HKSCAN AGRI
01
2017 13
VI LEVER I EN SPÄNNANDE OCH FÖRÄNDERL IG TID
13
JOHAN, SOM TITULERAS
Head of Category Processed,
har arbetat på HKScan i 15 år. Han berättar med inlevelse
om dagens utmaningar och möjligheter i en tid som präglas
av stora förändringar i konsumenternas beteende och
preferenser.
– Jag har ett av de roligaste jobb man kan ha, säger Johan.
Speciellt i dessa tider av förändring. Förändringstider inne-
bär både hot och möjligheter så vårt fokus ligger naturligtvis
på att utnyttja de attitydförändringar och de samhällsföränd-
ringar som redan är här eller som vi kan förutse ska komma.
Det gäller att tänka brett och fritt, att gå utanför de invanda
ramarna och ständigt pröva nya tankar och idéer.
Många i företaget är delaktiga i utvecklingen av nya
produkter. Det är Johans närmaste medarbetare som är
specialiserade på olika produktkategorier och väl insatta i
receptframtagning, livsmedelsregler och produktionstekniska
frågor. Men även produktchefer som i vanliga fall ansvarar
för bland annat marknadsföring, förpackningsdesign och
information mot säljkår, kunder och konsumenter som är
involverade i produktframtagandet.
FÅNGA TRENDER – GE INSPIRATION
Det räcker inte med att tänka fritt, det gäller också att
tänka rätt. För att i största möjliga
utsträckning fånga nya attityder,
förändringar i omvärlden och
olika möjligheter inom teknik-
och förpackningslösningar måste
utvecklingsarbetet struktureras så
att kraft och resurser läggs på rätt
projekt.
– Vi arbetar med ett antal olika
redskap och metoder som hjälper
oss att se och värdera förändringar
på både ett lokalt och ett globalt
plan, berättar Johan. Vi har till
exempel system som ger oss infor-
mation om vilka nya produkter
inom vår bransch som lanseras över
hela världen. Vi har också en funk-
tion vi kallar Consumer insight
som bland annat ansvarar för att
kartlägga attitydförändringar, för-
packningstrender, daglighandelns
utveckling och förändringar i konsumentbeteende. De tar
fram kunskap och insikter som hjälper oss att styra produk-
tutvecklingen i rätt riktning.
När en produktidé väl har tagit sig igenom första steget i
processen går arbetet över i mer praktiskt arbete. Recepttester,
pilotproduktion, smaktester, fokusgrupper, paneltester och
förpackningstester.
Tiden från idé till lanserad produkt kan variera från några
månader till flera år. Till exempel ett projekt som Rapsgris
tar lång tid att genomföra medan en ny smaksättning på en
befintlig produkttyp kan gå snabbt, avslutar Johan.
TRYGGA RÅVAROR
De pågående förändringarna i samhället ligger i stor
utsträckning i linje med HKScans styrkor och med de atti-
tyder som företagets varumärken står för, anser Johan.
HKScan har mycket bra förutsättningar att positionera sig
rätt på framtidens marknad. Konsumenterna kräver i allt
större utsträckning transparens, ärlighet och ”gott upp-
förande” i hela produktionskedjan. Önskemål somHKScan
bättre än de flesta kan leva upp till med full kontroll på hela
kedjan och med starka värderingar som djuromsorg och
ärliga och äkta råvaror i produkterna. Värderingar somfinns
i företagets gener. Många undersök-
ningar visar också att Scan är ett av
Sveriges starkaste varumärken och
att konsumenterna förknippar det
med just kvalitet, trygghet och
svenskhet.
JOHAN PERSSON
Ålder:
38 år
Familj:
sambo, två söner
(5 och 7 år gamla)
Tid i företaget:
15 år
Lyssnar på:
mycket
Läser just nu:
Matmyten
av Tim Spector
På fritiden:
fotboll (MFF
supporter), laga mat
Vi lever i en tid då allt ifrågasätts och konsumenterna ändrar sitt beteende och
sina preferenser från dag till dag. Det är en utmaning för produktutvecklarna.
Johan Persson som ansvarar för utveckling av förädlad mat på HKScan Sweden
ser detta som en utmaning full av möjligheter.
TEXT:
NILS JIRSELL,
FOTO:
HKSCAN