HKSCAN AGRI
01
2016 13
ANSVARSFULLHET I ALLA LED
13
JAG HETER ANNELIE LUNDELL
och
är ansvarig för kvalitet och det som heter
CR – Corporate Responsibility på HKScan
Sweden. En viktig del och ett styrdokument
i CR-arbetet är vårt hållbarhetsprogram
som täcker alla led inom företaget och som
är indelat i fyra delområden. Många kon-
kreta åtgärder har gjorts och görs löpande
inom varje delområde.
MILJÖ OCH KLIMAT
Tydliga nyckeltal för matsvinn, miljö, kli-
mat, produktkvalitet och djuromsorgsfrå-
gor är nödvändigt. För att uppnå minskad
förbrukning av el och vatten, och för att nå
vårt klimatmål att minska koldioxidutsläp-
pen med 50 till 2020 jämfört med 2003,
har vi bland annat genomfört följande:
• Avtal för leverans av bioånga till
Linköping ger en minskad klimatpåver-
kan med ca 1 000 ton koldioxid årligen. Det motsvarar
25 varv runt jorden för en lastbil med släp.
• På företagets samtliga anläggningar i Sverige används
100 grön el.
• Fjärrvärme och förnyelsebar energi är en del av vår mil-
jöstrategi. Kristianstad och Skara har under 2015 blivit
uppkopplade mot fjärrvärme.
• Vi har bytt till förpackningar med hög andel återvunnen
PET. Förändringen innebär att koldioxidutsläppen för
trågen halverats.
DJUROMSORG
Som producent av kött är det vårt ansvar, och vår skyldighet,
att ställa höga krav på djurbönder och transportörer. Ombygg-
nationer för ökad djurvälfärd har gjorts, till exempel den nya
lammlinjen i Linköping. HKScan har tecknat avtal om leveranser
av biprodukter från bioetanolproduktion som är utmärkt som
foder till djur. När de blir djurfoder i stället för avfall, uppfylls
kraven på hållbar utveckling och miljöbelastningen minskas.
SOCIALT ANSVARSTAGANDE
Till social hållbarhet hör ansvarsfulla produkter, medarbetar-
nas välbefinnande samt relationerna till samhället och olika
samhällsgrupper.
Ett exempel är medarbetarundersökningar som hjälper oss
att förbättra arbetsmiljön. Andra aktiviteter är att vi deltar
i WWF -initiativet ”Hållbar Livsmedels-
kedja” för att att driva på och öka omställ-
ningen till en hållbar produktion. Sedan
årsskiftet levererar vi produkter, som
annars hade kasserats, till Stadsmissionens
nystartade Social Supermarket. HKScan
Sweden har också anslutit sig till Svenska
sojadialogen och blivit medlem i Respon-
sible Soy Association (RTRS).
ANSVARSFULLA PRODUKTER
HKScan arbetar ständigt med att utveckla
och producera produkter som är goda,
trygga, hälsosamma och ärliga. Ett exempel
är arbetet med att sänka salthalten. Utan att
produkternas goda smak har påverkats har
salthalten kunnat sänkas på flera produkter.
Till exempel har Mamma Scans köttbul-
lar och Scan Grillkorv fått sänkt salthalt.
Under året ska vi sänka salthalten i smör-
gåsmat, bacon och falukorv. Nitrithalten i julskinkorna sänk-
tes med 30 under 2015. Flera produkter med låg salthalt
kommer också att lanseras under våren 2016.
EKONOMISK HÅLLBARHET
Ekonomisk hållbarhet är att skapa mervärde för alla i ked-
jan. För ägare och medarbetare, från leverantör till kund
och konsument. Det handlar om kvalitet i allt vi gör, att mini-
mera slöserier och att vara effektiva i all vår resursanvändning.
För att uppnå detta arbetar vi med ständiga förbättringar och
ständig kompetensutveckling. Några exempel på vad vi gör är:
• Utbildning i krishantering
• Uppdatering av säkerhetsrutiner
• Riskbedömning av alla produkter
• Leverantörsrevisioner och riskbedömningar
• Investeringar i produktionslokaler för högre hygienstandard
och livsmedelssäkerhet
• ”Rot-orsaksanalyser” vid avvikelser (hitta grundorsaken)
• Handlingsplaner tas fram utifrån resultat i medarbetar-
undersökning.
ANNELIE LUNDELL
Ålder:
59
Familj:
Ja
Tid i företaget:
27 år
Intressen:
Resor
Det är viktigt att HKScan kan visa konsumenter, leverantörer och anställda att vi har och
lever upp till tydliga regler och policys. Vi är en bra bit på väg, men det finns mycket
kvar att göra. Därför ser vi vårt hållbarhetsarbete som en ständig förbättringsprocess
där vi agerar ansvarsfullt och är öppna och ärliga i hela vår verksamhet. Inom varje
delområde har det genomförts många konkreta åtgärder och fler är på gång.
TEXT:
ANNELIE LUNDELL
FOTO:
NILS JIRSELL
Annelie Lundell, Kvalitets-
direktör på HKScan Sweden