Page Background

11

Melbourne 1956

Vuoden 1956 kesäolympiakisat järjestettiin eteläisen pallonpuoliskon keväällä marras-joulukuun vaihteessa. Aust-

ralian eläinkaranteenisääntöjen vuoksi ratsastuskilpailut suoritettiin jo kesäkuussa Tukholmassa. Melbournen kisat

joutuivat maailmanpolitiikan varjoon: osa Unkarin joukkueesta ei enää palannut kotimaahan, jossa oli juuri ku-

kistettu kansannousu. Mitalitaulukon kärjessä Neuvostoliitto ohitti ensi kerran USA:n. Suomi sai tyytyä kolmeen

mestaruuteen. Painijat Rauno Mäkinen ja Kyösti Lehtonen voittivat molemmat kultaa Suomen itsenäisyyspäivänä.

Kolmannen voiton toi ampuja Pentti Linnosvuo sivulajissaan vapaapistoolilla.

Rooma 1960

Näyttävissä puitteissa järjestettyihin Rooman kisoihin osallistui enemmän maita ja urheilijoita kuin koskaan aiem-

min. Televisio välitti kisat myös ensi kerran kotikatsomoihin. Rooman kisojen yllättävin voittaja oli Etiopian paljas-

jalkainen maratoonari Abebe Bikila, mustan Afrikan ensimmäinen kestävyysjuoksutähti. Suomen olympiatoiveita

heikensivät liittoriidat, joiden seurauksena TUL:n urheilijat jäivät kotimaahan. Roomaan matkusti suuri kisajouk-

kue, mutta tulokset jäivät hatariksi. Painissakin katkesi vuodesta 1906 jatkunut mitaliketju. Kisat pelasti vasta

viimeisenä kilpailupäivänä kultaa hevosella voittanut voimistelija Eugen Ekman.

Tokio 1964

Japani juhlisti nousuaan maailman talousmahtien joukkoon järjestämällä suurimittaiset olympiakisat. Uusia kilpai-

lulajeja olivat isäntien suosimat judo ja lentopallo. Supervaltojen kamppailussa USA valloitti jälleen mitalitilaston

kärkisijan. Suomelle Tokion kisat sujuivat edellisiä paremmin. Keihäänheittäjä Pauli Nevala palautti yleisurheilun

kultakantaan 16 vuoden tauon jälkeen. Pistooliampujat Pentti Linnosvuo ja Väinö Markkanen voittivat kultamita-

lin mieheen. Olympiamatkalle oli selviytynyt myös Suomen koripallojoukkue, joka päätyi sijalle 11.