Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

01

2017 17

MÖT STJÄRNKOCKEN

MARTIN HANSEN

Tips om hur du kan bli en vinnare i köket

TEXT:

SARA HOFF,

FOTO:

JOHAN WILEN

Martin Hansen är ansvarig för den gastronomiska utvecklingen på anrika Grand Hotel

i Lund. Att det blev just Grand Hotel som blivit Martins bas i matlagningen de senaste

sex åren, hör mycket ihop med deras lika syn på vad som är riktigt bra gastronomi.

/ PRODUKTER PÅ GÅNG /

MARTIN ÄR MYCKET ENGAGERAD

i

hur olika råvaror är producerade.

Det är viktigt att de råvaror som

användas väljs med omsorg och

respekt för miljö, produceras håll-

bart och används på ett optimalt

sätt.

– Jag tar gärna inspiration från

hela världen, men jag sätter alltid

de nordiska råvarorna i centrum.

Vi har helt fantastiska produkter här

i Norden och variationen mellan

olika säsonger tycker jag ger många

spännande alternativ på menyn, förklarar

Martin

.

TÄVLAR I ÅRETS KOCK

Martin tillhör kockeliten i Sverige och i år har han del-

tagit i finalen av Årets kock för fjärde året i rad. För att

hitta mångfalden i sin matlagning använder och söker

Martin ofta unika köttdetaljer som inte används så ofta

i hemmaköken.

– Att laga maträtter på unika råvaror är faktiskt inte

så svårt. Genom att använda alla delar på ett djur och

kombinera med säsongens råvaror får du en oändlig

skatt av variation och matupplevelser, berättar Martin.

Martin började sitt matlagningsintresse i tidig ålder.

Han har många positiva matminnen med sin mormor

och farmor som var mycket duktiga

på att laga mat, gärna klassisk

husmanskost. Men det som till slut

avgjorde att han blev professionell

kock var att han följde med sin

pappa till bygdegården i Barsebäck

där hans far var med i ett matlag-

ningsgäng som träffades en gång

i månaden. Matlagningsgänget

är fortfarande aktiva och kallar sig

för Matadorerna. Här hade hans

far kreativa middagar tillsammans

med sina goda vänner och Martin hjälpte i början till

som diskare, men blev efterhand allt mer intresserad av

själva matlagningen. Och på den vägen är det…

– Det som kännetecknar min matlagning är att jag gillar

enkel och rak matlagning där smaken går igenom.

Jag vill presentera unika detaljer på ett innovativt och

nyfiket sätt. Hela tallriken är viktig och alla sinnen måste

få sitt. Jag inspireras gärna av olika kulturer men mitt

hjärta finns hos de nordiska smakerna.

Vill du veta mer om Martin Hansen ska du besöka

Framtidenskott.se

. Där kan du se en film där han tipsar

hur just du blir ett proffs i köket samtidigt som du blir

miljösmart i din matlagning. Du hittar även ett fantas-

tiskt recept på långkokad svensk griskind som du kan

bjuda dina gäster på.

MARTIN TIPSAR: FÖR ATT LYCKAS MED MATLAGNINGEN

FÖR DET FÖRSTA

Tänk dig hela måltiden så du får med alla komponenter. Alla råvaror som du vill bjuda

på ska hålla samman som ett pussel; smaken, konsistenserna, färgerna och upplägget. Att laga god mat

handlar om att våga lägga till nya spännande råvaror på din tallrik, lägg till det klassiska som du redan

älskar och kombinera sedan smaker som förhöjer varandra.

FÖR DET ANDRA

Välj alltid hållbart producerade råvaror. Ta inspiration från alla matkulturer, men prioritera

de svenska råvaror som är bäst för säsongen.

FÖR DET TREDJE

Det finns så många otroligt smarta hjälpmedel att ta till för att lyckas i köket. Både för att göra

maten roligare när du skapar din maträtt för ögat. Men även för att spara tid och energi i köket. Gillar du möra

köttdetaljer är slow cooked, enkelt och otroligt gott. Gör det på traditionellt sätt på låg temperatur i ugn eller

småsjud i gryta i timmar. Samma goda resultat får du med en tryckkokare på en betydligt kortare tid.