Table of Contents Table of Contents
Previous Page  8 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 32 Next Page
Page Background

HKScanin hankintapäällikkö Esa Heikkilä

on tyytyväinen Jukka Eevan sujuvaan

tapaan hoitaa tilan sisäistä logistiikkaa.

Juha Eeva seuraa tarkasti

tuotantoa niin sikalassa

kuin WinPig-ohjelmalla.

eteenpäin. Siitä on osoituksena emakoiden kym-

menen prosentin vähentämissopimus, johon myös

Jukka on lähdössä mukaan.

– Mielestäni kaikkien lihaketjussa työskentele-

vien olisi enemmän puhallettava yhteen hiileen

niin, että saadaan kaikille osapuolille toimiva sys-

teemi. Ketjuohjaus koskee koko ketjua, hän sanoo.

– Ei voi olla niinkään, että teurastamo aina vaan

dumppaisi kaiken mahdollisen tuotetun lihan

eteenpäin kaikissa olosuhteissa.

Tilalla on alusta lähtien seurattu tuotantoaWin-

Pig-ohjelmalla. Se on Jukan mielestä ehdoton työ-

väline. Siemennyksiin ja porsituksiin eli biologi-

seen työntöön perustuva tuotannonseuranta antaa

puitteet suunnittelulle niin Kankarin Tilan toimin-

nassa kuin HKScanin eläinhankinnan eläinmää-

rien seurannassakin.

WinPigin tarkistuslista Kankarin Tilalta osoit-

taa, että eläinainekseen satsaamisen jälkeen elä-

vänä syntyneiden määrä on noussut 12,5 porsaasta

15:een vuoden aikana. Karja-analyysista taas sel-

viää, että vieroitettujen porsaiden määrä emakkoa

ja vuotta kohden on noussut yli 30:een.

Jukka seuraa tiiviisti myös porsimisprosent-

tia. Tärkeä lukema on saatu nousemaan 95 pro-

sentin tasolle. Haasteet ovat nyt porsaskuolleisuu-

dessa ja vieroitustilojen riittävyydessä saavutetulla

tuotostasolla.

JATKUVAA KEHITTÄMISTÄ

Jatkossa yrittäjä aikoo entistä enemmän panostaa

tuotannon kehittämiseen ja emakoiden karsin-

taan. Käsityönä tehtävän työn osuutta olisi saatava

vähemmäksi. Tämä tarkoittaa mahdollista sijoitta-

mista ruokintatekniikkaan ja ruokinnan automa-

tisointia. Investointi parantaisi ajan käytön hallin-

taa ja vähentäisi ajamista.

– Osa töistä, esimerkiksi lietteen ajot, olisi mah-

dollista ulkoistaa. Somerolla on harkinnassa vieroi-

tusosaston ja paremman rehustamon rakentami-

nen, Jukka pohtii.

Rehustuksen osalta hän harkitsee siirtymistä

HKScanin ja Suomen Rehun yhteisen Optipekoni

-emakkorehusarjan käyttöön. Tällä hetkellä imet-

tävät emakot ruokitaan Suomen Rehun valmis-

tamalla täysrehulla ja porsaat noin 20-kiloisiksi

asti Rehuxin täysrehulla. Joutilaat saavat viljaa ja

tiivistettä.

Tulevaisuudelta Jukka odottaa parempaa kan-

nattavuutta kaikille ketjun osapuolille. Porsastuo-

toksesta lähteneen tehokkuuden hän toivoo leviä-

vän koko ketjuun.

Lihaketjun loppupäältä, esimerkiksi valtion lai-

tosten hankintatoimelta, Jukka odottaa enem-

män kotimaisten toimijoiden huomioimista. Hän

ihmettelee, että ulkomailta saa tuoda Suomen lain-

säädännön vastaisesti tuotettua lihaa.

WinPig-ohjelma on Jukalle tärkeä työväline.

– Suomen tiukemmat vaatimukset tulisi huo-

mioida niin kilpailulainsäädännössä kuin

hinnassakin.

AIKAA PERHEELLE JA HARRASTUKSILLE

Jukalla on laajaa näkemystä niin liha-alan kuin

maataloudenkin asioihin. Hän on ensimmäistä

kauttaan Varsinais-SuomenMTK:n johtokunnassa

ja toimii Varsinais-Suomen edustajana myös ete-

läisten liittojen valiokunnassa. Toiminta Varsinais-

SuomenMTK:n liiton nuorten valiokunnassa antaa

sekin paljon pohdittavaa tulevaisuuden suhteen.

Jukka korostaa eläinten ja myös hoitajien hyvin-

voinnin merkitystä onnistuneessa toiminnassa.

Hänen tavoitteenaan on järjestää lisää vapaa-aikaa

perhe-elämälle ja mieliharrastuksilleen.

Vankan urheilupohjan omaava Jukka harras-

taa hiihtoa ja suunnistusta ja lisäksi häntä kiin-

nostavat erilaiset kestävyyslajit. Laura nauttii kai-

kesta liikunnasta, mutta rakkaimmat harrastukset

ovat luonto, ratsastus ja koirat, jotka toimivat myös

erinomaisina vahteina. Koko perheen voimin käy-

dään yhteisillä metsäretkillä aina kun mahdollista.

Lopuksi tutustumme vielä Kankarin tuvassa

PigProgress-lehden artikkeliin Kiinan lihamark-

kinoista ja siellä tapahtuneesta positiivisesta tuot-

tajahintojen kehityksestä, jonka toivotaan ulottu-

van pian myös Suomen kotieläintiloille.