12 HKSCAN AGRI
– Aivan aluksi linnut saavat teollista rehua, mutta viiden
päivän iässä siihen aletaan lisätä kokonaista vehnää. Viidestä
prosentista aloitetaan ja lisäystahti on prosentti päivässä,
kuvaa Jani.
Jos kasvu on hidasta, vehnän määrää pienennetään. Aivan
kaikkea ei ruokinnalla pystytä säätämään, sillä untuvikkoerät
poikkeavat toisistaan. Kaunistot ovat kuitenkin todenneet,
että alkupäivien huolellinen hoito edesauttaa parven tasaista
kehitystä.
– Vettä ja rehua pitää olla saatavilla mahdollisimman
lähellä, hallin lämpötilan ja kosteuden on oltava oikeat ja imu-
reita on pistettävä päälle sitä mukaa kun hiilidioksidipitoisuus
ilmassa alkaa nousta, Jani summaa tärkeimmät kohdat. Myös
kuivikkeen kunnosta on huolehdittava tarkoin.
HALLIT NOPEASTI TYHJIKSI
Myös HKScanilla seurataan kasvamassa olevan lintuerän
kehitystä. Ensimmäisen viikon tiedot kasvusta ja poistu-
masta kiinnostavat myös hautomoa, joka saa siitä arvokasta
palautetta omasta työstään. Paria viikkoa ennen teurastusta
halleista kerätään salmonellanäyte ja päivää ennen toimite-
taan uusi kasvu- ja poistumaraportti.
Haastattelupäivänä broilereita lastattiin ja viimeinen halli
tyhjeni ennen puoltapäivää. Jos on kasvatus ollut ripeää, niin
tempo on kova myös lastauksessa. Satahenkilöstön miehet
tekevät 8000 linnun kuorman kuljetusliike Perkolan autoon
reilussa tunnissa. Lintujen rauhoittamiseksi halli on muuten
pimeänä, vain lastauskuljettimen suulla palaa kirkas työvalo.
Ammattilaiset olivat aloittaneet työn jo aamuyöllä. Jani ja
Hannu olivat nostaneet rehu- ja vesilinjat kattoon ja lisän-
neet ilmanvaihtoa, jotta olosuhteet olisivat hyvät niin linnuille
kuin lastaajillekin.
Isännät aikovat aloittaa lannanajon vielä samana päivänä.
Omien peltojen lisäksi lantaa menee lähitiloille ja Biolanille
Euraan. Urakoitsijan pestyä ja desinfioitua tilat niissä tehdään
tarvittavat huoltotyöt. Kolmen viikon kuluttua erän lähdöstä
kasvattamoissa sirkuttavat jo uudet vastakuoriutuneet untu-
vikot.
Linnut kasvavat nopeasti ja erästä
tulee tasainen, kun ilmastoinnin ja
rehustuksen säädössä onnistutaan.
SUUNNITTELIJAN TOIVEISSA TASAISUUS JA ENNUSTETTAVUUS
Broilerikasvatuksessa tilan tasainen suorittaminen ja tulosten ennustettavuus
ovat suunnittelijan toivelistan kärkipäässä. Ammattitaitoisten sopimus
kasvattajien ansiosta broilerin toimitusvarmuus on hyvällä tasolla ja sitä
mitataankin prosentin kymmenysten tarkkuudella.
Alkutuotannon toimitusvarmuudesta määräytyy paljolti ketjun toimitusvarmuus
asiakkaalle saakka. Tuotantoketjun jokaisen osan onnistumisella on suuri
merkitys tuorelihadirektiivin säätämässä nopeatahtisessa broilerituotannossa.
Ohjauksen ja hankinnan tavoitteena on toimittaa sovittuun aikaan oikea määrä
oikean painoista ja laatuista lintua teurastamolle.
Toivelista tuottajalle:
• Kiinnitä huomiota lintujen kasvun edistymiseen jo erän alusta alkaen.
Parhaat mahdollisuudet vaikuttaa erän lopputulokseen saat ottamalla
homman haltuun heti ensimmäisenä päivänä.
• Ilmoita HKScanille mahdollisista poikkeamista lintujen määrässä ja
laadussa.
• Hyödynnä tarvittaessa HKScanin tuottajapalvelun ja rehutehtaiden
asiantuntijoiden apua.