10
14
TILALLA SUOMESSA
ERILAISTA
RYPSIPORSASTA TUOTETAAN
RYPSIPORSAS®-TUOTTEITA
ON TÄLLÄ HETKELLÄ
17%
4X
Rypsipitoisen ruokinnan ansiosta osa
porsaan kovasta rasvasta korvautuu
pehmeällä rasvalla. Keskimäärin
kovan rasvan vähennys on noin
Rypsiporsas® syö maailman
tarkimmin valvottua rehua, joka
koostuu lähipeltojen viljasta,
rypsistä, herneestä ja härkäpavusta
ENEMMÄN OMEGA 3
–RASVOJA TAVALLISEEN
PORSAANLIHAAN
VERRATTUNA
Tiesitkö?
12 HKSCAN AGRI
käyttämään hyväkseen ison talon asiantuntijoita esimerkiksi
ruokinnan suunnittelussa.
– Useamman kerran viikossa ollaan yhteydessä, esimerkiksi
uusista ideoista – joista tosin suurin osa on susia. Neuvonta
on aitoa ja puolueetonta, ja sillä tähdätään yhteiseen tavoit-
teeseen. Myös suunnitelmallisuus on tärkeää, se tekee kaik-
kien elämän helpommaksi.
TASAISESTI ETENEVÄ JUNA
Markolla on aina ollut pientä seikkailumieltä, eikä hän aina
halua tehdä asioita tavallisimman kautta. Armeijan Marko
suoritti ilmavoimien teknisessä koulussa ja maatalousharjoit-
telun Pohjois-Dakotassa. Bristolin yliopistossa Englannissa
tehty lopputyö käsitteli viljelykasvien hormonaalista reagoin-
tia stressitilanteessa.
– Pärjätäkseen tänä päivänä sikafarmin täytyy saada pelto-
viljelykset toimimaan hyvin, Marko Onnela sanoo.
Kesä on omavaraisen sikatilan kiireisintä aikaa. Lihan kulu-
tuspiikit, kuten joulu, eivät näy sikatilan arjessa.
– Se on leikkaamoiden haaste. Meillä tuotanto pyörii tasai-
sesti omaa rataansa 14 viikon tasaisena junana. Porsaita tulee
ja teuraita lähtee joka viikko.
SIANLIHAN IMAGO KOHENEE
Lihan tuottajahinnat ja sianlihan arvostus ovat olleet valitettavan
matalalla, mutta rypsipossun tapaiset innovaatiot ovat selvästi
korjanneet niin hintoja kuin kuluttajamielikuvia, Onnela näkee.
– Voisi ajatella, että enemmän maksamalla saa parempaa, ja
näinhän se onkin niche-tuotteissa. Tuotannon näkökulmasta
Rypsiporsas
®
ei ole niche-tuote, mutta tietysti haluan ajatella,
että se on jotakin erikoista, hän sanoo.
Marko Onnela tunnustaa olevansa kärsimätön ja kyllästy-
vänsä helposti.
–Minun mieli vaan toimii niin, että pitää olla jatkuvasti uusia
projekteja. Niitähän maatilalla riittää: suunnitelmissani on uusi
rehukeittiö, paloturvallisuutta pitää parantaa, hankkia uutta
ja parempaa tekniikkaa... Eläinmäärääkin haluaisin kasvattaa,
mutta kasvu ei kuitenkaan saa olla hallitsematonta, että nyt olisi
peltoa tarjolla, minäpäs poika ostan.
Tärkeintä on perhe, muu on rahaa ja rautaa, Onnela linjaa.
– Suuria laajenemistarpeita meillä ei ole. Enemmänkin on
kyse siitä, että haluan pitää mielenkiintoa yllä uusilla haasteilla
ja tekemällä työni niin hyvin kuin pystyn. Sama pätee mihin
tahansa ammattiin. Rutiineja pitää yrittää haastaa ja keksiä
uutta.
Siankasvatuksessa on Markon mukaan kolme asiaa,
jotka muistamalla pärjää aika pitkälle: päiväkasvu,
rehun muuntosuhde sekä osto- ja myyntihinta.