03
2017 KOTITILALTA 17
Rauman laitos antaa
viennille siivet
INVESTOINTI ON HKSCANIN
historian suurim-
pia. Sen ajoitus osuu erittäin kiinnostavaan
vaiheeseen, sillä lihankulutuksen hienoinen
kasvu Suomessa ja vakaa taso Ruotsissa ovat
nimenomaan siipikarjanlihan hyvän kysynnän
ansiota. Uusi laitos tuo mahdollisuudet muun
muassa täysin uudenlaisiin innovaatioihin,
joilla HKScan pystyy erottautumaan markki-
noilla ja hyödyntämään kasvutrendin par-
haalla mahdollisella tavalla.
Tehdasprojekti alkoi sijoituspaikan etsimi-
sellä. Rauman puolesta puhui monikin seikka:
se sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella ja
keskellä siipikarjan tuotantoaluetta, siellä saa-
tiin jätevesi- ja energia-asiat ratkaistua hyvin, ja
myös työvoiman saanti on turvattu.
HKScan työllistää Raumalla n. 450 ammatti-
laista, joista n. 300 työskentelee tuotannossa.
HKScan on määritellyt strategiassaan viisi
keskeisen tärkeää aluetta, joista jokaiseen
Rauman siipikarjatehdas pystyy vastaamaan.
Uusi teknologia mahdollistaa kaupalliset
innovaatiot, tuotteiden erilaistamisen ja
sitä kautta etenemisen korkean lisäarvon
tuotteissa. Investointi täyttää tiukat vastuulli-
suuden kriteerit samalla kun tuotantotehok-
kuus ja käyttöaste paranevat. Korkealaatui-
sesta raaka-aineesta valmistetaan kuluttajien
toiveiden mukaisia, arkea helpottavia ja
elämyksellisiä tuotteita.
Tavoitteena ei ole sen enempää eikä vä-
hempää kuin markkinajohtajuus siipikarjassa,
toimitusjohtaja
Jari Latvanen
kiteyttää.
– Korkea laatu ja vastuullisuus kulkevat
täällä käsi kädessä. Tehokkaampien toimin-
tojen myötä saavutamme paremmat käyttö
asteet ja hyödynnämme parhaat käytännöt.
Kiinteät yksikkökustannukset alenevat, mikä
antaa mahdollisuuksia parempaan hinnoitte-
luun.
HKScanin tähtäimessä on myös merkittävä
kansainvälinen kasvu. Rauman tuliterä laitos
antaa hyvät työkalut siihen. Broileri pystytään
hyödyntämään nyt aiempaa tarkemmin, ja
monille kotimaassa vähäarvoisille sivutuotteille
voidaan löytää paremman katteen tarjoavat
markkinat esimerkiksi Aasiasta.
Nykyisille noin sadalle broilerin sopimus-
tuottajalle syntyy mahdollisuuksia kasvattaa
tuotantoaan, sillä uuden tehtaan kapasiteetti
on jopa neljänneksen enemmän kuin Eurassa
pystyttiin tekemään. Uusi teknologia myös
parantaa lintujen hyvinvointia vastaanotossa ja
tainnutuksessa.
TEKSTI:
RAILA AALTONEN
KUVAT:
HKSCAN JA JUHA SINISALO
HKScanin siipikarjayksikkö vihittiin käyttöön 18. elokuuta. Laitoksen vihkivät toimitusjohtaja
Jari Latvanen (toinen vasemmalta alkaen), Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski, HKScanin
hallituksen puheenjohtaja Mikko Nikula sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Raumalla vihittiin elokuussa käyttöön HKScanin uusi broileriyksikkö. Euroopan
uudenaikaisimman tuotantolaitoksen on määrä siivittää yritys siipikarjatuotteiden
markkinajohtajaksi Itämeren alueella ja merkittäväksi viejäksi erityisesti Aasiassa.