Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

01

2017 13

VI LEVER I EN SPÄNNANDE OCH FÖRÄNDERL IG TID

13

JOHAN, SOM TITULERAS

Head of Category Processed,

har arbetat på HKScan i 15 år. Han berättar med inlevelse

om dagens utmaningar och möjligheter i en tid som präglas

av stora förändringar i konsumenternas beteende och

preferenser.

– Jag har ett av de roligaste jobb man kan ha, säger Johan.

Speciellt i dessa tider av förändring. Förändringstider inne-

bär både hot och möjligheter så vårt fokus ligger naturligtvis

på att utnyttja de attitydförändringar och de samhällsföränd-

ringar som redan är här eller som vi kan förutse ska komma.

Det gäller att tänka brett och fritt, att gå utanför de invanda

ramarna och ständigt pröva nya tankar och idéer.

Många i företaget är delaktiga i utvecklingen av nya

produkter. Det är Johans närmaste medarbetare som är

specialiserade på olika produktkategorier och väl insatta i

receptframtagning, livsmedelsregler och produktionstekniska

frågor. Men även produktchefer som i vanliga fall ansvarar

för bland annat marknadsföring, förpackningsdesign och

information mot säljkår, kunder och konsumenter som är

involverade i produktframtagandet.

FÅNGA TRENDER – GE INSPIRATION

Det räcker inte med att tänka fritt, det gäller också att

tänka rätt. För att i största möjliga

utsträckning fånga nya attityder,

förändringar i omvärlden och

olika möjligheter inom teknik-

och förpackningslösningar måste

utvecklingsarbetet struktureras så

att kraft och resurser läggs på rätt

projekt.

– Vi arbetar med ett antal olika

redskap och metoder som hjälper

oss att se och värdera förändringar

på både ett lokalt och ett globalt

plan, berättar Johan. Vi har till

exempel system som ger oss infor-

mation om vilka nya produkter

inom vår bransch som lanseras över

hela världen. Vi har också en funk-

tion vi kallar Consumer insight

som bland annat ansvarar för att

kartlägga attitydförändringar, för-

packningstrender, daglighandelns

utveckling och förändringar i konsumentbeteende. De tar

fram kunskap och insikter som hjälper oss att styra produk-

tutvecklingen i rätt riktning.

När en produktidé väl har tagit sig igenom första steget i

processen går arbetet över i mer praktiskt arbete. Recepttester,

pilotproduktion, smaktester, fokusgrupper, paneltester och

förpackningstester.

Tiden från idé till lanserad produkt kan variera från några

månader till flera år. Till exempel ett projekt som Rapsgris

tar lång tid att genomföra medan en ny smaksättning på en

befintlig produkttyp kan gå snabbt, avslutar Johan.

TRYGGA RÅVAROR

De pågående förändringarna i samhället ligger i stor

utsträckning i linje med HKScans styrkor och med de atti-

tyder som företagets varumärken står för, anser Johan.

HKScan har mycket bra förutsättningar att positionera sig

rätt på framtidens marknad. Konsumenterna kräver i allt

större utsträckning transparens, ärlighet och ”gott upp-

förande” i hela produktionskedjan. Önskemål somHKScan

bättre än de flesta kan leva upp till med full kontroll på hela

kedjan och med starka värderingar som djuromsorg och

ärliga och äkta råvaror i produkterna. Värderingar somfinns

i företagets gener. Många undersök-

ningar visar också att Scan är ett av

Sveriges starkaste varumärken och

att konsumenterna förknippar det

med just kvalitet, trygghet och

svenskhet.

JOHAN PERSSON

Ålder:

38 år

Familj:

sambo, två söner

(5 och 7 år gamla)

Tid i företaget:

15 år

Lyssnar på:

mycket

Läser just nu:

Matmyten

av Tim Spector

På fritiden:

fotboll (MFF

supporter), laga mat

Vi lever i en tid då allt ifrågasätts och konsumenterna ändrar sitt beteende och

sina preferenser från dag till dag. Det är en utmaning för produktutvecklarna.

Johan Persson som ansvarar för utveckling av förädlad mat på HKScan Sweden

ser detta som en utmaning full av möjligheter.

TEXT:

NILS JIRSELL,

FOTO:

HKSCAN