01
2017 KOTITILALTA 11
– NYT ON NÄYTÖN PAIKKA,
ja asiat täytyy hoitaa kunnolla.
Meillä on laadukas tuote, jota kellään muulla ei ole, eikä sitä
ihan äkkiä kopioida. Olen ylpeä, että meidät on valittu rypsi-
possua tuottamaan, ja me teemme sen nöyrästi ja vastuullisesti,
Marko Onnela
sanoo.
Onnela oli ensimmäisiä rypsiporsastuottajia Suomessa.
– Olin heti innolla mukana, kun HKScan etsi koetilaa pro-
jektille. Tällaiset asiat ovat aina kiinnostaneet, ja kun tulee
uutta, niin mukaan vaan.
Ensin sikalassa testattiin pienimuo-
toisesti, miten lihan rasvahappokoos-
tumukset saadaan kohdalleen. Alku oli
tarkasti ohjattua ja kaikki piti miettiä
hyvinkin tarkkaan.
– Oli hyvin palkitsevaa, kun homma
saatiin viimein toimimaan, Onnela
muistelee.
TARKKUUTTA
VAATIVA TUOTANTO
Rypsiporsas
®
-tuotantoa kontrolloidaan huomattavasti tar-
kemmin kuin tavallisen viljasian kasvatusta.
– Meillä on jatkuvasti tarkka kontrolli siitä, että rasvahap-
pokoostumukset ovat kohdallaan. Määräajoin otetaan rehu-
näytteet ja katsotaan, että asiat ovat kunnossa ja lupaus täyttyy.
Jokaiselle kolmensadan possun erälle menevä rehu tarkas-
tetaan. Läpinäkyvässä ja tarkkaan kontrolloidussa systeemissä
jäljitettävyys toimii. Jos lihan laadussa ilmenisi puutteita, syytä
pääsisi heti etsimään rehusta tai tekniikasta.
Marko Onnela osti tilan isältään vuonna 2001. Peltoa on
noin 180 hehtaaria ja sikalassa kasvamassa 1 600 sikaa.
–Ideana on tuottaa laatua, tehdä kaikki itsenäisesti ja mah-
dollisimman hyvin. Periaatetta on noudatettu jopa itsepäi-
syyteen asti: jauhamme itse rypsinsiemenetkin, jolloin väl-
tytään öljyn puristuksen ja kuljetuksen
kustannuksilta.
Noin puolen miljoonan sianlihaki-
lon vuosituotantoon tarvitaan 700 ton-
nia ohraa. Härkäpapua ja rypsiä kuluu
molempia noin 130 tonnia vuodessa.
HYÖDYLLISTÄ YHTEISTYÖTÄ
Tila on ollut HKScanin sopimustuotta-
jana yli vuosikymmenen.
– Yhteistyö ison toimijan kanssa on elinehto. HKScan on
asiakkaani, joka ostaa minulta jotain. Pyrin tekemään työni
mahdollisimman hyvin niin, että asiakas on tyytyväinen.
Kumppanuus on ollut hedelmällistä myös tilan kannalta,
sillä yhtiö on koko ajan satsannut neuvontaan ja kehittä-
nyt palvelujaan sopimustuottajille. Onnelat ovat oppineet
ALASTAROLTA
AASIAN MARKKINOILLE
TEKSTI:
MIKKO TAKALA
KUVAT:
RONI LEHTI JA PEKKA ROUSI
Marko ja Anne Onnelan sikatilalla on kasvatettu viimeiset viisi vuotta
yksinomaan rypsiporsaita. Onnelat ovat innoissaan ja ylpeitä HKScanin
saatua markkinat auki tuotteelle Aasiassa.
IDEANA ON TUOTTAA
LAATUA, TEHDÄ KAIKKI
ITSENÄISESTI JA
MAHDOLLISIMMAN
HYVIN.
– Rypsiporsas syö rehua,
joka on kasvanut omalla
pellolla ja sikala lämpiää
oman metsän hakkeella.
Todellista lähiruokaa,
Marko Onnela kertoo.