HKSCAN AGRI
01
2017 17
MÖT STJÄRNKOCKEN
MARTIN HANSEN
Tips om hur du kan bli en vinnare i köket
TEXT:
SARA HOFF,
FOTO:
JOHAN WILEN
Martin Hansen är ansvarig för den gastronomiska utvecklingen på anrika Grand Hotel
i Lund. Att det blev just Grand Hotel som blivit Martins bas i matlagningen de senaste
sex åren, hör mycket ihop med deras lika syn på vad som är riktigt bra gastronomi.
/ PRODUKTER PÅ GÅNG /
MARTIN ÄR MYCKET ENGAGERAD
i
hur olika råvaror är producerade.
Det är viktigt att de råvaror som
användas väljs med omsorg och
respekt för miljö, produceras håll-
bart och används på ett optimalt
sätt.
– Jag tar gärna inspiration från
hela världen, men jag sätter alltid
de nordiska råvarorna i centrum.
Vi har helt fantastiska produkter här
i Norden och variationen mellan
olika säsonger tycker jag ger många
spännande alternativ på menyn, förklarar
Martin
.
TÄVLAR I ÅRETS KOCK
Martin tillhör kockeliten i Sverige och i år har han del-
tagit i finalen av Årets kock för fjärde året i rad. För att
hitta mångfalden i sin matlagning använder och söker
Martin ofta unika köttdetaljer som inte används så ofta
i hemmaköken.
– Att laga maträtter på unika råvaror är faktiskt inte
så svårt. Genom att använda alla delar på ett djur och
kombinera med säsongens råvaror får du en oändlig
skatt av variation och matupplevelser, berättar Martin.
Martin började sitt matlagningsintresse i tidig ålder.
Han har många positiva matminnen med sin mormor
och farmor som var mycket duktiga
på att laga mat, gärna klassisk
husmanskost. Men det som till slut
avgjorde att han blev professionell
kock var att han följde med sin
pappa till bygdegården i Barsebäck
där hans far var med i ett matlag-
ningsgäng som träffades en gång
i månaden. Matlagningsgänget
är fortfarande aktiva och kallar sig
för Matadorerna. Här hade hans
far kreativa middagar tillsammans
med sina goda vänner och Martin hjälpte i början till
som diskare, men blev efterhand allt mer intresserad av
själva matlagningen. Och på den vägen är det…
– Det som kännetecknar min matlagning är att jag gillar
enkel och rak matlagning där smaken går igenom.
Jag vill presentera unika detaljer på ett innovativt och
nyfiket sätt. Hela tallriken är viktig och alla sinnen måste
få sitt. Jag inspireras gärna av olika kulturer men mitt
hjärta finns hos de nordiska smakerna.
Vill du veta mer om Martin Hansen ska du besöka
Framtidenskott.se. Där kan du se en film där han tipsar
hur just du blir ett proffs i köket samtidigt som du blir
miljösmart i din matlagning. Du hittar även ett fantas-
tiskt recept på långkokad svensk griskind som du kan
bjuda dina gäster på.
MARTIN TIPSAR: FÖR ATT LYCKAS MED MATLAGNINGEN
FÖR DET FÖRSTA
Tänk dig hela måltiden så du får med alla komponenter. Alla råvaror som du vill bjuda
på ska hålla samman som ett pussel; smaken, konsistenserna, färgerna och upplägget. Att laga god mat
handlar om att våga lägga till nya spännande råvaror på din tallrik, lägg till det klassiska som du redan
älskar och kombinera sedan smaker som förhöjer varandra.
FÖR DET ANDRA
Välj alltid hållbart producerade råvaror. Ta inspiration från alla matkulturer, men prioritera
de svenska råvaror som är bäst för säsongen.
FÖR DET TREDJE
Det finns så många otroligt smarta hjälpmedel att ta till för att lyckas i köket. Både för att göra
maten roligare när du skapar din maträtt för ögat. Men även för att spara tid och energi i köket. Gillar du möra
köttdetaljer är slow cooked, enkelt och otroligt gott. Gör det på traditionellt sätt på låg temperatur i ugn eller
småsjud i gryta i timmar. Samma goda resultat får du med en tryckkokare på en betydligt kortare tid.