Table of Contents Table of Contents
Previous Page  12 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 32 Next Page
Page Background

10

14

TILALLA SUOMESSA

ERILAISTA

RYPSIPORSASTA TUOTETAAN

RYPSIPORSAS®-TUOTTEITA

ON TÄLLÄ HETKELLÄ

17%

4X

Rypsipitoisen ruokinnan ansiosta osa

porsaan kovasta rasvasta korvautuu

pehmeällä rasvalla. Keskimäärin

kovan rasvan vähennys on noin

Rypsiporsas® syö maailman

tarkimmin valvottua rehua, joka

koostuu lähipeltojen viljasta,

rypsistä, herneestä ja härkäpavusta

ENEMMÄN OMEGA 3

–RASVOJA TAVALLISEEN

PORSAANLIHAAN

VERRATTUNA

Tiesitkö?

12 HKSCAN AGRI

käyttämään hyväkseen ison talon asiantuntijoita esimerkiksi

ruokinnan suunnittelussa.

– Useamman kerran viikossa ollaan yhteydessä, esimerkiksi

uusista ideoista – joista tosin suurin osa on susia. Neuvonta

on aitoa ja puolueetonta, ja sillä tähdätään yhteiseen tavoit-

teeseen. Myös suunnitelmallisuus on tärkeää, se tekee kaik-

kien elämän helpommaksi.

TASAISESTI ETENEVÄ JUNA

Markolla on aina ollut pientä seikkailumieltä, eikä hän aina

halua tehdä asioita tavallisimman kautta. Armeijan Marko

suoritti ilmavoimien teknisessä koulussa ja maatalousharjoit-

telun Pohjois-Dakotassa. Bristolin yliopistossa Englannissa

tehty lopputyö käsitteli viljelykasvien hormonaalista reagoin-

tia stressitilanteessa.

– Pärjätäkseen tänä päivänä sikafarmin täytyy saada pelto-

viljelykset toimimaan hyvin, Marko Onnela sanoo.

Kesä on omavaraisen sikatilan kiireisintä aikaa. Lihan kulu-

tuspiikit, kuten joulu, eivät näy sikatilan arjessa.

– Se on leikkaamoiden haaste. Meillä tuotanto pyörii tasai-

sesti omaa rataansa 14 viikon tasaisena junana. Porsaita tulee

ja teuraita lähtee joka viikko.

SIANLIHAN IMAGO KOHENEE

Lihan tuottajahinnat ja sianlihan arvostus ovat olleet valitettavan

matalalla, mutta rypsipossun tapaiset innovaatiot ovat selvästi

korjanneet niin hintoja kuin kuluttajamielikuvia, Onnela näkee.

– Voisi ajatella, että enemmän maksamalla saa parempaa, ja

näinhän se onkin niche-tuotteissa. Tuotannon näkökulmasta

Rypsiporsas

®

ei ole niche-tuote, mutta tietysti haluan ajatella,

että se on jotakin erikoista, hän sanoo.

Marko Onnela tunnustaa olevansa kärsimätön ja kyllästy-

vänsä helposti.

–Minun mieli vaan toimii niin, että pitää olla jatkuvasti uusia

projekteja. Niitähän maatilalla riittää: suunnitelmissani on uusi

rehukeittiö, paloturvallisuutta pitää parantaa, hankkia uutta

ja parempaa tekniikkaa... Eläinmäärääkin haluaisin kasvattaa,

mutta kasvu ei kuitenkaan saa olla hallitsematonta, että nyt olisi

peltoa tarjolla, minäpäs poika ostan.

Tärkeintä on perhe, muu on rahaa ja rautaa, Onnela linjaa.

– Suuria laajenemistarpeita meillä ei ole. Enemmänkin on

kyse siitä, että haluan pitää mielenkiintoa yllä uusilla haasteilla

ja tekemällä työni niin hyvin kuin pystyn. Sama pätee mihin

tahansa ammattiin. Rutiineja pitää yrittää haastaa ja keksiä

uutta.

Siankasvatuksessa on Markon mukaan kolme asiaa,

jotka muistamalla pärjää aika pitkälle: päiväkasvu,

rehun muuntosuhde sekä osto- ja myyntihinta.