6 HKSCAN AGRI
TARKKAA OHJAUSTA
KANKARIN TILALLA
Kun sikoja kasvatetaan neljällä eri tilalla ja porsaita myydään
myös ulos, lankojen on pysyttävä tiukasti yrittäjän käsissä.
Ketjuohjaus on ehdoton edellytys sille, että arki sujuu.
JUKKA JA LAURA EEVA
pitävät Somerolla Tert-
tilän kylässä Kankarin Tila Oy -nimistä sikatilayri-
tystä. Yhtiön hallinnassa on 60 hehtaaria metsää ja
320 hehtaaria peltoviljelyalaa. Tänä vuonna viljelyk-
sessä on ruista, rehuohraa, kauraa, vehnää, tattaria,
kuminaa ja härkäpapua. Suurin osa sikalassa käy-
tettävästä rehuohrasta ostetaan tilan ulkopuolelta.
Jukalla on lisäksi metsäkoneyritys yhdessä isänsä
Juha Eevan
kanssa. Yrityksen hakkuu- ja ajokone
ovat ajossa enimmäkseen Karkkilan ja Lopen
suunnalla. Ennen kotitilan ostamista Jukka työs-
kentelikin lähinnä metsäkoneurakoinnin parissa
useamman vuoden ajan.
Helmikuussa 2010 vieraalta ostetun 230 emon
sikatilan hankkiminen on ollut Jukalle ennakko
luuloton hanke. Lisäksi Jukka on vuokrannut
kaksi muuta sikatilaa. Hänellä on hoidossaan myös
Kuusjoella sijaitseva kotitila, jota hän on viljellyt
vuodesta 2004 alkaen.
Sikaloissa Jukalla on apunaan kaksi työntekijää,
toinen Ukrainasta ja toinen Venäjältä. Isäntä on
ollut tyytyväinen nykyisten työntekijöiden ammat-
titaitoon ja motivaatioon. Hänen äitinsä
Terttu
Eeva
hoitaa Kuusjoen lihasikalaa ja isältä saa apua
konepuolen ongelmatilanteissa.
Perheen kolme lasta
Touko
1 v,
Hilla
3 v ja
Vilja
5 v kulkevat tottuneesti mukana niin trakto-
rin kuin kuorma-autonkin kyydissä. Laura Eeva
ei pienten lasten ja oman työnsä vuoksi juuri-
kaan ehdi osallistua maatilan töihin, mutta pyr-
kii auttamaan aina tarvittaessa. Kauppatieteiden
maisteriksi opiskellut Laura työskentelee Osuus-
pankissa konttorinjohtajana.
LIHASIKALA RYTMITTÄÄ TOIMINNAN
Tilan emakoista 40 on Kiikalasta vuokratussa satel-
liittisikalassa. Porsaat siirretään Somerolta trak-
torin perässä kulkevalla siirtokärryllä kasvamaan
Suomusjärveltä vuokrattuun yhdistelmäsikalaan ja
Kuusjoelle saneerattuun lihasikalaan. Siirtomatkaa
tulee kumpaankin yli 20 km.
Lisäksi Jukalla on verkostosopimus Alastarolla
asuvan siskonsa
Elisa Rantalan
ja tämän miehen
Matin
kanssa. Porsaita siirretään Alastarolle parin
viikon välein HKScanin eläinvälityksen kautta.
Monessa paikassa toimiminen asettaa omat
haasteensa. Tarvitaan tilojen välistä ketjuohjausta
ja selkeitä sopimuksia niin tilan omassa toimin-
nassa kuin koko ketjussa. Jukan mielestä eniten
haasteita aiheuttaa Kankarin ja Rantalan osastojen
erilainen koko. Lisäksi on sovitettava yhteen omien
lihasikaloiden ja Rantalan teuraiden hakurytmin
vaihtelut.
Muuttuvia tekijöitä on sekä omien tilojen toi-
minnassa että teurastamon logistiikassa. Sikojen
päiväkasvun vaihtelut, erilaiset tuotanto-olosuhteet
ja esimerkiksi ruokintaan liittyvät muutokset eivät
helpota ketjun ohjausta. Lisäksi Kankarin raken-
nusten ikä ja tuotantoon liittyvät olosuhdetekijät
vaativat normaalia enemmän suunnitelmallisuutta.
Niinpä Kankarin tilan toimintaa on pitänyt
sopeuttaa omien ja Rantalan lihasikalan ottoryt-
min mukaan.
– Monessa eri pitopaikassa toimiminen edellyt-
tää siirtoilmoitusten tekemistä myös siirrettäessä
eläimiä yrityksen sisällä, Jukka huomauttaa.
EMAKOITA VÄHENNETÄÄN HALLITUSTI
Ketjuohjausta ja sopimustuotantoa kehittämällä
lihateollisuuden ja tuottajien välinen yhteistyö
toimii entistä paremmin. Ketjuohjaukseen liit-
tyy olennaisesti sopimustuotanto, jolla paranne-
taan asioiden ennustettavuutta. Jukka tuumai-
lee, että Kankarin tilan toimintaa ajatellen täy-
sin yhdistelmäpohjainen toimintamalli olisi ehkä
toimintavarmempi.
– Kaikki on silloin enemmän itsestä kiinni. Se
helpottaisi toiminnallisuutta ja sitä ketjuohjausta,
hän sanoo.
Hän on tyytyväinen siihen, että HKScanin liha-
ketjussa tiedetään nyt paremmin sianlihan tarve
TEKSTI:
ESA HEIKKILÄ
KUVAT:
PASI LEINO
”LIHAKETJUSSA
TYÖSKENTELEVIEN
OLISI ENEMMÄN
PUHALLETTAVA
YHTEEN HIILEEN.”