Table of Contents Table of Contents
Previous Page  12 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 32 Next Page
Page Background

12 HKSCAN AGRI

– Aivan aluksi linnut saavat teollista rehua, mutta viiden

päivän iässä siihen aletaan lisätä kokonaista vehnää. Viidestä

prosentista aloitetaan ja lisäystahti on prosentti päivässä,

kuvaa Jani.

Jos kasvu on hidasta, vehnän määrää pienennetään. Aivan

kaikkea ei ruokinnalla pystytä säätämään, sillä untuvikkoerät

poikkeavat toisistaan. Kaunistot ovat kuitenkin todenneet,

että alkupäivien huolellinen hoito edesauttaa parven tasaista

kehitystä.

– Vettä ja rehua pitää olla saatavilla mahdollisimman

lähellä, hallin lämpötilan ja kosteuden on oltava oikeat ja imu-

reita on pistettävä päälle sitä mukaa kun hiilidioksidipitoisuus

ilmassa alkaa nousta, Jani summaa tärkeimmät kohdat. Myös

kuivikkeen kunnosta on huolehdittava tarkoin.

HALLIT NOPEASTI TYHJIKSI

Myös HKScanilla seurataan kasvamassa olevan lintuerän

kehitystä. Ensimmäisen viikon tiedot kasvusta ja poistu-

masta kiinnostavat myös hautomoa, joka saa siitä arvokasta

palautetta omasta työstään. Paria viikkoa ennen teurastusta

halleista kerätään salmonellanäyte ja päivää ennen toimite-

taan uusi kasvu- ja poistumaraportti.

Haastattelupäivänä broilereita lastattiin ja viimeinen halli

tyhjeni ennen puoltapäivää. Jos on kasvatus ollut ripeää, niin

tempo on kova myös lastauksessa. Satahenkilöstön miehet

tekevät 8000 linnun kuorman kuljetusliike Perkolan autoon

reilussa tunnissa. Lintujen rauhoittamiseksi halli on muuten

pimeänä, vain lastauskuljettimen suulla palaa kirkas työvalo.

Ammattilaiset olivat aloittaneet työn jo aamuyöllä. Jani ja

Hannu olivat nostaneet rehu- ja vesilinjat kattoon ja lisän-

neet ilmanvaihtoa, jotta olosuhteet olisivat hyvät niin linnuille

kuin lastaajillekin.

Isännät aikovat aloittaa lannanajon vielä samana päivänä.

Omien peltojen lisäksi lantaa menee lähitiloille ja Biolanille

Euraan. Urakoitsijan pestyä ja desinfioitua tilat niissä tehdään

tarvittavat huoltotyöt. Kolmen viikon kuluttua erän lähdöstä

kasvattamoissa sirkuttavat jo uudet vastakuoriutuneet untu-

vikot.

Linnut kasvavat nopeasti ja erästä

tulee tasainen, kun ilmastoinnin ja

rehustuksen säädössä onnistutaan.

SUUNNITTELIJAN TOIVEISSA TASAISUUS JA ENNUSTETTAVUUS

Broilerikasvatuksessa tilan tasainen suorittaminen ja tulosten ennustettavuus

ovat suunnittelijan toivelistan kärkipäässä. Ammattitaitoisten sopimus­

kasvattajien ansiosta broilerin toimitusvarmuus on hyvällä tasolla ja sitä

mitataankin prosentin kymmenysten tarkkuudella.

Alkutuotannon toimitusvarmuudesta määräytyy paljolti ketjun toimitusvarmuus

asiakkaalle saakka. Tuotantoketjun jokaisen osan onnistumisella on suuri

merkitys tuorelihadirektiivin säätämässä nopeatahtisessa broilerituotannossa.

Ohjauksen ja hankinnan tavoitteena on toimittaa sovittuun aikaan oikea määrä

oikean painoista ja laatuista lintua teurastamolle.

Toivelista tuottajalle:

• Kiinnitä huomiota lintujen kasvun edistymiseen jo erän alusta alkaen.

Parhaat mahdollisuudet vaikuttaa erän lopputulokseen saat ottamalla

homman haltuun heti ensimmäisenä päivänä.

• Ilmoita HKScanille mahdollisista poikkeamista lintujen määrässä ja

laadussa.

• Hyödynnä tarvittaessa HKScanin tuottajapalvelun ja rehutehtaiden

asiantuntijoiden apua.