HKScanin hankintapäällikkö Esa Heikkilä
on tyytyväinen Jukka Eevan sujuvaan
tapaan hoitaa tilan sisäistä logistiikkaa.
Juha Eeva seuraa tarkasti
tuotantoa niin sikalassa
kuin WinPig-ohjelmalla.
eteenpäin. Siitä on osoituksena emakoiden kym-
menen prosentin vähentämissopimus, johon myös
Jukka on lähdössä mukaan.
– Mielestäni kaikkien lihaketjussa työskentele-
vien olisi enemmän puhallettava yhteen hiileen
niin, että saadaan kaikille osapuolille toimiva sys-
teemi. Ketjuohjaus koskee koko ketjua, hän sanoo.
– Ei voi olla niinkään, että teurastamo aina vaan
dumppaisi kaiken mahdollisen tuotetun lihan
eteenpäin kaikissa olosuhteissa.
Tilalla on alusta lähtien seurattu tuotantoaWin-
Pig-ohjelmalla. Se on Jukan mielestä ehdoton työ-
väline. Siemennyksiin ja porsituksiin eli biologi-
seen työntöön perustuva tuotannonseuranta antaa
puitteet suunnittelulle niin Kankarin Tilan toimin-
nassa kuin HKScanin eläinhankinnan eläinmää-
rien seurannassakin.
WinPigin tarkistuslista Kankarin Tilalta osoit-
taa, että eläinainekseen satsaamisen jälkeen elä-
vänä syntyneiden määrä on noussut 12,5 porsaasta
15:een vuoden aikana. Karja-analyysista taas sel-
viää, että vieroitettujen porsaiden määrä emakkoa
ja vuotta kohden on noussut yli 30:een.
Jukka seuraa tiiviisti myös porsimisprosent-
tia. Tärkeä lukema on saatu nousemaan 95 pro-
sentin tasolle. Haasteet ovat nyt porsaskuolleisuu-
dessa ja vieroitustilojen riittävyydessä saavutetulla
tuotostasolla.
JATKUVAA KEHITTÄMISTÄ
Jatkossa yrittäjä aikoo entistä enemmän panostaa
tuotannon kehittämiseen ja emakoiden karsin-
taan. Käsityönä tehtävän työn osuutta olisi saatava
vähemmäksi. Tämä tarkoittaa mahdollista sijoitta-
mista ruokintatekniikkaan ja ruokinnan automa-
tisointia. Investointi parantaisi ajan käytön hallin-
taa ja vähentäisi ajamista.
– Osa töistä, esimerkiksi lietteen ajot, olisi mah-
dollista ulkoistaa. Somerolla on harkinnassa vieroi-
tusosaston ja paremman rehustamon rakentami-
nen, Jukka pohtii.
Rehustuksen osalta hän harkitsee siirtymistä
HKScanin ja Suomen Rehun yhteisen Optipekoni
-emakkorehusarjan käyttöön. Tällä hetkellä imet-
tävät emakot ruokitaan Suomen Rehun valmis-
tamalla täysrehulla ja porsaat noin 20-kiloisiksi
asti Rehuxin täysrehulla. Joutilaat saavat viljaa ja
tiivistettä.
Tulevaisuudelta Jukka odottaa parempaa kan-
nattavuutta kaikille ketjun osapuolille. Porsastuo-
toksesta lähteneen tehokkuuden hän toivoo leviä-
vän koko ketjuun.
Lihaketjun loppupäältä, esimerkiksi valtion lai-
tosten hankintatoimelta, Jukka odottaa enem-
män kotimaisten toimijoiden huomioimista. Hän
ihmettelee, että ulkomailta saa tuoda Suomen lain-
säädännön vastaisesti tuotettua lihaa.
WinPig-ohjelma on Jukalle tärkeä työväline.
– Suomen tiukemmat vaatimukset tulisi huo-
mioida niin kilpailulainsäädännössä kuin
hinnassakin.
AIKAA PERHEELLE JA HARRASTUKSILLE
Jukalla on laajaa näkemystä niin liha-alan kuin
maataloudenkin asioihin. Hän on ensimmäistä
kauttaan Varsinais-SuomenMTK:n johtokunnassa
ja toimii Varsinais-Suomen edustajana myös ete-
läisten liittojen valiokunnassa. Toiminta Varsinais-
SuomenMTK:n liiton nuorten valiokunnassa antaa
sekin paljon pohdittavaa tulevaisuuden suhteen.
Jukka korostaa eläinten ja myös hoitajien hyvin-
voinnin merkitystä onnistuneessa toiminnassa.
Hänen tavoitteenaan on järjestää lisää vapaa-aikaa
perhe-elämälle ja mieliharrastuksilleen.
Vankan urheilupohjan omaava Jukka harras-
taa hiihtoa ja suunnistusta ja lisäksi häntä kiin-
nostavat erilaiset kestävyyslajit. Laura nauttii kai-
kesta liikunnasta, mutta rakkaimmat harrastukset
ovat luonto, ratsastus ja koirat, jotka toimivat myös
erinomaisina vahteina. Koko perheen voimin käy-
dään yhteisillä metsäretkillä aina kun mahdollista.
Lopuksi tutustumme vielä Kankarin tuvassa
PigProgress-lehden artikkeliin Kiinan lihamark-
kinoista ja siellä tapahtuneesta positiivisesta tuot-
tajahintojen kehityksestä, jonka toivotaan ulottu-
van pian myös Suomen kotieläintiloille.