16 2016
01
HKSCAN AGRI
KORVISH OCH JÄRPISH –
NYHETER SOM LIGGER I TIDEN
TEXT:
HENRIC LINDQVIST
FOTO:
HKSCAN
Dagens konsumenter blir allt mer medvetna om den egna hälsan
och hur produkter påverkar miljön. Det skapar möjligheter
för lanseringar som driver och moderniserar kategorin chark.
/ PRODUKTER PÅ GÅNG /
– KORVISH OCH JÄRPISH
är framtidens
korvar och järpar. Receptet är det bästa
från två världar: hälften svenskt kött
från rapsgris och hälften svenska grön-
saker, säger
Johan Persson
, ansvarig
för produktutveckling på HKScan
Sweden.
Dessutom är de nya produkterna
framtagna med låga salthalter.
– Korvish och Järpish både smakar
gott och gör gott.
SVENSKT KÖTT – LÅG KLIMATPÅVERKAN
Friska djur. Möjlighet till sommarbete.
EU:s lägsta antibiotikaanvändning. Värl-
dens mest omfattande djurskyddslag.
Det finns många skäl att välja svenskt
kött. Men ett av de viktigaste argumenten har hittills inte fått så
stort utrymme i debatten. Enligt Johan Persson har svenskt kött
mycket låg klimatpåverkan i ett internationellt perspektiv.
– Exempelvis har brasilianskt kött från djur som betar på
tidigare regnskog cirka 30 gånger högre utsläpp än kött
från svenska djur, berättar Johan. Faktum är att de första
svenska gårdarna nu kör helt fossilfritt och att kväveeffekti-
viteten i odlingen är en av de högsta i världen. Lägg till
det att den svenska produktionen av proteinfoder har för-
dubblats under de senaste 15 åren. Men givetvis går det
att göra mer.
– Korvish och Järpish är en del av arbetet med att tänka nytt,
samtidigt som konsumenterna får möjlighet till mer variation i
vardagen, säger Johan.
BRA FÖR HÄLSAN MED VARIERAD KOST
– En korv som är fullproppad med svenska grönsaker. Kanske
en oväntad innovation från en köttproducent, men definitivt en
nyhet som ligger i tiden. Bara två av tio svenskar äter tillräckligt
med frukt och grönt, enligt Livsmedelsverkets matvaneunder-
sökning.
– Samtidigt är rekommendationen att vi ska äta 500 gram grön-
saker per dag, förklarar Johan. Grönsaker har lågt energiinnehåll,
men ligger högt när det gäller näringsämnen, vitaminer och fibrer.
Köttet ger protein och andra näringsämnen. Denna kombination
är bra för hälsan. Korvish och Järpish består till hälften av grön-
saker, såsom kålrot, morot, palsternacka, bönor och ärter och till
hälften av kött från Svensk Rapsgris
®
. Allt kommer från Sverige.
MINDRE SALT
En genomsnittlig svensk äter ungefär elva gram salt per dag.
Det är nästan dubbelt så mycket som rekommenderas.
– Korvish och Järpish visar att det går att sänka salthalten
utan att göra avkall på den goda smaken, säger Johan.
– Båda produkterna har låga salthalter och är fria från onödiga
tillsatser. Järpish kommer även att ha nyckelhålsmärkning.
De nya produkterna har precis nyligen kommit ut i butiker-
nas hyllor. Responsen från butiksledet har varit mycket positiv.
– Vi ser stor potential i att bygga ett nytt segment genom en
långsiktig satsning, berättar Johan. Redan hösten 2016 kommer
fler spännande smakkombinationer.
ÄVEN INTERNATIONELLT FINNS ETT INTRESSE
– Kollegorna i Finland följer lanseringen noga. Vi kommer
också att presentera de nya produkterna för våra kunder i
England, avslutar Johan.
Johan Persson,
Head of Category
Processed på
HKScan