Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 32 Next Page
Page Background

01

2017 KOTITILALTA 11

– NYT ON NÄYTÖN PAIKKA,

ja asiat täytyy hoitaa kunnolla.

Meillä on laadukas tuote, jota kellään muulla ei ole, eikä sitä

ihan äkkiä kopioida. Olen ylpeä, että meidät on valittu rypsi-

possua tuottamaan, ja me teemme sen nöyrästi ja vastuullisesti,

Marko Onnela

sanoo.

Onnela oli ensimmäisiä rypsiporsastuottajia Suomessa.

– Olin heti innolla mukana, kun HKScan etsi koetilaa pro-

jektille. Tällaiset asiat ovat aina kiinnostaneet, ja kun tulee

uutta, niin mukaan vaan.

Ensin sikalassa testattiin pienimuo-

toisesti, miten lihan rasvahappokoos-

tumukset saadaan kohdalleen. Alku oli

tarkasti ohjattua ja kaikki piti miettiä

hyvinkin tarkkaan.

– Oli hyvin palkitsevaa, kun homma

saatiin viimein toimimaan, Onnela

muistelee.

TARKKUUTTA

VAATIVA TUOTANTO

Rypsiporsas

®

-tuotantoa kontrolloidaan huomattavasti tar-

kemmin kuin tavallisen viljasian kasvatusta.

– Meillä on jatkuvasti tarkka kontrolli siitä, että rasvahap-

pokoostumukset ovat kohdallaan. Määräajoin otetaan rehu-

näytteet ja katsotaan, että asiat ovat kunnossa ja lupaus täyttyy.

Jokaiselle kolmensadan possun erälle menevä rehu tarkas-

tetaan. Läpinäkyvässä ja tarkkaan kontrolloidussa systeemissä

jäljitettävyys toimii. Jos lihan laadussa ilmenisi puutteita, syytä

pääsisi heti etsimään rehusta tai tekniikasta.

Marko Onnela osti tilan isältään vuonna 2001. Peltoa on

noin 180 hehtaaria ja sikalassa kasvamassa 1 600 sikaa.

–Ideana on tuottaa laatua, tehdä kaikki itsenäisesti ja mah-

dollisimman hyvin. Periaatetta on noudatettu jopa itsepäi-

syyteen asti: jauhamme itse rypsinsiemenetkin, jolloin väl-

tytään öljyn puristuksen ja kuljetuksen

kustannuksilta.

Noin puolen miljoonan sianlihaki-

lon vuosituotantoon tarvitaan 700 ton-

nia ohraa. Härkäpapua ja rypsiä kuluu

molempia noin 130 tonnia vuodessa.

HYÖDYLLISTÄ YHTEISTYÖTÄ

Tila on ollut HKScanin sopimustuotta-

jana yli vuosikymmenen.

– Yhteistyö ison toimijan kanssa on elinehto. HKScan on

asiakkaani, joka ostaa minulta jotain. Pyrin tekemään työni

mahdollisimman hyvin niin, että asiakas on tyytyväinen.

Kumppanuus on ollut hedelmällistä myös tilan kannalta,

sillä yhtiö on koko ajan satsannut neuvontaan ja kehittä-

nyt palvelujaan sopimustuottajille. Onnelat ovat oppineet

ALASTAROLTA

AASIAN MARKKINOILLE

TEKSTI:

MIKKO TAKALA

KUVAT:

RONI LEHTI JA PEKKA ROUSI

Marko ja Anne Onnelan sikatilalla on kasvatettu viimeiset viisi vuotta

yksinomaan rypsiporsaita. Onnelat ovat innoissaan ja ylpeitä HKScanin

saatua markkinat auki tuotteelle Aasiassa.

IDEANA ON TUOTTAA

LAATUA, TEHDÄ KAIKKI

ITSENÄISESTI JA

MAHDOLLISIMMAN

HYVIN.

– Rypsiporsas syö rehua,

joka on kasvanut omalla

pellolla ja sikala lämpiää

oman metsän hakkeella.

Todellista lähiruokaa,

Marko Onnela kertoo.