03
2017 KOTITILALTA 19
Ruokailoa kaksissa kansissa
HKScan vie ruokailoa eteenpäin kirjojen muodossa: Kaksi vasta julkaistua kirjaa,
Kana – kaikki kananpojasta ja Where Does the Best Pork in the World Come from
juhlistavat suomalaisen lihantuotannon puhtautta ja perhetilojen ammattitaitoa
maailmanmatkojen inspiroimalla reseptiikalla ja arkiruoanlaittoon
houkuttelevilla tarinoilla. Tuottajien ääni kuuluu kirjoissa vahvana.
TEKSTI:
SALLA MATILAINEN
KUVAT:
HKSCAN JA HANNA KINNUNEN
ULKOMAISILLE VIERAILLE
ei voi aina antaa lahjaksi
samanlaista Iittalan maljakkoa, ajatteli HKScanin kansain-
välisen liiketoiminnan johtaja
Jukka Nikkinen
– ja näin lähti
itämään idea HKScanin tuottamista ruokakirjoista. HKScan
on tuottanut kirjoja ennenkin, ja nyt yhtiö on ollut mukana
tekemässä sekä porsaanlihaan että kananlihaan keskittyviä
ruokakirjoja, jotka ovat ilmesty-
neet kesän aikana.
Tarve kirjoille nousi myös
yhtiön strategiapäivityksestä ja
sen ”From Farm to Fork” -johto
lauseesta, tilalta haarukkaan. Tätä
johtolausetta HKScan elää usein
todeksi myös ulkomaisten vierai-
densa kanssa, joiden kanssa vierail-
laan suomalaisella sika- tai broile-
ritilalla ja syödään viimeisen päälle
Vantaan demokeittiöllä.
– Kirjojen korkeatasoisissa kuvituksissa ja teksteissä
kiteytyy yhtiömme strategiatarina, joka on aito ja globaa-
listi uniikki. Emme voi kutsua koko maailmaa kylään, mutta
voimme esitellä tarinamme ihmisille kirjojen kautta.
Where
Does the Best Pork in the World Come from
-kirjassa esitellään
kaksi suomalaista Rypsiporsas®-lihatilaa, ja reseptit ovat huip-
pukeittiömestareiden käsialaa, Nikkinen kertoo.
SUOMALAINEN LIHA IHASTUTTAA MAAILMALLA
Where Does the Best Pork in the World Come from
-kirja on
suunnattu asiakkaiden lisäksi kaikille, jotka tekevät suomalai-
sen ruoanviennin eteen töitä. HKScan tekee yhteistyötä Evi-
ran kanssa EU:n ulkopuolelle myytävän lihan myyntilupien
aikaansaamisessa, ja suomalainen liha on näyttävästi esillä nyt
Suomi100-juhlavuonna esimerkiksi Hongkongissa.
– Kirjojen kauttamyös asiakkaamme saavat välineen tarinan
kerrontaan eteenpäin omissa verkostoissaan. Tuotantomme
perustuu jopa yli 100 vuotta eläimiämeille toimittaneisiin per-
hetiloihin, joiden omat innovaatiot esimerkiksi eläinten hyvin-
vointia lisäävistä virikkeistä tai ilmanvaihdosta leviävät kaut-
tamme muillekin tiloille. Pohjoinen luonto ja puhtaus, samoin
kuin antibioottien vähäinen käyttö ovat uniikkeja ominaisuuk-
sia, joita muualla maailmassa ei pystytä kopiomaan. Kirja on
näille asioille oiva lipunkantaja, Nikkinen sanoo.
HKScan on avannut Aasian markkinan vahvasti Rypsi
porsas®-tuotteilla juuri niiden korkean laadun vuoksi. Kii-
nassa lihojen laatuerot ovat huomattavia, mikä on pohjois-
maiselle kuluttajalle vieras ilmiö.
KANAKLASSIKOITA
JA SORMISYÖTÄVIÄ
– Ideaa kanakirjasta oli hauduteltu
meillä jo pidemmän aikaa. Nyt
Rauman yksikön käynnistyessä ja
uusien tuulten puhaltaessa Kari-
niemen kananpojalle ajankohta
tuntui sille oikealta, kertoo HKS-
canin markkinointipäällikkö
Vesa
Saarenmaa.
– Suomesta on puuttunut kirja, jossa kananpoika on
arvoisessaan asemassa ja jossa on ruokareseptejä sekä tietoa
kananpojasta ja sen kasvatuksesta. Halusimme rennon kana-
ruokakirjan, jossa mielenkiintoiset ja maistuvat ruokaoh-
jeet yhdistyvät suomalaiseen, laadukkaaseen kananpoikaan.
Kanaruoat ovatkin maailmanruokaa parhaimmillaan – niitä
syödään kaikilla mantereilla Tokiosta Teksasiin.
Kana
–
kaikki kananpojasta
sisältää yli 80 kanareseptiä
ruoanlaitosta nauttiville. Ne lähtevät kunnioituksesta raaka-
aineeseen, joka on puhdas ja hyvänmakuinen liha. Reseptit
on jaoteltu kanapalojen mukaan, mikä helpottaa kotikokkia
käyttämään kirjaa. Lisäksi kirja sisältää omat osionsa kei-
toille, sormisyötäville ja perinteisille kanaklassikoille, kuten
kukkoa viinissä ja kanaviillokki. Kirja on myös mielenkiin-
toinen makumatka, sillä tekijät kertovat ruokien taustoja ja
vinkkejä ruokamatkoiltaan ympäri maailmaa.
– Haluamme kirjan myötä osaltamme vastata kasvanee-
seen kiinnostukseen sekä ruoanlaittoon yleisesti että kana-
ruokiin erityisesti, ja toivomme kirjan inspiroivan kananli-
han käyttämiseen entistä monipuolisemmin, Saarenmaa tii-
vistää.
HKScanin uutuuskirjat kertovat, miten
suomalainen porsaanliha ja kananpoika
kasvatetaan ja miten niistä valmistetaan
herkullista ruokaa.