Table of Contents Table of Contents
Previous Page  16 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 32 Next Page
Page Background

16 2016

01

HKSCAN AGRI

KORVISH OCH JÄRPISH –

NYHETER SOM LIGGER I TIDEN

TEXT:

HENRIC LINDQVIST

FOTO:

HKSCAN

Dagens konsumenter blir allt mer medvetna om den egna hälsan

och hur produkter påverkar miljön. Det skapar möjligheter

för lanseringar som driver och moderniserar kategorin chark.

/ PRODUKTER PÅ GÅNG /

– KORVISH OCH JÄRPISH

är framtidens

korvar och järpar. Receptet är det bästa

från två världar: hälften svenskt kött

från rapsgris och hälften svenska grön-

saker, säger

Johan Persson

, ansvarig

för produktutveckling på HKScan

Sweden.

Dessutom är de nya produkterna

framtagna med låga salthalter.

– Korvish och Järpish både smakar

gott och gör gott.

SVENSKT KÖTT – LÅG KLIMATPÅVERKAN

Friska djur. Möjlighet till sommarbete.

EU:s lägsta antibiotikaanvändning. Värl-

dens mest omfattande djurskyddslag.

Det finns många skäl att välja svenskt

kött. Men ett av de viktigaste argumenten har hittills inte fått så

stort utrymme i debatten. Enligt Johan Persson har svenskt kött

mycket låg klimatpåverkan i ett internationellt perspektiv.

– Exempelvis har brasilianskt kött från djur som betar på

tidigare regnskog cirka 30 gånger högre utsläpp än kött

från svenska djur, berättar Johan. Faktum är att de första

svenska gårdarna nu kör helt fossilfritt och att kväveeffekti-

viteten i odlingen är en av de högsta i världen. Lägg till

det att den svenska produktionen av proteinfoder har för-

dubblats under de senaste 15 åren. Men givetvis går det

att göra mer.

– Korvish och Järpish är en del av arbetet med att tänka nytt,

samtidigt som konsumenterna får möjlighet till mer variation i

vardagen, säger Johan.

BRA FÖR HÄLSAN MED VARIERAD KOST

– En korv som är fullproppad med svenska grönsaker. Kanske

en oväntad innovation från en köttproducent, men definitivt en

nyhet som ligger i tiden. Bara två av tio svenskar äter tillräckligt

med frukt och grönt, enligt Livsmedelsverkets matvaneunder-

sökning.

– Samtidigt är rekommendationen att vi ska äta 500 gram grön-

saker per dag, förklarar Johan. Grönsaker har lågt energiinnehåll,

men ligger högt när det gäller näringsämnen, vitaminer och fibrer.

Köttet ger protein och andra näringsämnen. Denna kombination

är bra för hälsan. Korvish och Järpish består till hälften av grön-

saker, såsom kålrot, morot, palsternacka, bönor och ärter och till

hälften av kött från Svensk Rapsgris

®

. Allt kommer från Sverige.

MINDRE SALT

En genomsnittlig svensk äter ungefär elva gram salt per dag.

Det är nästan dubbelt så mycket som rekommenderas.

– Korvish och Järpish visar att det går att sänka salthalten

utan att göra avkall på den goda smaken, säger Johan.

– Båda produkterna har låga salthalter och är fria från onödiga

tillsatser. Järpish kommer även att ha nyckelhålsmärkning.

De nya produkterna har precis nyligen kommit ut i butiker-

nas hyllor. Responsen från butiksledet har varit mycket positiv.

– Vi ser stor potential i att bygga ett nytt segment genom en

långsiktig satsning, berättar Johan. Redan hösten 2016 kommer

fler spännande smakkombinationer.

ÄVEN INTERNATIONELLT FINNS ETT INTRESSE

– Kollegorna i Finland följer lanseringen noga. Vi kommer

också att presentera de nya produkterna för våra kunder i

England, avslutar Johan.

Johan Persson,

Head of Category

Processed på

HKScan